• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 14.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συντ. Αναθεώρηση: Σύγκρουση για την ερμηνεία του άρθρου 110

 • A-
 • A+

Με σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος ως προς τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων της Βουλής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ολοκλήρωσε η Επιτροπή Αναθεώρησης τη συζήτηση των προτάσεων που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η διαφωνία επικεντρώθηκε στο αν η απόφαση της προτείνουσας Βουλής δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι και οι δύο Βουλές θεωρούνται αναθεωρητικές και πρέπει να ταυτίζονται οι αποφάσεις τους, Όπως τόνισε, η δεύτερη Βουλή δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προτεινόμενης Βουλής.

Απορρίπτοντας το επιχείρημα της ΝΔ, ότι αυτή η Βουλή δεν είναι δεσμευτική, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι δεν μπορεί η επόμενη πλειοψηφία να καθιστά τυχερό παίγνιο το κορυφαία αυτό συνταγματικό ζήτημα και να έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη του νομοθέτη για ευρύτερες συναινέσεις.

«Αν θεωρήσουμε ότι η κατεύθυνση της πρώτης Βουλής δεν δεσμεύει την δεύτερη, καθίσταται τότε χωρίς αποτέλεσμα και νόημα η παρεμβολή του εκλογικού σώματος», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη φράση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάλει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 16, να μην περιμένει αναθεώρηση, υποστήριξε ότι περιλαμβάνει «φανερά στοιχεία εκβιασμού» και για «τερατώδη αναντιστοιχία με την αίσθηση που έχει ο ελληνικός λαός για μεγάλα ζητήματα», όπως στο «να ρυθμιστεί η ευθύνη του πολιτικού προσωπικού».

«Υπάρχει η εντύπωση ότι αν αποβεί άκαρπη η αναθεώρηση, μπορούμε το επόμενο πρωί να αλλάξουμε τα σακάκια μας και να παραβιάσουμε το σαφέστατο πνεύμα του άρθρου 110 του Συντάγματος; Αν η ΝΔ δεχτεί την άποψη αυτή του κ. Γεωργιάδη, τότε θα γελοιοποιήσει και τον εαυτό της αλλά θα γελοιοποιηθεί και η ίδια η Βουλή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τασσούλας, αντέτεινε ότι η παρούσα Βουλή είναι προτείνουσα και η επόμενη αναθεωρητέα, γι' αυτό και μεσολαβούν οι εκλογές που θα δώσουν το δικαίωμα στην επόμενη πλειοψηφία να αποφασίσει οριστικά.

«Είναι ανήκουστο η επόμενη Βουλή να δεσμεύεται απολύτως από την παρούσα Βουλή ως προς το περιεχόμενό της. Ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την διαπλαστική ικανότητα στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρηση, χωρίς να δεσμεύεται στο περιεχόμενό της», υποστήριξε.

Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει ώστε να ψηφιστούν και οι δυο προτάσεις που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα.

Με την ερμηνεία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στο άρθρο 110 συντάχθηκαν τόσο ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο γενικός εισηγητής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται από την προτείνουσα Βουλή επί των θεμάτων που είναι στον κατάλογο αλλά όχι ως προς το περιεχόμενό τους. Η πρώτη Βουλή μνημονεύει τις αναθεωρητέες διατάξεις, δεν καθορίζει την κατεύθυνσή τους. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη στη συνταγματική ιστορία της χώρας ότι δεσμεύει στην κατεύθυνση της την επόμενη αναθεωρητική Βουλή», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θέση σταθερή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται σε καμία περίπτωση στις κατευθύνσεις τις προτείνουσας Βουλής. Η πρώτη είναι προτείνουσα Βουλή και προτείνει διατάξεις για αναθεώρηση και η δεύτερη Βουλή που είναι η αναθεωρητική θα αποφασίσει στην πρώτη σύνοδο της. Η δεύτερη αναθεωρητική Βουλή έχει την ευχέρεια να προχωρήσει ή όχι στην αναθεώρηση και δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας Βουλής», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ΚΚΕ

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη Βουλή, ενώ κατηγόρησε για αντιφάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σημειώνοντας ότι , «ο καθένας τοποθετείται στο συγκεκριμένο θέμα ανάλογα με το αν είναι κυβερνητικό κόμμα ή αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση».

«Είναι ένα θέμα θεωρητικό, επιστημονικό, όμως δεν έχει κανένα πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα γιατί τον τελικό λόγο σε τελική ανάλυση το έχει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το πολύ πολύ να υπάρχει μια πολιτική, ηθική δέσμευση, ιδιαίτερα αν μία διάταξη έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό των 180 βουλευτών», υπογράμμισε.

Όπως είπε, το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι «πρέπει να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη, σε οποιαδήποτε επόμενη πιθανή κυβέρνηση, κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι τελικά θα αποφασίσουν να αλλάξουν ή να μην αλλάξουν στο Σύνταγμα».

Τα επόμενα βήματα

Η Επιτροπή Αναθεώρησης με την τελευταία θεματική ενότητα που αφορά δικαστική εξουσία, δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Από αύριο, ξεκινάει η συλλογή υπογραφών επί των συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών ή μικρών κοινοβουλευτικών ομάδων, που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι θα τις καταθέσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Συμπληρωματικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στη γραμματεία της Επιτροπής Αναθεώρησης το ΚΚΕ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Επίσης, επιστολή με προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής και η Φώφη Γεννηματά.

Η προθεσμία για την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων με την υπογραφή 50 βουλευτών λήγει την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, και η συζήτησή τους θα ξεκινήσει την αμέσως επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν, μετά από σχετική πρόταση του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, να συζητηθούν σε μία συνεδρίαση και προτάσεις που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, ενώ τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και βουλευτές που δεν είναι μέλη της Επιτροπής για να αναπτύξουν την πρότασή τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
ΚΚΕ: «Δικομματικός καβγάς» η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
Έντονη διαμαρτυρίας εξέφρασε το ΚΚΕ στον πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως σημειώνει, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. οδήγησαν...
ΚΚΕ: «Δικομματικός καβγάς» η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ...
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
ΒΟΥΛΗ
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
Τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση του πλοίου με την ηρωίνη, θα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή, μετά από αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επικαλείται κατάθεση του...
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
ΒΟΥΛΗ
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, που ύστερα θα ψηφίσει το νέο συνταγματικό χάρτη.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματα, οι εισηγητές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση. Ωστόσο δεν...
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας