Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη ΔΕΠΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη ΔΕΠΑ

  • A-
  • A+

Για σκανδαλολογία κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση που «σήκωσε το γάντι». Με τη φράση «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω είναι η ΝΔ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έδειξε ως υπεύθυνο για τη διόγκωση των χρεών της ΔΕΠΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συζήτηση επερώτησης της Ν.Δ. για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE, που κράτησε τέσσερις ώρες, η κυβέρνηση είχε ισχυρή αντιπροσώπευση στη Βουλή, με τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Μιχάλη Καλογήρου, ενώ η Ν.Δ. επέλεξε να αναπτύξει την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE με τους δύο αντιπροέδρους της, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Μάκη Βορίδη και Νίκο Δένδια, τους αρμόδιους τομεάρχες και βουλευτές που προσυπέγραφαν τη σχετική επερώτηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρέλαβε χρέος της ΔΕΠΑ ύψους 108 εκατ. ευρώ από τη Ν.Δ..

«Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της Siemens έρχεται να μας μιλήσει για το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ» σχολίασε ο κ. Σταθάκης.

Απαντώντας στα βασικά ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ, ο υπουργός παρατήρησε ότι παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση του τρόπου πληρωμής των χρεών της ELFE ακυρώθηκαν από το δικαστήριο και κατέθεσε έγγραφα, από τα οποία καταδεικνύεται ότι ούτε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προχωρήσει σε διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την εταιρεία. «Για πολλούς λόγους δεν ήταν κάτι εύκολο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην καταγγελία της Ν.Δ. για σκάνδαλο ανταλλαγής ακινήτων, τα οποία και υπερκοστολογήθηκαν αλλά και ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έκανε λόγο για «φαντασιακό σκάνδαλο», καθώς «αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ» και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «βραχύβια, άνευ αντικειμένου περιπέτεια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι ξεπέρασε τα όρια της θεσμικής ευπρέπειας, καθώς έφερε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη, για την οποία δεν είναι δυνατό να γνωρίζει ουδείς στοιχειοθέτηση της όποιας ζημίας, ούτε τι αναφέρει ο κατηγορούμενος πρώην διευθύνων σύμβουλος ούτε τι λέει η δικογραφία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 

«Ήδη η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη απέδειξε ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά την κυβέρνηση. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα κουβάρι νομικών και δικαστικών περιπλοκών που αφορά τα ΕΛΦΕ και ίσως σε μια άλλη ευκαιρία αξίζει να συζητήσουμε αυτό το πρόβλημα, πώς θα διασφαλίσουμε την προοπτική αυτής της επιχείρησης, της παραγωγικής διαδικασίας και τις θέσεις των εργαζόμενων» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Εξήγησε ότι «ανάμεσα στα πολλά που μας απασχόλησαν -γιατί μας απασχόλησαν πολλά- από την πλευρά των εργαζόμενων ήταν και το θέμα της αναγκαστικής διαχείρισης. Και είχαμε προετοιμαστεί μήπως κάναμε τέτοια κίνηση, αλλά δυστυχώς κι αυτή προϋπέθετε συνέργεια των τραπεζών και εξεύρεση επενδυτή».

Όπως ανέφερε, αυτό που ακούστηκε στη συζήτηση ως κριτική ήταν τρία πράγματα, ότι η κυβέρνηση «επεδίωξε να χαρίσει», «επιχειρήθηκε να πουληθούν ακίνητα» και «γνώριζαν όλοι οι υπουργοί».

«Πούλησε ή κυβέρνηση; Χάρισε; Συζητούμε, δηλαδή, κάτι εδώ το οποίο μπορεί να υπήρχε πρόθεση, αλλά δεν συνετελέσθη ποτέ. Διαπιστώσαμε ότι τα ακίνητα δεν μπορούσαν να πουληθούν, αφού είναι δεσμευμένα. Άρα, δεύτερη υπόθεση που συζητείτο. Και ερωτώ, πρέπει να είναι κάποιος υπουργός για να γνωρίζει ότι η ΛΑΡΚΟ έχει χρέη και η Χαλυβουργική χρωστούσε επί χρόνια στη ΔΕΗ και της κόπηκε το ρεύμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Επίσης, είπε ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει θέμα, για την κυβέρνηση δεν ήταν θέμα ΔΕΠΑ, ήταν θέμα εργαζόμενων και μίας παραγωγικής δραστηριότητας, «πνεύμονας ζωογόνος για την περιοχή της Καβάλας».

Τέλος, παρατήρησε ότι αυτό που φάνηκε από τη σημερινή συζήτηση είναι πως «υπάρχουν ευθύνες και ερωτήματα για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το νομικό κουβάρι, πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη, τα οποία ανατοκιζόμενα έφτασαν στα σημερινά τους επίπεδα πώς έφτασε να ελέγχεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πριν το 2015».

Ο υπουργός Επικρατείας

«Στη διαχερίση της ΔΕΠΑ δεν υπήρχε συμμετοχή δική μου. Σε αυτό που υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε είναι σε σχέση με την ELFE και τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις να λειτουργήσουν εξυγιανόμενες με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράκης. Όπως εξήγησε, ο ίδιος ασχολήθηκε με το θέμα των εργαζόμενων «όταν τον Ιούλιο του 2016 υπήρχε μεγάλη διαδήλωση και πορεία από την Καβάλα προς την Αθήνα και επισκεφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και δέχθηκα τους εργαζόμενους».

«Αντιμετωπίσαμε μαζί με τη ΓΣΕΕ τα προβλήματα να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι, να σταματήσουν οι διώξεις και όσοι δεν επαναπροσληφθούν να αποζημιωθούν. Αυτό προσπαθήσαμε και μετά από καιρό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Αλλά αυτό που ταυτοχρονα έθεσαν ήταν να μπορεί η επιχείρηση να διακινεί και το εμπόρευμα, καθώς δεν εκδίδονται επιταγές κ.λπ. Έτσι, κάλεσα το τραπεζικό σύστημα, η απάντηση ήταν ότι δεν συνδιαλέγονται με τον Λαυρεντιάδη και μετά από αυτήν την τοποθέτηση, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα να λειτουργεί η αγορά στην περιοχή, εκδώσαμε ανακοίνωση ότι θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και προτείναμε να βρεθεί λύση, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένας επενδυτής» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.

Η αντιπολίτευση

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο, για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ παρουσιάζεται ως ο εκφραστής του νέου και κήρυκας εναντίον της διαπλοκής».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διόρισε γενικό διευθυντή στη ΔΕΠΑ πρώην υπάλληλο του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, τον κ. Κιτσάκο, δηλαδή πρόσωπο που είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της εταιρίας ELFE, η οποία έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΠΑ. Σήμερα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Κιτσάκος διώκεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία για τις μεθοδεύσεις του, καθώς επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος και διότι τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια 90, με προφανή οφέλη για την πλευρά Λαυρεντιάδη».

Στη συζήτηση, οι βουλευτές της ΝΔ αξιοποίησαν τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, σύμφωνα με τις οποίες όσες αποφάσεις έλαβε από την επιτελική θέση του στη ΔΕΠΑ, ήταν στη βάση υπουργικών εντολών.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα εξής πρόσωπα:

- Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Σπύρο Παλαιογάννη, ο οποίος «απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν κάλεσε την ELFE να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

- Τον Θεόδωρο Κιτσάκο, «τον οποίο τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο στη ΔΕΠΑ ο Πάνος Σκουρλέτης», πρόσωπο που «ήταν κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπάλληλος του κ. Λαυρεντιάδη».

- Τη Βασιλική Θάνου, γιατί την ίδια ημέρα, δηλαδή 2 Μαϊου 2017, που ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, αντιεισαγγελέας, Γεώργιος Παντελής, απέστειλε επιστολή στην ΔΕΠΑ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των Ελληνικών Λιπασμάτων, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου υπό την τότε πρόεδρο του Αρείου, Πάγου Βασιλική Θάνου, αποφάσισε την αντικατάσταση του κ. Παντελή.

- Τον κ. Πετσίτη, διότι σύμφωνα τον κ. Κιτσάκο, τη διετία 2016-2017, οπότε γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με την ELFE, επισκεπτόταν επανειλημμένως τη ΔΕΠΑ, ως «εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και αυτήν την περίοδο ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από τα Ελληνικά Λιπάσματα με ποσά που φτάνουν τις 200.000 ευρώ.

«Είναι φοβερή η ανέλιξη του κ. Πετσίτη, αν σκεφτεί κανείς ότι έως και το 2014 φέρεται να εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πιτσαρία με ετήσιες απολαβές λιγότερες από 5.000 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Πετσίτης, εκτός από φίλος των κ.κ. Τσίπρα και Παππά, είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Κυπρίου δικηγόρου Σωτηράκη Παναγιώτου, ο οποίος είναι διαχειριστής δύο offshore του κ. Λαυρεντιάδη και συνεργάτης και συνεταίρος του κ. Αρτεμίου».

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη είναι η κορυφή του παγόβουνου του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε «Το κόμμα που ήρθε με τη ρομφαία της κάθαρσης και με συκοφαντίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων κατέστησε το λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα" το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Η δικαιοσύνη

Η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ειδικό Δικαστήριο διατυπώθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Στο στόχαστρο μπαίνουν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Γιάννης Δραγασάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΒΟΥΛΗ
«Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία»
Με μια αμιγώς πολιτική τοποθέτηση και αναλύοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκώντας, παράλληλα, κριτική σε ΜΜΕ και πολιτικούς που...
«Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία»
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
Με το βλέμμα στις εκλογές προσήλθε η αντιπολίτευση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που άνοιξε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και την...
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
ΒΟΥΛΗ
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
Ανάστημα συνείδησης απέναντι στον τόπο, τη δημοκρατία και την Ιστορία ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, καλώντας την Ολομέλεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε...
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
ΒΟΥΛΗ
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν...
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»
Ψηλά στην πολιτική ατζέντα συντηρεί το ζήτημα της ΔΕΠΑ και των χρεών της ELFΕ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η Νέα Δημοκρατία, με τη Μαρία Σπυράκη να υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του κάνουν ό,τι...
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας