Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταιγισμός από 21 τροπολογίες

Παλαιότερα οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής «γίνονταν για την πελατεία, εδώ δεν υπάρχει καμία πελατεία, κανένας δεν εξυπηρετείται», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταιγισμός από 21 τροπολογίες

  • A-
  • A+

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και απλοποιεί το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευκόλυνση των οφειλετών και την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που παρατείνει τον νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση αθροίζει για το ’18 την υλοποίηση των θετικών της μέτρων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό - στο οποίο και ενσωματώθηκαν οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Επιμένουμε με διαρκείς προσπάθειες να εδραιώσουμε τη διαδικασία, στη λογική της δεύτερης ευκαιρίας που συνειδητά επιλέγουμε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας πως το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί «οδυνηρή κληρονομιά» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η διευκόλυνση των ευσυνείδητων οφειλετών που θα αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» για επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. «Στοχεύουμε στην ταχύτερη μείωση του ιδιωτικού χρέους», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Στο μεταξύ είχαν εκδηλωθεί από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης οι θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των τροπολογιών (21 συνολικά) που κατατέθηκαν στο τελευταίο, για τη φετινή χρονιά, νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ειδικότερα ενσωματώθηκαν εκκρεμότητες που αφορούν τους τομείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεδομένου ότι ο όγκος της νομοθετικής ύλης μονοπώλησε τη συζήτηση –με κορόνες από Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι περί «πλυντηρίου δαπανών» του κυβερνητικού έργου και πιο ψύχραιμες επικρίσεις για «κακή νομοθέτηση» όπως από την πλευρά του ΚΚΕ– η διαδικασία επικύρωσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια μετατράπηκε από επείγουσα σε κανονική, οπότε η συζήτηση των τροπολογιών θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα, μετά την επερώτηση της Ν.Δ. για τη ΔΕΠΑ. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εμφάνισε ακαριαία αντανακλαστικά προτείνοντας να διατεθεί στα κόμματα ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να μελετήσουν με άνεση τις τροπολογίες.

«Η Βουλή δεν είναι σχολείο, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κλείσουμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε αύριο, το Σάββατο, ακόμη και στις 27 και 28 του μήνα», είπε ο Νίκος Βούτσης, απορρίπτοντας ωστόσο ως απαράδεκτες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κυβερνητικής πρόθεσης και πρακτικής «χωρίς προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά», όπως ακούστηκε από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας (Ν. Μηταράκης). Ισχυρισμό που επίσης αντέκρουσε ο υπουργός Οικονομικών, παρότι συμμερίστηκε τις διαμαρτυρίες. «Δέχομαι την κριτική», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αλλά δεν δέχομαι το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι δεν έχει ξαναγίνει. Η διαφορά είναι ότι τότε γινόταν για την πελατεία, εδώ δεν υπάρχει καμία πελατεία, κανένας δεν εξυπηρετείται», πρόσθεσε. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση των ρυθμίσεων, την οποία και απέδωσε στην εκπόνηση του φετινού, πρώτου μεταμνημονιακού, προϋπολογισμού, διαβεβαίωσε πάντως πως η κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο ώστε «να λειτουργεί καλύτερα» στο μέλλον.

Ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του υπενθύμισε σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ ότι το 2014 είχαν κατατεθεί στην εκπνοή του έτους 111 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 43 ψηφίστηκαν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. «Δεν ωφελεί να συνεχίζεται αυτή η πολιτική αξιοποίηση», τόνισε ενώ, αργότερα, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διευκρίνισε πως «η αναφορά στο παρελθόν δεν είχε συμψηφιστική διάθεση, απλώς αποδεικνύει πως η σπουδαιολόγηση του ζητήματος δεν έχει βάση». Κάνοντας, δε, τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου δήλωσε πως «πηγαίνει όλο και καλύτερα» και ότι αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση η βελτίωση των νομοθετικών διαδικασιών.

«Πλυντήριο δαπανών»

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ξιφουλκούσαν εναντίον της κυβέρνησης, με τον εισηγητή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αναφέρεται στο «μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, δαπανών και ευθυνών» και τη Σοφία Βούλτεψη να χαρακτηρίζει τους υπουργούς «ύποπτους κακοδιαχείρισης» και να προειδοποιεί ότι αν δεν δώσουν απαντήσεις στη Νέα Δημοκρατία «θα τις δώσουν αλλού…». Ο Νότης Μηταράκης κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους, υιοθέτησε ωστόσο στην κριτική του τις αναφορές για πλυντήρια και ξεπλύματα. Αναφορές που ο ίδιος στη συνέχεια απέσυρε, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, για τις «αργκό» εκφράσεις.

Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ έκανε επίσης λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες», κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση πως δεν ακολουθεί κακή πρακτική αλλά «δόλια πρακτική», ενώ από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε τη διαδικασία ως «κακή νομοθέτηση» προσθέτοντας πως «είναι ντροπή και ανεπίτρεπτο το γεγονός να έρχεται όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι».

  

ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση
Ψηφίστηκε, χθες, επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο των 400 άρθρων για την τρίτη αξιολόγηση. Το άρθρο για τις απεργίες ψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ (135 κατά, 5 «παρών»), καθώς το...
154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους
Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, εξελίσσεται από χθες το πρωί η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης...
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους
ΒΟΥΛΗ
Live η ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
Kοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες με τους βουλευτές να καλούνται σήμερα να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο μέσα σε βαρύ κλίμα από τις φονικές πλημμύρες...
Live η ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
ΒΟΥΛΗ
Και τώρα, απλή αναλογική
Με τις ψήφους της Ενωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή τον κύκλο του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής που οικοδόμησε το πολιτικό σκηνικό...
Και τώρα, απλή αναλογική
ΒΟΥΛΗ
Υπεράκτιες κόντρες στη Βουλή
Με 190 θετικές ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης (το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε με επιφυλάξεις), επτά «παρών» από την Ενωση Κεντρώων και απόντες τους βουλευτές της Ν.Δ. ψηφίστηκε η τροπολογία...
Υπεράκτιες κόντρες στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας