• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%

Από αριστερά: Μ. Σαλμάς, Μ. Βορίδης, Π. Σκανδαλάκης, Γ. Πατούλης

EUROKINISSI

Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις

 • A-
 • A+

Βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, το οποίο είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» («Η Ν.Δ., ο Σαλμάς και το... σκανδαλάκι», 1.10.2016), προκύπτουν από το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας.

Και για τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. αναμένεται να ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ το πόρισμα κάνει λόγο για σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με ζημία του Δημοσίου συνολικού ποσού 825.000 ευρώ, το οποίο ποσό υπέστη rebate (καθαρή ζημιά 220.919 ευρώ).

Η πραγματική ζημιά, όμως, του Δημοσίου είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί πως μειώθηκαν οι αποζημιώσεις για άλλες εξετάσεις καθώς δεσμεύτηκε ένα τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε εάν η τιμολόγηση ήταν ορθή και η συνταγογράφηση ενδεδειγμένη. Στο κάδρο των ευθυνών το πόρισμα της επιτροπής τοποθετεί (σε μικρότερο βαθμό) τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, τον νεοδημοκράτη πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ Π. Σκανδαλάκη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γ. Πατούλη, τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό αλλά και την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν Ε. Γιαννακάκου.

Ειδικά ο βουλευτής της Ν.Δ. και ορθοπεδικός γιατρός Μ. Σαλμάς εμπλέκεται «με τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια “διαγνωστικής αρθροσκόπησης” με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία “Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.”. Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του κ. Αθανάσιο Αρβάλη».

(«Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας», «Εφ.Συν.», 4.10.2016). Κατηγορείται επιπλέον για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση, ενώ το πόρισμα κάνει λόγο για «βάσιμες υποψίες ενεργού εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κομματική του ιδιότητα».

1.500 ευρώ η μία

Ο δε πρώην υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης βαρύνεται για το ότι δεν επισήμανε αυτά τα σφάλματα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ως προς τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων (1.500 ευρώ σε σχέση με 300 ευρώ που είναι σήμερα), ότι δεν επέμενε στη διόρθωσή τους, ότι αγνόησε όλες τις γραπτές επιφυλάξεις δύο διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, ενώ «αγνόησε ή υποβάθμισε κρίσιμα θέματα, όπως της διαφοράς ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ». Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος υπογράφουν την... περίφημη υπουργική απόφαση, η οποία δεν δημοσιεύτηκε –όπως επιβάλλεται– σε ΦΕΚ, και, παρά την αντίθετη άποψη αρμόδιων υπηρεσιακών, εγκρίνουν μια μέθοδο (που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επεμβατική αρθροσκόπηση) ορίζοντας ως τιμή αποζημίωσης αυτήν του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου.

Στην πράξη ο υπουργός υιοθέτησε άκριτα τη γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση του ΚΕΣΥ (με πρόεδρο τότε τον Π. Σκανδαλάκη) κοστολογώντας με το υψηλό αυτό ποσό μια ιατρική πράξη η οποία ασκείται σε ιατρείο, διαρκεί 20 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για την ίδια εξέταση που πραγματοποιείται στις κλινικές νοσοκομείων. Η απόφαση του ΚΕΣΥ προκλήθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα της πρώην διοικήτριας του ΠΓΝ «Αττικόν», Ε. Γιαννακάκου. Μετά την υπουργική απόφαση ακολούθησε ένα πραγματικό πάρτι υπερσυνταγογραφήσεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» («Τώρα “μιλούν” τα έγγραφα», 5.10.2016), όχι ένας και δύο, αλλά συνολικά 551 ασθενείς μέσα σε έναν χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια ιατρική πράξη. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ο παραπέμπων γιατρός δεν ήταν άλλος από τον Μάριο Σαλμά.

Τα παραπεμπτικά

Από την εξέταση των παραπεμπτικών που απεστάλησαν στη Βουλή προκύπτουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

1. 137 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή εκτελούντος ιατρού.

2. Σε 65 παραπεμπτικά ο ίδιος ο κ. Σαλμάς υπογράφει και ως εκτελών ιατρός (εκτός από παραγγέλλων).

3. 413 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ελεγκτή ιατρού.

4. 233 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ασφαλισμένου.

5. Υπάρχουν 81 ασθενείς οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές (165 εγγραφές, ποσοστό 39%).

6. 155 παραπεμπτικά (ποσοστό 36%) αφορούν ασθενείς με τόπο διαμονής τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τόπο καταγωγής και εκλογική περιφέρεια του κ. Σαλμά.

7. Στο διάστημα των έξι πρώτων μηνών εξυπηρέτησης της σύμβασης (Ιούνιος 2015 - Νοέμβριος 2015) σε σύνολο 118 παραστατικών τα 101 (ποσοστό 86%) είχαν ως διάγνωση «ρήξη μηνίσκου» και κανένα «αρθροπάθεια μη καθορισμένη». Αντίθετα στο διάστημα Μάρτιος 2016 - Ιούνιος 2016 σε σύνολο 105 παραστατικών τα 95 (ποσοστό 90%) είχαν ως διάγνωση «αρθροπάθεια μη καθορισμένη» και μόνον 6 «ρήξη μηνίσκου».

Οπως εξηγεί το πόρισμα, «μια σοβαρή παρατυπία, όπως προκύπτει από την εξέταση των παραπεμπτικών, συνίσταται στο ότι για ένα σημαντικό αριθμό αυτών (65) ο κ. Σαλμάς εμφανίζεται τόσο ως ο παραγγέλλων (όπως σε όλα σχεδόν τα παραπεμπτικά) όσο και ως ο εκτελών ιατρός». Η παρατυπία εδώ έγκειται στο ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τη στιγμή που ο ιατρός δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε αναλυτικά στην επιτροπή και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος.

Πλέον η εξεταστική επιτροπή εισηγείται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρείες «ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ» και «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε.» η οποία μετονομάστηκε σε «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε.», προς τρίτα φυσικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και διά της δικαστικής οδού.

Αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, η εξέταση της υπόθεσης «δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του, όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στη διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ώς τη λήξη της θητείας του».

Αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω την αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ.

Οσο για τον Γ. Πατούλη, όπως φαίνεται από το πόρισμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) άσκησε πλημμελή έλεγχο μετατρέποντας ένα ιατρείο σε διαγνωστικό εργαστήριο. Εξάλλου, στις 5 Μαρτίου 2015 η διεύθυνση Παροχών του ΕΟΠΥΥ με επιστολή της προς τον ΙΣΑ και το υπουργείο Υγείας ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση λειτουργίας, που έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος, του συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου, επισημαίνοντας πως δεν εντάσσεται στον ορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. «Αποτελεί σταθερή θέση του προέδρου του ΙΣΑ ότι στα ζητήματα της υγείας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες αλλά άνθρωποι», ανέφερε ανακοίνωση του Γ. Πατούλη. Πράγματι, στη συγκεκριμένη υπόθεση επιβάρυνσης του δημόσιου συμφέροντος ακόμα και τον καιρό της οικονομικής επιτήρησης υπήρχαν άνθρωποι, κατά διαβολική σύμπτωση όλοι συνδεόμενοι με τη Ν.Δ.

Η Ελένη Ράικου... παγώνει τη Δικαιοσύνη

Με αίτηση εξαίρεσης, εκτός από την αγωγή κακοδικίας (με την οποία ζητάει 300.000 ευρώ αποζημίωση), συμπλήρωσε το νομικό της «πόλεμο» κατά των συναδέλφων της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελ. Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της.

Η Ελ. Ράικου στρέφεται κατά των τριών εισαγγελέων που διερευνούν την ογκώδη δικογραφία για τη Novartis, ενώ ο σύζυγός της προχώρησε και σε πειθαρχική αναφορά σε βάρος τους. Αιτία για τη σφοδρή επίθεση κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς αποτέλεσε -σύμφωνα με τους ίδιους- η διαρροή του ονόματος του γιατρού ως ενός από εκείνους που πήραν εμβάσματα από τη Novartis. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι μόνο μία φορά συνεργάστηκε με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Προχώρησε, δε, στις μηνύσεις αυτές χωρίς καν να έχει καταστεί ένοχος για το οτιδήποτε, όπως άλλωστε και οι χιλιάδες γιατροί, κρατικοί λειτουργοί δημοσιογράφοι κ.λπ. που περιέχονται στα πελατολόγια της φαρμακευτικής.

Λίστες κάθε κατηγορίας επαγγελματιών που αμείβονταν από τη φαρμακευτική κυκλοφορούσαν από τις αρχές του 2017, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, πριν καν αναλάβει η Ε. Τουλουπάκη την υπόθεση που βρισκόταν στα χέρια της Ελ. Ράικου. Η Ελ. Ράικου παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2017, καταγγέλλοντας σχέδιο ηθικής εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα λόγω της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis. Αραγε είναι βεβαία η Ελ. Ράικου ότι δεν είχαν ξεφύγει ή δεν είχαν παραπέσει επί της δικής της θητείας χαρτιά με ονόματα από τις χιλιάδες σελίδες τη δικογραφίας;

Και το σοβαρότερο: αν το ότι διέρρευσε το όνομα του συζύγου της αποτελεί κατά την κρίση της Ελ. Ράικου ισχυρό νομικό επιχείρημα για την αίτηση εξαίρεσης τριών συναδέλφων της, γιατί δεν αποτέλεσε αιτία της δικής της αυτοεξαίρεσης από την υπόθεση το γεγονός ότι υπήρχε μέσα σε κάποια λίστα το όνομα του συζύγου της;  Αντα Ψαρρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Η άγνοια του Βορίδη για τις γαλάζιες συμπτώσεις
Άγνοια δήλωσε ο πρώην υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην υγεία, σχετικά με το διαγνωστικό κέντρο συγγενικού προσώπου του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου...
Η άγνοια του Βορίδη για τις γαλάζιες συμπτώσεις
ΒΟΥΛΗ
«Η Πειραιώς ζήτησε από τον Άδωνι την αλλαγή δ.σ. στο Ντυνάν»
Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, κατά την κατάθεσή του εξεταστική επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε τις προσπάθειες της Τράπεζας Πειραιώς προς τον τότε υπουργό Υγείας για αλλαγή...
«Η Πειραιώς ζήτησε από τον Άδωνι την αλλαγή δ.σ. στο Ντυνάν»
ΒΟΥΛΗ
Ωρα «απολογίας» για τις υποκλοπές
Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, με την παρουσία αυτή τη φορά και του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα βρεθεί στο στόχαστρο όλων των αρχηγών της...
Ωρα «απολογίας» για τις υποκλοπές
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση περί «βίαιης προσαγωγής» στην Επιτροπή Θεσμών
Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν έχουν κληθεί να καταθέσουν την επόμενη Δευτέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα ζητήσει να προσαχθούν βιαίως εάν δεν πάνε μόνοι τους στη Βουλή.
Συζήτηση περί «βίαιης προσαγωγής» στην Επιτροπή Θεσμών
ΒΟΥΛΗ
Τους καλούν επιτέλους...
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γρ. Δημητριάδης καθώς και οι επιχειρηματίες που φέρεται να σχετίζονται μέσω των εταιρειών Intellexa και Krikel με το Predator ● Αμήχανος ο Κ. Τσιάρας στην Ολομέλεια.
Τους καλούν επιτέλους...
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία με ηχηρές παρεμβάσεις [live]
Ο επίλογος της παρωδίας που σκηνοθέτησε το Μαξίμου για να αποσιωπήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών παίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με δημόσια συζήτηση των… ιδιωτικών συμπερασμάτων της κυβέρνησης.
Αυλαία με ηχηρές παρεμβάσεις [live]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας