Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση

Το πόρισμα της πλειοψηφίας για την υπόθεση πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» ζητά έλεγχο για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων για τους Αν. Λοβέρδο και Αδ. Γεωργιάδη. Τα δικά τους πορίσματα κατέθεσαν Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση

  • A-
  • A+

Την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων ποινικά αδικήματα στην υπόθεση της πώλησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ), ζητεί στο πόρισμά της η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Το πόρισμα, που συζητήθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή, είναι το πρώτο, ενώ θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ημερών τα πορίσματα για τις αρθροσκοπήσεις, τη φαρμακευτική δαπάνη και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, οι διαπιστώσεις του πορίσματος ως προς την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων αφορούν από τα πολιτικά πρόσωπα τους Αν. Λοβέρδο και Αδ. Γεωργιάδη. Στα συμπεράσματα του πορίσματος, όπως τα παρουσίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής ζητά να διερευνήσουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές τα εξής:

1. Την κατάθεση ενώπιον της επιτροπής του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, «δεδομένου ότι με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, επιμένοντας ότι αυτή συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012 από τον νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».

2. Τη σύμβαση της 4.7.2012 «προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που το Δ.Σ. του "Ερρίκος Ντυνάν" προσήλθε στην υπογραφή της καταχρηστικής και αχρείαστης αυτής συμβάσεως πλασματικού ενεχύρου, διά της οποίας η "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD" ήλεγξε πλήρως την "ομάδα περιουσίας" του ΚΙΕΝ, καθιστώντας αυτό παντελώς ευάλωτο και χωρίς νομικές άμυνες έναντι των γνωστών επιδιώξεων του Α. Βγενόπουλου».

3. Την αποδοχή από τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ του μνημονίου της 26.3.2014, «δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ιδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18.2.2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του ΚΙΕΝ και την (αναγκαστική) πώλησή της διά του πλειστηριασμού της 24.9.2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

4. Τις αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άυλων δικαιωμάτων του ΚΙΕΝ, «δεδομένου ότι κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως δεν εφαρμόσθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο οι διατάξεις του Κ.Πολ.Δ., που αφορούν την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του».

5. Τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκομιδή από το υπόχρεο Δ.Σ. του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί, «δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία ισόποση με το ύψος των μη βεβαιωθέντων χρεών (πιθανό ύψος: 4.500.000 ευρώ) προς όφελος της μοναδικής ενυποθήκου δανείστριας ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε."».

6. Τις αργομισθίες των προσώπων που αναφέρονται στο κατατεθέν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο, «δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του ΚΙΕΝ με σκόπιμες πράξεις προσώπων (όλων των εκάστοτε μελών των Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, είτε αυτά είχαν ορισθεί από το κεντρικό Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είτε από τον υπουργό Υγείας), τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν». Επιπλέον «τα πρόσωπα που ελάμβαναν τους αναφερόμενους στο ανωτέρω έγγραφο μηνιαίους μισθούς δίχως να παρέχουν υπηρεσίες».

Νέα Δημοκρατία

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε το δικό της πόρισμα, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ν.Δ., «δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν"». Οπως επισήμανε ο Γ. Γεωργαντάς, «η ελληνική Δικαιοσύνη ήδη διερευνά όλες τις πτυχές της κακοδιαχείρισης της διοίκησης Μαρτίνη, έχοντας καταλήξει και σε καταδικαστικές αποφάσεις και θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της αυτή».

Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει «αναγκαίο να διερευνηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ενδεχόμενες ευθύνες για ζημία που αναφέρεται ότι υπέστη το Δημόσιο λόγω της μη αναγγελίας απαίτησής του ύψους 4.500.000 ευρώ κατά τη διαδικασία του αναγκαστικού πλειστηριασμού».

ΔΗ.ΣΥ.

Στην ίδια κατεύθυνση η Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του πορίσματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «δεν διαπιστώνεται η πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία (ΠΚ 256) είτε και οποιουδήποτε άλλου ποινικού αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα κατά την ελεγχόμενη περίοδο».

Συμφώνησε ωστόσο ότι «χρήζει διερεύνησης προς τον σκοπό καταλογισμού τυχόν ευθυνών η καταγγελία ότι το Δημόσιο δεν αναγγέλθηκε για το σύνολο των απαιτήσεών του έναντι του ΚΙΕΝ, παρά μόνο για μέρος αυτών - ήτοι φέρεται ότι αναγγέλθηκε μόνο για ποσά 185.729 €, 47.647 € και 921.125 €, έναντι συνολικής απαίτησης 4,5 εκατ. €- με αποτέλεσμα εξ αυτού του λόγου να προκληθεί ζημία του Δημοσίου».

Διότι, όπως εξήγησε, αποτελεί ασφαλώς υποχρέωση των πιστωτών, στο πλαίσιο του καθήκοντος επιμελούς διαχείρισης, να αναγγέλλονται στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά μείζονα λόγο στην περίπτωση του Δημοσίου.

ΚΚΕ

Ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Γιώργος Λαμπρούλης μίλησε για «αναγκαία περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν εφόσον φυσικά αποδειχτούν και τέτοιες με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν" όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις - αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ και φάρμακο», ταυτόχρονα όμως και για αναγκαία «επέκταση της έρευνας συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικίνδυνη για τον λαό μας κατάσταση στον χώρο της Υγείας χωρίς χρονικούς περιορισμούς».

ΒΟΥΛΗ
Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα
Ο επί 25ετία γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν «δέχτηκε» τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όσον αφορά το ηχητικό υλικό στο...
Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα
ΒΟΥΛΗ
«Η Πειραιώς ζήτησε από τον Άδωνι την αλλαγή δ.σ. στο Ντυνάν»
Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, κατά την κατάθεσή του εξεταστική επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε τις προσπάθειες της Τράπεζας Πειραιώς προς τον τότε υπουργό Υγείας για αλλαγή...
«Η Πειραιώς ζήτησε από τον Άδωνι την αλλαγή δ.σ. στο Ντυνάν»
ΒΟΥΛΗ
Πόρισμα για το φάρμακο: Έρευνα για τις υποθέσεις, όχι για πολιτικά πρόσωπα
Περαιτέρω έρευνα για υποθέσεις αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα, ζητεί στο πόρισμά της η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 για...
Πόρισμα για το φάρμακο: Έρευνα για τις υποθέσεις, όχι για πολιτικά πρόσωπα
ΒΟΥΛΗ
Προς περαιτέρω διερεύνηση για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014 και αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» εξέτασαν τα μέλη της Επιτροπής σε...
Προς περαιτέρω διερεύνηση για το «Ερρίκος Ντυνάν»
ΒΟΥΛΗ
Ευθύνες σε Λοβέρδο - Γεωργιάδη στο πόρισμα για το «Ντυνάν»
Όλο το πόρισμα της εξεταστικής για το «Ερρίκος Ντυνάν» ● Αποδίδονται ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας, ενώ ειδικά για τους Άδ. Γεωργιάδη και Ανδρ. Λοβέρδο ζητείται περαιτέρω διερεύνηση από τη...
Ευθύνες σε Λοβέρδο - Γεωργιάδη στο πόρισμα για το «Ντυνάν»
ΒΟΥΛΗ
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
«Αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της...
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας