Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο νόμος για το «πόθεν» αλλά και για το «έσχες»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον Δ. Παπαγγελόπουλο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νόμος για το «πόθεν» αλλά και για το «έσχες»

 • A-
 • A+

Επαναλήφθηκαν -αν και κάπως υποτονικά- οι διαφωνίες για το περιεχόμενο και τον τρόπο κατάθεσης «πόθεν έσχες», στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διαφωνίες κατά κύριο λόγο διατυπώθηκαν από τη Ν.Δ. με το γνωστό πρόσχημα περί αντισυνταγματικότητας την οποία και πάλι «προέβλεψαν» οι αγορητές της.

Αντίθετα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν πιο συναινετικά, όπως φάνηκε και στις κατ’ άρθρο ψηφοφορίες. «Δεν έχω αυταπάτες ότι θα συλλάβουμε τη διαφθορά στο σύνολό της, αλλά θα αποθαρρυνθούν πολλοί από τον πειρασμό του χρηματισμού», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Οι νέες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επανήλθαν ως νομοσχέδιο στη Βουλή εφόσον το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών. Είχαν προηγηθεί συνεχείς αντιρρήσεις των δικαστικών λειτουργών σε κάθε νέα ρύθμιση σχετική με την κατάθεση του δικού τους «πόθεν έσχες». Η απόφαση και οι υποδείξεις του ΣτΕ αναγκαστικά οδήγησαν στην επαναδιατύπωση των κρίσιμων διατάξεων του νόμου που αφορά το σύνολο όσων υποχρεούνται να καταθέτουν παρόμοιες δηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών είχε ψηφιστεί το 2012 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, αλλά λίγο αργότερα η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρακτικά τον κατάργησε. Ο νέος νόμος του 2016 επίσης «ακυρώθηκε» λόγω αρνητικής στάσης του ΣτΕ που αποφάσισε την εξαίρεση των δικαστικών λειτουργών από τον πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο «πόθεν έσχες», ενώ στην τελευταία του απόφαση ακύρωνε για όλους τους υπόχρεους την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων. Η απόφαση αυτή είχε μάλιστα ευρεία αποδοχή από το σύνολο της 4ης εξουσίας!

Αν και η συζήτηση περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τα «αγαπημένα» θέματα που αφορούν την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τις επίκαιρες διαμάχες περί δικαιοσύνης, εν τούτοις ο νόμος για το «πόθεν έσχες» είναι πλέον γεγονός για όλους τους υπόχρεους, ενώ φαίνεται ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να υπερκεραστούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Οπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της. Είναι ο καθρέφτης στον οποίο η ίδια κοιτάζει μόνο τον εαυτό της και βλέπει μόνο τον εαυτό της και δεν έχει ανάγκη ούτε από παραινέσεις κανενός ούτε ασφαλώς και από προστασία. Θεωρώ ότι σήμερα η Βουλή πράγματι ακούει τη Δικαιοσύνη, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν και όπως πάντα θα γίνεται κάθε φορά που αυτό χρειάζεται».

Ο εισηγητής της κυβέρνησης Ι. Θεοφύλακτος υπενθύμισε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών που ορίζει ότι «για πολιτικές και πρακτικές πρόληψης της διαφθοράς κάθε κράτος-μέλος εφαρμόζει ή διατηρεί αποτελεσματικές συντονισμένες πολιτικές κατά της διαφθοράς». και τόνισε ότι «με αυτή την υπερνομοθετική ισχύ που έχει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αφορά και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, υλοποιούμε και αυτήν την υποχρέωση της χώρας».

Στη συνέχεια παρέθεσε τις σημαντικές διατάξεις του νόμου. Επιγραμματικά:

 • υπόχρεοι πλέον να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή είναι εν διαστάσει σύζυγοι με υπόχρεο στη δήλωση.
 • ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων.
 • προστίθεται ότι στην αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνεται η αξία όλων των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και ο τρόπος κτήσης τους. Πέρα από το «έσχες» επιβάλλεται να υπάρχει πλέον και το «πόθεν».
 • αυξάνεται το όριο δήλωσης μετρητών από 15.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ -αυτά που έχουμε στο σπίτι, «στο στρώμα», όπως λέει ο κόσμος- και αυξάνεται η αξία των κινητών αξίας, παραδείγματος χάριν, ζωγραφικοί πίνακες, βραχιόλια, τιμαλφή, από τα 30.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ. Ολοι έχουν υποχρέωση να τα δηλώσουν.
 • η σύνθεση της επιτροπής αυξάνεται με δύο δικαστικούς με συνέπεια οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης να αποτελούν την πλειοψηφία.
 • αντικαθίσταται ο Συνήγορος του Πολίτη από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
 • προστίθεται εδάφιο που καθιστά ανακριβή τη δήλωση εάν τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογούνται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Και πάλι φωτίζεται, λοιπόν, το «πόθεν» και όχι μόνο το «έσχες».

Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης δήλωσε: «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που οι μέρες σας είναι μετρημένες, τώρα που τελειώνει ο πολιτικός σας βίος, θα μείνετε στην Ιστορία ως η κυβέρνηση με τις περισσότερες και πιο ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

Εξήγησε ότι προτεραιότητα της Ν.Δ. είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος αλλά πάντα με σαφήνεια στα ευαίσθητα θέματα κι όχι ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα! «Για να μη μεταβληθούμε, χωρίς να το καταλάβουμε, σε μια χώρα τύπου Στάζι», είπε, για να λάβει την απάντηση από την Τ. Χριστοδουλοπούλου ότι «στις αδύναμες δημοκρατίες και στις δικτατορίες είναι που πάντα αυξάνεται η διαφθορά».

Αναφέρθηκε όμως και στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis ως κατασκευής του ΣΥΡΙΖΑ με σκιές και ενδείξεις που του θύμισε μάλιστα «την υπόθεση του Κ. Λαλιώτη με τις υποτιθέμενες offshore εταιρείες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπόθεση που κατέρρευσε στα δικαστήρια». Το παράδειγμα βέβαια ήταν πολύ ατυχές διότι το εισαγγελικό πόρισμα της υπόθεσης διαπίστωνε ότι τεράστια ποσά μέσω της μαλαισιανής offshore Majo κατευθύνθηκαν πράγματι με εμβάσματα από τροφοδότη λογαριασμό στη Ν.Δ., ενώ ο δικαστικός έλεγχος τελικά σταμάτησε για διάφορους (τότε) λόγους.

Η Ν.Δ. καταψήφισε συγκεκριμένα άρθρα, όπως:

 • ότι και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «πόθεν έσχες».
 • ότι η προθεσμία διενέργειας του ελέγχου στην πενταετία μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση ένδειξης τέλεσης ποινικών αδικημάτων μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής τους.

Διαφώνησε ακόμα και στην ηλεκτρονική και αναλυτική κατάθεση των στοιχείων χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις των δεδομένων, π.χ. από υποκλοπές. Τέλος, διαφώνησε στη συμμετοχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αντί του Συνηγόρου του Πολίτη στην επιτροπή ελέγχου.

 

ΒΟΥΛΗ
Ανακοινώθηκε το προεδρείο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
Τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν στο προεδρείο της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ανακοινώθηκε το προεδρείο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η ψηφοφορία για σύσταση προανακριτικής [Live]
Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποφασίζει αργά απόψε η Ολομέλεια της Βουλής.
Σήμερα η ψηφοφορία για σύσταση προανακριτικής [Live]
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ενιαίο ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων
Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη...
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ενιαίο ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε η πρόταση προκαταρκτικής της ΝΔ για τον Παπαγγελόπουλο
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη...
Κατατέθηκε η πρόταση προκαταρκτικής της ΝΔ για τον Παπαγγελόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κακοποιούς» βλέπει ο Λοβέρδος
Ο πρώην υπουργός Υγείας εμφανίστηκε οργισμένος έπειτα από τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis • «Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989» είπε, κάνοντας λόγο για κατάχρηση...
«Κακοποιούς» βλέπει ο Λοβέρδος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας