Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ... όπως αντιβενιζελικοί εναντίον Βενιζέλου
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ν.Δ. εναντίον ΣΥΡΙΖΑ... όπως αντιβενιζελικοί εναντίον Βενιζέλου

  • A-
  • A+

Με σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. και δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε χθες στη Βουλή των προβλέψεων του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε ανοιχτά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί ένα μήνα «σπεκουλάρει» με τις τράπεζες, με μόνο στόχο την εξουσία και όχι το καλό της χώρας.

«Είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιό κομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν διαψευστεί οι εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως είπε, η Ν.Δ. υποστήριζε αρχικά ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και τώρα σταδιακά το ανακαλεί, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές της ότι θα πέσουν έξω και στο δεύτερο επιχείρημά τους, δηλαδή για την αποτυχία της εξόδου στις αγορές. «Μην επενδύσετε σε αυτό, γιατί θα βγούμε», είπε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αυτή τη φορά είχε η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δηλώσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το κυβερνών κόμμα είναι η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης του Ελευθερίου Βενιζέλου, θέτοντας σκληρές διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά.

«Ετσι ήταν η Δεξιά. “Να πάει εις τον διάβολον η χώρα” για να βγείτε εσείς στην εξουσία. Αυτό αποδεικνύει από το 1920 μέχρι τώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Ο υπουργός αφηγήθηκε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ασία διάβασε το βιβλίο του Μαυροκορδάτου για τον εθνικό διχασμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η απόλυτη απόρριψη»

«Η ιδρυτική αρχή του αντιβενιζελισμού υπήρξε η ολοκληρωτική και απόλυτη απόρριψη του Βενιζέλου. Ο Γιώργος Βλάχος συμπυκνώνει την ουσία της παράταξής του γράφοντας το 1920 “ημείς, οτιδήποτε κι αν συμβεί στην χώραν αυτήν, δεν θέλουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο”. Τι δεν καταλάβατε;».

Η κίνηση αυτή του επικεφαλής της αριστερότερης πτέρυγας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (53+) αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης, επίσης συμβολικής, επιλογής. Πριν από λίγο καιρό στη Βουλή είχε αμφισβητήσει ανοιχτά, μπροστά στους βουλευτές της ΔΗΣΥ, ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ισχυρότερη αντίδραση δεν ήρθε από τα έδρανα της Ν.Δ., αλλά από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΔΗΣΥ), ο οποίος «σύστησε» στον υπουργό να μην ασχολείται με αυτά τα βιβλία.

«Τα βιβλία είναι για όλους, κ. Λοβέρδο. Δεν είναι του ΠΑΣΟΚ τα βιβλία. Ντροπιάζετε τους πανεπιστημιακούς με αυτά που λέτε», αντέδρασε έντονα ο κ. Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στα βελτιωμένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη, μείωση ανεργίας), προκαλώντας τις επικρίσεις του Δημήτρη Σταμάτη (Ν.Δ.).

«Νομίζω ότι ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι προσφέρετε σε αυτή τη χώρα», του απάντησε δηκτικά ο κ. Τσακαλώτος.

Το βάρος της αντιπαράθεσης με τον υπουργό ανέλαβε να σηκώσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στο α’ εξάμηνο του 2015, σημείωσε ότι «εάν υιοθετούσα, που φυσικά δεν το κάνω, την προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου, θα μπορούσα να πω εσφαλμένα ότι η δική σας παράταξη έστειλε τη χώρα στον διάβολο».

Για τον λόγο αυτό, αφού υπενθύμισε στον υπουργό Οικονομικών ότι η Ν.Δ. στήριξε στη Βουλή το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εκείνο το καλοκαίρι, τόνισε: «Ας τα αφήσουμε όλα αυτά και ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου. Εκεί που κρινόμαστε είναι στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας».

Σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»

«Αναρωτήθηκα χθες πώς γίνεται η Ν.Δ. να είναι το μόνο κόμμα που πήγε από τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος. Απάντηση δεν πήρα. Ετσι, δεν κατάλαβα αν έχουν αντίρρηση στη σοβαρότητα ή στη συντήρηση!»

Ηταν άνοιξη του 2014, όταν σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τα «Νέα», οι αγορές ψήφιζαν Ελλάδα, ενώ βγαίναμε θριαμβευτικά από τα μνημόνια. Λίγους μόνο μήνες μετά, τον Οκτώβριο, τα μνημόνια επέστρεφαν και οι «κακές» (τότε) αγορές μάς προσγείωναν. Σε συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο των «Νέων» με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αντιπαράθεση Χουλιαράκη - Κουτεντάκη για τα «σενάρια» του προϋπολογισμού

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους προκάλεσε η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει δύο σενάρια (περικοπή ή μη των συντάξεων), αλλά μόνο ένα.

«Δεν μιλάμε για δύο εναλλακτικά σχέδια που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο θα υιοθετήσει», υποστήριξε χθες στη Βουλή ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος μία ημέρα πριν είχε πει ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, «κάνει λάθος» να μιλάει για δύο σενάρια. Ο κ. Κουτεντάκης σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα περί λάθους του Γραφείου «προϋποθέτουν σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη συζήτηση» και πρόσθεσε ότι στο προσχέδιο υπάρχουν «δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Στο ζήτημα παρενέβη χθες και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης ότι «ο κ. Κουτεντάκης δεν είναι δικός μας, εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Εγώ χαίρομαι να μου κάνει κριτική».

  

ΒΟΥΛΗ
Υπό τον φόβο διάλυσης η Βουλή
Εικόνα αποδρομής εμφανίζει η κυβερνητική πλευρά στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές, νομοθετώντας κατά ριπάς, ακόμη και το Σαββατοκύριακο, ενόψει της πιθανής διάλυσης του νομοθετικού Σώματος λόγω της αδυναμίας...
Υπό τον φόβο διάλυσης η Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Το άρθρο 16 επιστρέφει
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα επεξεργαστεί τη συνταγματική αναθεώρηση. Η επιτροπή της ΝΔ ολοκλήρωσε το έργο...
Το άρθρο 16 επιστρέφει
ΒΟΥΛΗ
Η Ν.Δ. βλέπει «κύκλωμα», ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπερισπασμό
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση για τις αποκαλύψεις σε βάρος του συζύγου της Ράικου και της υπόθεσης με τα 2,6 εκατ. στον Παπασταύρου ● Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή και η κατάθεση Παππά με τη σύμφωνη γνώμη...
Η Ν.Δ. βλέπει «κύκλωμα», ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπερισπασμό
ΒΟΥΛΗ
Η συναίνεση έμεινε σπίτι
Η συναινετική διάθεση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού δεν συνεχίστηκε χθες στη Βουλή όσον αφορά το προσφυγικό, με αφορμή την κύρωση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Η συναίνεση έμεινε σπίτι
ΒΟΥΛΗ
«Δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον η καθυστέρηση»
Μήνυμα Δένδια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ στην επιτροπή της Βουλής ● Υπερψήφισαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ● Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιδεικνύει σπουδή για την...
«Δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον η καθυστέρηση»
ΒΟΥΛΗ
«Εκκωφαντική σιωπή για τα ελληνοτουρκικά»
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
«Εκκωφαντική σιωπή για τα ελληνοτουρκικά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας