Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πληγή της δημοκρατίας ο παράνομος πλουτισμός και η διαφθορά»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πληγή της δημοκρατίας ο παράνομος πλουτισμός και η διαφθορά»

  • A-
  • A+

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέουη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την παρουσία φορέων (ενώσεων δικαστικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, Ανεξάρτητων Αρχών κ.ά.) που θα εκφράσουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά την κατάθεση του «πόθεν έσχες» από όλους τους υπόχρεους.

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής (9/10) η γνωστή εμμονή της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών μονοπώλησε το ενδιαφέρoν των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να επισκιαστούν οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των υπουργών και των εισηγητών των κομμάτων σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ν. Σακελλαρίου, είχε διατάξει «την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016 μέχρι τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως».

Οι δικαστές μεταξύ άλλων ζητούσαν να εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία στην επιτροπή που θα εξετάζει τα «πόθεν έσχες» των υπόχρεων και όχι μόνο από τους τρεις προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Το ΣτΕ με αναλυτικό σκεπτικό αλλά και με εκτενείς υποδείξεις που δεν συνηθίζονται στις ακυρωτικές αποφάσεις εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση και από τότε η κατάθεση «πόθεν έσχες» παραμένει εκκρεμής («Εφ.Συν.» 12.12.2017 «Πόθεν έσχες δικαστικών μόνο... "υφ’ όρον"»).

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ο αν. υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε: «Για την κατάρτιση του παρόντος νομοσχεδίου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου η ηλεκτρονική υποβολή περιουσιακής κατάστασης να καλύψει αφενός μεν την απαίτηση του ελληνικού λαού για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, αφετέρου δε την ισχυρή και αταλάντευτη θέληση της κυβέρνησης για διαφάνεια-ισονομία παντού, για όλους και για όλα», συμπληρώνοντας ότι υπήρξε «πλήρης συμμόρφωση της απόφασης του ΣτΕ στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να απεμπολεί η κυβέρνηση τα δικαιώματα νομοθετικής πρωτοβουλίας που απορρέουν από το Σύνταγμα. Κανένας δικαστικός δεν πρέπει να φοβάται τον ηλεκτρονικό έλεγχο, πλην εκείνων που έχουν κάτι να κρύψουν».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Θεοφύλακτος, αναφέρθηκε στην πληγή της δημοκρατίας με τον παράνομο πλουτισμό και τη διαφθορά που είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας και στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Ο εισηγητής αναρωτήθηκε πού ήταν οι ασφαλιστικές δικλίδες του συστήματος, δηλαδή η δικαστική εξουσία και ο Τύπος, για να ελέγξουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία όταν εκτροχιάστηκαν κι όταν σωρεία σκανδάλων ευθύνονται για την πτώχευση της Ελλάδας; Παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νόμου και ειδικά της Επιτροπής που θα κρίνει και θα αποτελείται στην πλειοψηφία της (6 μέλη στα 11) από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ θα προεδρεύει δικαστής όταν ελέγχεται δικαστικός λειτουργός όπως επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθύμισε δε τόσο τη σύμβαση του ΟΗΕ όσο και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς που περιέχουν και τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να δηλώνουν τα πλήρη περιουσιακά τους στοιχεία οι δημόσιοι λειτουργοί κάθε χώρας, συμπληρώνοντας ότι η ανακριβής δήλωση με αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία για το «πόθεν» και όχι μόνο για το «έσχες» συνεπάγεται πλέον ποινικό αδίκημα.

«Προφητείες»

Ειδικό ενδιαφέρον όμως παρουσίασε η τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνη ο οποίος, αφού τάχτηκε μεν υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου, ζήτησε αυτό να γίνεται χωρίς παραγκωνισμό της δικαστικής εξουσίας και φυσικά χωρίς να θίγονται ατομικά δικαιώματα διότι διαφορετικά θα μετατραπεί η Ελλάδα σε κράτος «Στάζι»! Διαφώνησε με τη συμμετοχή στην Επιτροπή του ΓΕΔΔ, του οποίου «ο ρόλος περιορίζεται στη διοίκηση του Δημοσίου» και επέμεινε στο να συμμετάσχει ο Συνήγορος του Πολίτη. Το μοναδικό του βέβαια επιχείρημα στη συγκεκριμένη διαφωνία είχε να κάνει με το ότι ο ΓΕΔΔ διορίζεται από την κυβέρνηση (και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την τωρινή κυβέρνηση), ενώ ο ΣτΠ είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κ. Καραγκούνης όμως προχώρησε και σε κάτι άλλο λέγοντας επί λέξει ότι «τα λέω όλα αυτά γιατί, όπως θα αναφέρω και πιο κάτω, τίθενται ζητήματα που με καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι ο νόμος αυτός θα ελεγχθεί και πάλι ως αντισυνταγματικός»! Λίγο αργότερα δε και ο δεύτερος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης επανήλθε στην επισήμανση Καραγκούνη περί αντισυνταγματικότητας προεξοφλώντας μάλιστα νέες προσφυγές στο ΣτΕ.

Στη συγκεκριμένη αυτή «προφητεία» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο οποίος, αφού επισήμανε τη δυσκολία καθορισμού του ορίου που υποχρεώνει την κάθε κυβέρνηση να ακολουθήσει μια δικαστική απόφαση, τόνισε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση αλλά στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα συγκερασμού της απόφασης του ΣτΕ και της κυβερνητικής επιλογής για πλήρη διαφάνεια». Ο κ. Καλογήρου αναρωτήθηκε στη συνέχεια για το πώς γνωρίζουν άραγε εκ των προτέρων οι βουλευτές της Ν.Δ. ότι θα γίνουν προσφυγές και πολύ περισσότερο ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο κ. Καραγκούνης επιχειρώντας να ανασκευάσει τα περί βεβαιότητας τόνισε πως εννοούσε ότι απλώς θεωρεί πως είναι πιθανή αυτή η εξέλιξη. Τελικά ο υπουργός αρκέστηκε να αναζητήσει τα πρακτικά για να τοποθετηθεί ξανά στο θέμα μια και όπως είπε: «Θέλω να είμαστε προσεκτικοί, γιατί μετά ακούγονται φωνές περί δήθεν παρέμβασης αν εγώ σας απαντήσω με διαφορετικό τρόπο και σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν μετά τη σημερινή ακρόαση των φορέων.

  

ΒΟΥΛΗ
Η επιλεκτική μνήμη του Σ. Μιωνή
Πόσο επιλεκτική μπορεί να είναι άραγε η μνήμη ενός μάρτυρα που δεν καταδέχτηκε να καταθέσει στη Δικαιοσύνη αλλά προτίμησε σήμερα να «αποκαλύπτει» ακόμα και καραμπινάτες παρανομίες στην προανακριτική;
Η επιλεκτική μνήμη του Σ. Μιωνή
ΒΟΥΛΗ
Τσοβόλας: Παράνομα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά όσα συνέβησαν
Παράνομη διαδικασία και ανεπίτρεπτες καταστάσεις κατήγγειλαν οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση τους περί ξεκάθαρης...
Τσοβόλας: Παράνομα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά όσα συνέβησαν
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Νοθεία και εξαναγκασμός βουλευτών να ψηφίσουν φανερά
«Νοθεία και εξαναγκασμό βουλευτών να ψηφίσουν φανερά» κατήγγειλε σε δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή το χάος που δημιουργήθηκε κατά την ψηφοφορία στο...
Δ. Παπαγγελόπουλος: Νοθεία και εξαναγκασμός βουλευτών να ψηφίσουν φανερά
ΒΟΥΛΗ
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
Σήμερα η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνητικών βουλευτών στην αδιανόητη πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μετατραπεί με το «έτσι θέλω» σε... ύποπτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
ΒΟΥΛΗ
«Φοβόμουν για τα παιδιά μου»
Σειρά αντιφάσεων και μη πειστικών απαντήσεων διαπίστωναν στελέχη της αντιπολίτευσης μετά το τρίτο και τελευταίο μέρος της κατάθεσης της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής κατά του Δημήτρη...
«Φοβόμουν για τα παιδιά μου»
ΒΟΥΛΗ
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο
Eχει πλέον προκύψει από την ογκώδη δικογραφία, τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις έρευνες το πώς έφτιαξε η Novartis το μαύρο ταμείο στην Ελλάδα, ποια ήταν τα «παρένθετα» πρόσωπα και ποιες οι «τεχνικές» της...
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας