• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση

 • A-
 • A+

Συστάσεις στην κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική και ιδιαίτερα φειδωλή, την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου, κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ταυτόχρονα, σε ένα πιο πολιτικό σχόλιο παραδέχεται ανοιχτά την ανεπάρκεια κρατικού μηχανισμού, όπως αυτή αναδείχτηκε ανάγλυφα στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή του (Απρίλιος - Ιούνιος 2018), υπό τον συντονισμό του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, το Γραφείο προειδοποιεί ότι «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και, κατά συνέπεια, το ύψος των επιτοκίων της αγοράς».

Συνεπώς, προσθέτει, «θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος». Ουσιαστικά, το Γραφείο επιχειρεί να βάλει φρένο σε τυχόν προεκλογική παροχολογία, εν όψει της -δεδομένα προεκλογικής- χρονιάς που ξεκινά από Σεπτέμβριο.

Με κεντρικό θέμα συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης να αποτελεί η μείωση των συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, ο κ. Κουτεντάκης ρωτήθηκε, χθες, σχετικά και απάντησε με διπλωματικό τρόπο. Οπως είπε, δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η μείωσή τους, αν και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η σχετική συμφωνία με τους δανειστές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία, η έκθεση εντοπίζει θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στις αμοιβές, στη μείωση των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η «λιγότερο ευνοϊκή εικόνα της ανεργίας που δεν μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο», ο χαμηλός πληθωρισμός και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά για το χρέος, το Γραφείο χαρακτηρίζει ως την «πλέον σημαντική εξέλιξη» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018, καθώς, όπως λέει, είναι το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο στις αγορές.

Στοιχεία αβεβαιότητας

Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζει ότι η απόφαση αυτή εμπεριέχει και στοιχεία αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2038, όπως επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, «οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες που εκφράζονται στην έκθεση του ΔΝΤ ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να καθυστερήσουν την αναβάθμιση των ελληνικών τίτλων από τους οίκους αξιολόγησης».

Σε ένα γενικότερο σχόλιό του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το Γραφείο σημειώνει ότι η πλέον κρίσιμη οικονομική μεταβλητή είναι η παραγωγικότητα της εργασίας, την οποία θα επηρεάσει καθοριστικά ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών.

«Τα πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα στην Αττική (πλημμύρες στη Μάνδρα, πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική), που οδήγησαν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, υποδηλώνουν την ύπαρξη αδυναμιών στον κρατικό μηχανισμό», παραδέχεται το Γραφείο και καταλήγει ότι «πέρα από τα προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, πολλά από αυτά τα προβλήματα οφείλονται και στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Σταθάκης: Εως τα Χριστούγεννα πρέπει να υπάρχει λύση για το χρέος
Με τον σημερινό υπουργό Οικονομίας να ζητά λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το τέλος του χρόνου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να προειδοποιεί ότι αυτό δεν πρέπει να συνοδευτεί από...
Σταθάκης: Εως τα Χριστούγεννα πρέπει να υπάρχει λύση για το χρέος
ΒΟΥΛΗ
Επείγον το κλείσιμο συμφωνίας
Εκκληση στην κυβέρνηση να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που ζει η ελληνική οικονομία και να έλθει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους απευθύνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παράλληλα,...
Επείγον το κλείσιμο συμφωνίας
ΒΟΥΛΗ
To Μάτι ως πολιτικό άλλοθι
Τους 102 νεκρούς στην Αττική τον Ιούλιο του 2018 επιστρατεύει συστηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις ευθύνες του «επιτελικού» του κράτους κατά τις πρόσφατες καταστροφικές...
To Μάτι ως πολιτικό άλλοθι
ΒΟΥΛΗ
Νέες βολές στη Βουλή για την αποτυχία του επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές
Συνεχίστηκαν και χθες στη Βουλή οι ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών, στον απόηχο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη.
Νέες βολές στη Βουλή για την αποτυχία του επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές
ΒΟΥΛΗ
Μύδροι Τσίπρα στη Βουλή για τη νέα λίστα Πέτσα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για τη νέα καμπάνια στα ΜΜΕ για την πανδημία όσο και για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών από την πρόσφατη κακοκαιρία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης...
Μύδροι Τσίπρα στη Βουλή για τη νέα λίστα Πέτσα
ΒΟΥΛΗ
Ανοιχτή παραδοχή Μητσοτάκη: Η οικονομία γύρισε εννιά δεκαετίες πίσω
Η κυβέρνηση έγινε αποδέκτρια δριμείας κριτικής ότι επιχείρησε να φιλοτεχνήσει μια μαγική εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ένω εκείνη κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι καταστροφολογεί χωρίς...
Ανοιχτή παραδοχή Μητσοτάκη: Η οικονομία γύρισε εννιά δεκαετίες πίσω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας