Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη
Eurokinissi/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη

  • A-
  • A+

Τη θεωρία των δύο άκρων επανέφερε σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη». Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την... ανησυχία πως με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3% δεν θα είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που θα έχει παρουσία σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική πολύ σύντομα θα δει τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημοτικά συμβούλια για να πάρει την απάντηση απ' τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη: «Αλλού αυτές τις ευαισθησίες, κύριε Γεωργιάδη! Εσείς δεν πρέπει να το λέτε γιατί είστε εκείνος που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό».

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν αρχικά ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επίμαχη τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να ακολουθήσει ένας «θερμός» διάλογος με τον κ. Σκουρλέτη.

Ο χρόνος των εκλογών

«Το μεσημέρι μας λέγατε γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο και την άλλη μέρα μας είπατε γιατί κάνατε δεκτή την τροπολογία, και γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν οπωσδήποτε το Μάιο. Όταν σας βλέπει ο κόσμος για ένα θέμα που υπερασπιζόσασταν με πάθος εδώ και μήνες, να αλλάζετε ξαφνικά γνώμη σε λίγες ώρες, όπως καταλαβαίνετε η εμπιστοσύνη του μηδενίζεται. Χειρίζεστε τα πάντα εντελώς μικροπολιτικά», είπε ο Α. Γεωργιάδης.

«Όλες τις προηγούμενες μέρες, και στην Επιτροπή και στο δημόσιο διάλογο, μας κατηγορούσατε γιατί μεταθέτουμε την ημερομηνία από το Μάιο στον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πράγματι θεσπίζει αυτόν τον διαχωρισμό ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Και μας λέγατε ‘αφού θα συμπέσουν με τις εθνικές ποιο το όφελος να τις αποσυνδέσετε από τις ευρωεκλογές;’ Άρα τώρα που για πολύ συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται με αυτή την υφέρπουσα διαρροή γύρω από τα θέματα της συνταγματικότητας, υιοθετούμε αυτό το οποίο μας ζητούσατε να κάνουμε, μας λέτε αυτά; Μα εσείς γιατί αλλάζετε την επιχειρηματολογία σας;», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η απλή αναλογική και τα... άκρα

«Με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3%, θα έχει η Χρυσή Αυγή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους. Θα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους; Και όχι μόνο η Χρυσή Αυγή, θα μετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προδότες σας ανεβάζει και προδότες σας κατεβάζει, δεν θα εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια με το νόμο σας; Θα δώσετε φωνή σε όλα τα δημοτικά συμβούλια στους πιο ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας και θα τους καταστήσετε πρώτη εικόνα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος έσπασε το φράγμα και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και άρχισε να βγαίνει στα κανάλια ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.

»Ετοιμαστείτε μετά το νόμο σας, κ. Σκουρλέτη, να βλέπουμε παρόμοιους ανθρώπους και της άκρας, της μίας και της άκρας της άλλης, σε όλα τα κανάλια και θα βλέπετε τον δημοτικό σύμβουλο της Πλεύσης Ελευθερίας να λέει τον κ. Σκουρλέτη προδότη, να είναι στα κανάλια και θα είναι με το νόμο σας", είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όταν θα γίνει αυτή εκλογική αναμέτρηση και μετά οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα κυβερνώνται, ποιος θα μπορεί να τα αντιστρέψει; Κανένας! Θα περάσουν 4 χρόνια χάους, που ίσως να είναι και αυτό που τελικά θέλετε. Να ναρκοθετήσετε την επόμενη κυβέρνηση, να γίνει ο πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης να μην δουλεύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπάρχει παντού χάος και να βάλετε παντού εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό σας σχέδιο».

«Εσείς έχετε δείξει την απέχθεια στη δημοκρατική διαδικασία. Και όσον αφορά τις νέες δυνατότητες των άκρων, να εκφράζονται με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εσείς δεν πρέπει να το λέτε που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό! 'Άρα εσείς προσωπικά ευθύνεστε γι΄ αυτή τη μετατόπιση στο προφίλ και στην πολιτική της ΝΔ! Αλλού λοιπόν τέτοιες ευαισθησίες!".

«Είναι ντροπή σας να με βάζετε εμένα στο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή! Ντροπή σας πραγματική! Εσείς ήσασταν στην πλατεία των αγανακτισμένων με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε, εσείς ρίξατε με τη Χρυσή Αυγή την κυβέρνηση Σαμαρά άρα όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή!», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η ψήφος των αποδήμων

«Όσοι λένε πως η ΝΔ τόσα χρόνια ήταν απούσα για την ψήφο των αποδήμων, λένε ψέματα. Σε αυτή τη Βουλή, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσε νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Τότε αυτό το νομοσχέδιο δεν έλαβε τις 200 ψήφους που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πρώτη εφαρμογή του και γι΄ αυτό το λόγο δεν ψηφίζουν οι απόδημοι. Η Ν.Δ. είχε κάνει το καθήκον της για τους απόδημους», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επίσης ξεκίνησε την κατάρτιση του νομοσχεδίου που λόγω της πτώσης της δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Άρα η ΝΔ διαχρονικά υποστήριζε το αίτημα των αποδήμων, το πιστεύουμε πρέπει να τους δώσουμε φωνή και εγώ προσωπικά δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη ότι σε 5 μήνες θα φέρετε νομοσχέδιο. Μακάρι να βγω ψεύτης».

«Για τον απόδημο ελληνισμό όσα λέτε είναι υποκριτικά. Είχατε πάρα πολλές ευκαιρίες ως προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κάνατε τίποτα. Θεωρείτε ότι είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για εσάς. Αλλά δεν ξέρω πόσο ευνοϊκό είναι αυτό το πεδίο. Διότι οι χιλιάδες των νέων ανθρώπων που έφυγαν, έφυγαν λόγω της δικής πολιτικής», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ από την ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν δεκάδες άρθρα του. Ικανοποίηση Σκουρλέτη για το γεγονός ότι ψηφίζονται και...
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται υπό επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Στο επίκεντρο οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα...
Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
ΒΟΥΛΗ
Η αμήχανη διγλωσσία της Ν.Δ. για τη Β' Αθηνών
Σε «εμφύλιο που μαίνεται» στο εσωτερικό του κόμματος απέδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης την ανακολουθία που εμφάνιζε μέχρι χθες στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με την έγκριση ή την καταψήφιση της τροπολογίας για...
Η αμήχανη διγλωσσία της Ν.Δ. για τη Β' Αθηνών
ΒΟΥΛΗ
«Ανοιγμα» Σκουρλέτη στη Ν.Δ.
​Τη διαβεβαίωση πως η ρύθμιση για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού θα νομοθετηθεί μέσα στο 2018 έδωσε στη Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. πως η σχετική τροπολογία που...
«Ανοιγμα» Σκουρλέτη στη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Θα κάνει η Ν.Δ. ό,τι «ζητήσει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα»;
Ευθείες βολές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Νίκος Παππάς, ζήτησε από...
Θα κάνει η Ν.Δ. ό,τι «ζητήσει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα»;
ΒΟΥΛΗ
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες

Νέα κόντρα προκάλεσαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις εκλογικές τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του...

Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας