Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετωπική» με προσωπικές αιχμές
EUROKINISSI

«Μετωπική» με προσωπικές αιχμές

  • A-
  • A+

Κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους και τους υψηλούς τόνους οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, προχωρώντας σε βαρείς χαρακτηρισμούς αλλά και σε προσωπικές αιχμές, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας τους (ο πρωθυπουργός προέβη και σε τριτολογία), στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.  

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες μίλησαν εφ' όλης της ύλης, κάνοντας ειδικές αναφορές στο Μακεδονικό, την οικονομία, τη διαφθορά, αλλά και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. 

Δημοψήφισμα

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να απαντήσει ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το δημοψήφισμα ήταν αυτό που έκλεισε τις τράπεζες.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξανέμισε περιουσία του ελληνικού λαού της τάξης των 25 δισ. ευρώ», υποστήριξε.

EUROKINISSI

Οικονομία

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «δείγμα θράσους» η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα «όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%».  τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup «αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα περί κρυφής αντικοινωνικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πριν από έναν μήνα στην ομιλία του στο ΣΕΤΕ, ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε ότι το οκτάωρο έχει ξεπεραστεί.

«Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία αλλά όχι ικανή για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως τα κάνατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το παρέλαβε στα 85 δισ. ευρώ και σήμερα είναι στα 131 δισ. ευρώ λόγω της υπερφορολόγησης και του αφανισμού της μεσαίας τάξης.

EUROKINISSI

Διαφθορά και διαπλοκή

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον CEO της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.

Μακεδονικό 

«Ο κ. Μητσοτάκης έγινε "όψιμα μακεδονομάχος" από ανάγκη για να μην διασπάσουν τη Ν.Δ οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στο Μακεδονικό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, διέψευσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα. 

«Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο "Μακεδόνες" στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος "Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους», είπε ο πρωθυπουργός.

EUROKINISSI

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε nationality που μεταφράζεται σαν εθνικότητα και όχι σαν ιθαγένεια. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.  ο οποίος λέει πως "πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα ζητούσαμε την εθνικότητα και την γλώσσα".

Στην τριτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Ιανουαρίου 1993, στο «Ε» της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: «Ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τότε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια εθνική θέση, η οποία ήταν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Επί... προσωπικού

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη την αναφορά του πρωθυπουργού στη σύζυγό του. Μιλώντας επί προσωπικού, ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε ότι «εκδοτικά συγκροτήματα ταυτισμένα με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει την σύζυγό μου και ότι τάχα δεν ήμασταν σε διάσταση. Αρχικά η επιτροπή πόθεν έσχες είχε αποφανθεί ότι μπορούμε να καταθέσουμε διαφορετικά πόθεν έσχες και μετά άλλαξε την απόφασή της. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων και της μήνυσης που κατατέθηκε έγινε στην σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος και εν συνεχεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε». 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός απάντησε στις υπόνοιες του κ. Μητσοτάκη για θέματα σχέσεων με επιχειρηματίες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη και έχουν σχέση με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα. «Απλά και σταράτα, μ΄αυτά δεν θα παίζουμε», τόνισε. 

ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Με 158 ψήφους -όσοι ακριβώς είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο- δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτική νίκη για την κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές
Ενισχυμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την τριήμερη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το...
Κοινοβουλευτική νίκη για την κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές
ΒΟΥΛΗ
Επέμεινε στα άρθρα 16 και 24 ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει η κυβέρνηση όλα τα άρθρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με τη σειρά του- να ψηφίσει όλα τα άρθρα που...
Επέμεινε στα άρθρα 16 και 24 ο Μητσοτάκης
ΒΟΥΛΗ
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε
Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διανθισμένη με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης έκανε λόγο για «γυρολόγους πολιτικούς που...
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας