Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η αναδοχή είναι πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η αναδοχή είναι πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης»

  • A-
  • A+

Στο επίκεντρο της συζήτησης το άρθρο 8, που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Με επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη συνόδευσε την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. «βαθιά συντηρητικό πολιτικό» και ευχαριστώντας τον επειδή -όπως είπε- απέδειξε «ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».

«Μπορεί, αν θέλει, να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. να το κάνει αυτό. Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».

Είπε, επίσης, ότι ο Κ. Μητσοτάκης πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιτικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα MME, όπως συμπλήρωσε.

Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού, για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια. Ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα, έχοντας έναν αυτονόητο στόχο: Κανένα παιδί στο περιθώριο. Κανένα παιδί σε ίδρυμα.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 9 Μαΐου 2018

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάνουμε το αυτονόητο ώστε κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, κανένα παιδί να μην είναι σε ίδρυμα» και προσδιόρισε την αναδοχή ως πράξη-υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς.

«Έχω την αίσθηση ότι δημόσια συζήτηση εστιάστηκε, κακώς για την άποψή μου, σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, δεν το θεωρώ ασήμαντο, ωστόσο νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτούς τους συνανθρώπους και τόνισε ότι «είναι ένα ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να κάνουν ό,τι πιο ανθρώπινο έχει η φύση μας: να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη».

Αναφερόμενος στη σύγχυση που προκάλεσε στη δημόσια συζήτηση, «είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων» η διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μία διαδικασία η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή.

«Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του (...) Επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό. Και συνάπτεται μέσα από μία συμβολαιογραφική πράξη, αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες», τόνισε.

ΒΟΥΛΗ
«Ποια σκοπιμότητα λέει “όχι” σε εκείνους που προσφέρουν στοργή και αγάπη»;
«Η Πολιτεία και οι βουλευτές είμαστε εκ του Συντάγματος υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ισότιμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλ....
«Ποια σκοπιμότητα λέει “όχι” σε εκείνους που προσφέρουν στοργή και αγάπη»;
ΒΟΥΛΗ
Αναδοχή παιδιών και για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η σχετική διάταξη. Θα υπερψηφίσουν -με απώλειες- ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ. Ομοφοβικό παραλήρημα του Κ....
Αναδοχή παιδιών και για τα ομόφυλα ζευγάρια
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την αναδοχή
Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και αναδοχή με το πολιτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις διαφοροποιήσεις βουλευτών κομμάτων για το...
Στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την αναδοχή
ΒΟΥΛΗ
Με αντιδράσεις η συζήτηση του ν/σ για την αναδοχή και την υιοθεσία
Με τις τοποθετήσεις από τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή...
Με αντιδράσεις η συζήτηση του ν/σ για την αναδοχή και την υιοθεσία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξύπνησαν συντηρητικά αντανακλαστικά
Η ανησυχία μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ανοίγει ο δρόμος για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, θέτει σε...
Ξύπνησαν συντηρητικά αντανακλαστικά
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το ν/σ που ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες υιοθεσίας
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής...
Κατατέθηκε το ν/σ που ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες υιοθεσίας