Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές

  • A-
  • A+

Ερχονται διώξεις εναντίον όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ η τρύπα των 230 εκατ. ευρώ που είχε αποκαλύψει ο Παύλος Πολάκης είναι ακόμα μεγαλύτερη! Τα παραπάνω δήλωσε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ενημερώνοντας κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Το Σώμα Επιθεωρητών θα παραδώσει και το συμπληρωματικό πόρισμα στην Εισαγγελία Διαφθοράς μέχρι τις 3 Μαΐου. Εκτιμάται δε ότι θα φτάσει στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου, αφού ασκηθούν προηγουμένως οι ποινικές διώξεις σε βάρος εκείνων που θα κριθούν ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων.

Αυτά ανέφερε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης. Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του πορίσματος, σύμφωνα με τη γενική επιθεωρήτρια, οφείλεται στην «εξαφάνιση» πρωτότυπων εγγράφων, στο σβήσιμο ηλεκτρονικών αρχείων που χρειάστηκε να ανακληθούν, στην πλήρη άρνηση βοήθειας στο έργο των επιθεωρητών από μερίδα υπαλλήλων, αλλά και στις προσπάθειες εκφοβισμού των επιθεωρητών με μηνύσεις, ακόμα και με απειλές.

«Ερευνήθηκαν οι οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ -τραπεζικές και εξωτραπεζικές- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικές εντολές καθώς και τιμολόγια, πολλά από τα οποία είναι εικονικά» πρόσθεσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Οι επιθεωρητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων από τους ελεγχόμενους και κατήγγειλαν ότι κάποιοι έφτασαν στο απίστευτο σημείο να παρακολουθούν τα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής.

Με νέα στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της «offshore του χώρου της Υγείας», όπως είχε χαρακτηρίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, συνέχισε χθες την τρίτη κατάθεσή του στην εξεταστική.

Αναφέρθηκε στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες εναντίον του η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, κατηγορώντας τους υπουργούς Υγείας και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για απιστία!

«Το απύθμενο θράσος πρέπει να απαντηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για πυρήνες που πίστευαν στην «αριστερή παρένθεση».

Οπως είχε πει στην αρχή της κατάθεσής του, «είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου και της μονιμότητας της εξουσίας. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα υπάρξει μια πολιτική αλλαγή η οποία τελικά θα τους ελέγξει».

Εξήγησε χθες ότι η δυσαρέσκεια της συζύγου του κ. Στουρνάρα οφείλεται στην απένταξη από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο. Και έκανε λόγο όχι μόνο για «απύθμενο θράσος» αλλά και για άκυρη διαδικασία, από τη στιγμή που ενώ έληξε η προθεσμία χωρίς να έχει εκφράσει κανείς ενδιαφέρον, αντί το έργο να προκηρυχθεί ξανά, δόθηκε εξάμηνη παράταση και το ανέλαβε η Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα!

Αφορούσε πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, για το οποίο και πριν ακόμα λήξει (το 2014) ζητήθηκε (το 2013) να δοθεί δυνατότητα επέκτασής του μετά τη λήξη έναντι 670.000 ευρώ.

«Απεντάξαμε ένα έργο παγωμένο, που ήθελαν να υπάρχει για να το συνεχίζουν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πολλά επεισόδια! Είναι βαθύ το σύστημα, με πολύ μακριά πλοκάμια».

Ο Παύλος Πολάκης πρόσθεσε στους λόγους της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του πορίσματος και την ολιγωρία της Εθνικής Τράπεζας στην αποστολή των στοιχείων μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφέρθηκε επίσης στις 23 προσλήψεις του Αδωνη Γεωργιάδη και την απόπειρα παραπλάνησης. Η Ν.Δ. παρουσίασε ως απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ την πληρωμή των εργαζομένων από χορηγικά προγράμματα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει στα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης του Δ.Σ.

Οσο για τις χορηγίες, αυτές αφορούσαν το ενοίκιο και τις εργασίες διαμόρφωσης της δομής οροθετικών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι την ώρα που ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό διαθέτουν συνολικά 27 μετακλητούς ή αποσπασμένους συνεργάτες, ο Αδωνης Γεωργιάδης απασχολούσε 73 συν τους 23 του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τόνισε, τέλος, ότι αναμένει να δει τη διαδρομή των χρημάτων στα πορίσματα των επιθεωρητών.

Ο Π. Πολάκης είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ένα έλλειμμα 150-230 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας αναλυτικά χρόνο με τον χρόνο τους πλημμελείς απολογισμούς του Κέντρου και κάνοντας λόγο για «πασιφανή κλοπή δημοσίου χρήματος».

Μόνο το 2014 είχαν γίνει 890 συμβάσεις με ΜΜΕ αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛΛ. αναφέρθηκε στο θέμα οικονομικής «ενίσχυσης» της εταιρείας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και του «Πρώτου Θέματος» από μια «γαλαντόμα» και «μυστηριώδη» offshore.

Ο Π. Πολάκης διερωτήθηκε γιατί δεν έχουν ακόμα δοθεί απαντήσεις από τη Ν.Δ. μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη.

«Αγαπημένο» σωματείο της Ν.Δ.

«Οσα καταγγέλλονται στη μήνυση που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου εγείρουν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση» αναφέρει η Ν.Δ.

Εσπευσε πολύ γρήγορα να «προβληματιστεί» η Ν.Δ. με τη μηνυτήρια αναφορά της διοίκησης του σωματείου του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα μέλη της οποίας ως γνωστόν ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα. Ισως επειδή οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι στοχοποιούνται και στελέχη της Ν.Δ. εκτός από τους ίδιους.

Εντελώς συμπτωματικά η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε την ώρα που η ΓΕΔΔ έχει αποστείλει το βασικό πόρισμα των επιθεωρητών στον εισαγγελέα και αναμένεται να σταλεί και το συμπληρωματικό.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλούν για απόκρυψη των καταγγελιών τους, ενώ θυμήθηκαν όψιμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος (μετά το 2015)!

Μιλούν ακόμα για παράνομες προσλήψεις, τη στιγμή που μέχρι να αναλάβει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το πάρτι αθρόων προσλήψεων διοικητικού κυρίως προσωπικού με δημόσιο χρήμα, για πληρωμές συγγενών και φίλων, επιχορηγήσεις σε ΜΜΕ και σε κουμπάρους δημοσιογράφους, συνεχιζόταν απρόσκοπτα.

Κι όλα αυτά όταν κανείς τους δεν νοιάστηκε ποτέ για τα προηγούμενα πορίσματα-καταπέλτες που παρέμεναν στα συρτάρια.

Η Ν.Δ. στην ταύτισή της με τους ελεγχόμενους κινδυνεύει να βρεθεί προ εκπλήξεων...

ΒΟΥΛΗ
«ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας»
Στοιχεία που αποκαλύπτουν έλλειμμα 230 εκατ. ευρώ χωρίς κανένα παραστατικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014 κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής ο Παύλος Πολάκης. Μίλησε για «συμμορία με ονοματεπώνυμα που...
«ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας»
ΒΟΥΛΗ
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς
Αποκαλυπτική η κατάθεση της Φ. Σκοπούλη, υφ. Υγείας επί Σαμαρά, που χαρακτήρισε το Κέντρο «καρκίνο». «Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά μέχρι πρόσφατα για ιδίους στόχους, είτε αυτοί ήταν οικονομικοί είτε προσωπικού...
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς
ΒΟΥΛΗ
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
«Αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της...
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
ΒΟΥΛΗ
Πρώτο «ματς» στη Βουλή η απόφαση για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη
Το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για να ασχοληθεί με το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλο Πολάκη για δύο υποθέσεις.
Πρώτο «ματς» στη Βουλή η απόφαση για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που...
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
Αποκαλυπτική η κατάθεση Πολάκη στην Εξεταστική για την υγεία
Ένα παραπλανητικό και συγχρόνως πλαστό έγγραφο που κατατέθηκε από την Νέα Δημοκρατία για να απαλλάξει τον αντιπρόεδρο της Άδωνη Γεωργιάδη από τις παράνομες 23 προσλήψεις συνεργατών του μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα...
Αποκαλυπτική η κατάθεση Πολάκη στην Εξεταστική για την υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας