Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυλαία για την προανακριτική, στα μαχαίρια για τα πορίσματα
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυλαία για την προανακριτική, στα μαχαίρια για τα πορίσματα

  • A-
  • A+

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιστρέφει την υπόθεση για περαιτέρω έρευνα στη Δικαιοσύνη και την αντιπολίτευση (Ν.Δ. - ΔΗΣΥ) να καταγγέλλει σκευωρία με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis ολοκληρώνει τις εργασίες της. 

Υστερα από εννέα συνεδριάσεις σε διάστημα περίπου δύο μηνών, κατά το οποίο σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενα για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην ερευνήσει την ουσία της υπόθεσης, η επιτροπή συνεδρίασε χθες για την τελική διατύπωση του πορίσματος, το οποίο για διαδικαστικούς λόγους θα κατατεθεί επισήμως δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη το απόγευμα, στην τελευταία συνεδρίαση. 

Θα ακολουθήσει εντός 15 ημερών συζήτηση στην Ολομέλεια για την έγκριση του κειμένου και κατόπιν όλο το υλικό, πρακτικά και λοιπά έγγραφα, θα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη. 

Η μικρή παράταση έδωσε λαβή για επικριτικά σχόλια από πλευράς Ν.Δ. - ΔΗΣΥ, ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, την παράταση ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. για τις τελευταίες πινελιές στα ήδη έτοιμα κείμενα, αλλά και για να δοθεί χρόνος σε Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι που δεν είχαν καταθέσει τις δικές τους θέσεις. 

«Τα γεγονότα διαψεύδουν ότι η επιτροπή ήταν μέρος σκευωρίας. Θλίβομαι και εξοργίζομαι, είναι κατάντια και προσβολή της Βουλής» να λείπουν τα άλλα κόμματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, φανερά ενοχλημένος, ο κ. Δρίτσας. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, που αναφέρεται με οργισμένο ύφος σε «σκευωρία χωρίς στοιχεία», στο δικό της πόρισμα υπογραμμίζει ότι υπάρχει εμπλεκόμενος υπουργός, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο νυν υπουργός Ναυτιλίας –και πρώην Υγείας– Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Η γνώμη της πλειοψηφίας 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή (Θ. Δρίτσας, Ν. Παρασκευόπουλος, Κ. Δουζίνας, Σ. Αναγνωστοπούλου, Ν. Ηγουμενίδης, Χρ. Καραγιαννίδης, Π. Κοζομπόλη, Σπ. Λάππας, Χρ. Μαντάς, Β. Τσίρκας) έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τον πυρήνα του πορίσματος, δηλαδή το νομικό σκεπτικό των 13 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δέκα φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων (Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη). 

Η συμπολίτευση υποστηρίζει ότι τόσο το αδίκημα της δωροδοκίας/δωροληψίας όσο και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν ανήκουν στα καθήκοντα ενός υπουργού, επομένως δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και κατά συνέπεια η προβλεπόμενη έρευνα δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά της ποινικής δικαιοσύνης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι υπάρχει και το αντίθετο νομικό επιχείρημα, ότι δηλαδή η τέλεση των αδικημάτων αυτών συνδέεται και άρα ανήκει στα καθήκοντα ενός υπουργού, ωστόσο για την υποστήριξη της θέσης τους επικαλούνται σχετική αρθρογραφία καθηγητών της Νομικής, μεταξύ των οποίων ακόμη και των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και σχετικό άρθρο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Φορτσάκη. 

«Η Βουλή συνεπώς είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να αναγνωρίσει τη σχετική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων. Οι παραπάνω θέσεις δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά στηρίζονται στο Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές και υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ίδια θέση και σε άλλες ερευνητικές επιτροπές (Βατοπέδι, Τσοχατζόπουλος). 

«Αν έμενε στη Βουλή θα είχαμε παραγραφή και συσκότιση», τόνισε επεξηγηματικά ο Ν. Παρασκευόπουλος, ενώ ο Κ. Δουζίνας έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρεται. 

Η θέση της Ν.Δ. 

Από την πλευρά της η Ν.Δ. επισημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, μετατρέποντας την προανακριτική σε «οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». 

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προέκυψαν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ στο «γαλάζιο» πόρισμα υπάρχουν ευθείες επικρίσεις και για την εισαγγελέα Διαφθοράς. 

Η πλευρά της Ν.Δ. υποστηρίζει ακόμη ότι «η κρίση περί εξάλειψης του αξιοποίνου της απιστίας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου Κουρουμπλή». 

Ο βουλευτής Μάκης Βορίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζονται οι θλιβερές μεθοδεύεις αυτής της υπόθεσης, που υποτίθεται ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμισης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». 

Δημοκρατική Συμπαράταξη 

Στο δικό του κείμενο, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κάνει λόγο για «απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί “φιάσκο”».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». 

ΚΚΕ 

Υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του, ότι τα σκάνδαλα, οι μίζες και η διαφθορά είναι στη φύση του αστικού κράτους, το ΚΚΕ σημειώνει ότι η πρακτική της Novartis είναι συνήθης μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. 

«Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη την δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ 

Απαντώντας στην κριτική των Ν.Δ. - ΔΗΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν. Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται. Η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του». 

ΒΟΥΛΗ
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης
«Παρωδία διαδικασίας» κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ, αποχαιρετώντας την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που απαρτίζεται πλέον μόνο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ● Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των...
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
Με το βλέμμα στις εκλογές προσήλθε η αντιπολίτευση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που άνοιξε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και την...
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
ΒΟΥΛΗ
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν...
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης
Με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιδιώκει την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας εντός του διμήνου που αποφάσισε η Ολομέλεια και την αντιπολίτευση να «παίζει καθυστερήσεις» ξεκίνησαν χθες οι εργασίες...
Σύγκρουση για τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
ΒΟΥΛΗ
Εγινε του... Στρασβούργου
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντούσε στις επικρίσεις της εγχώριας και ευρωπαϊκής Δεξιάς, τα «απόνερα» έφτασαν και στην ελληνική Βουλή. Βουλευτές της Ν.Δ....
Εγινε του... Στρασβούργου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας