Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401

Οι βουλευτές της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου (αριστερά) -τυγχάνει να είναι τομεάρχης Υγείας του κόμματος- και Ιάσων Φωτήλας (δεξιά) από όλες τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» «συγκινήθηκαν» μόνο από το δημοσίευμά μας και έφεραν το θέμα στη Βουλή

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401

  • A-
  • A+

Με μια ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας, χθες, η Ν.Δ. επιβεβαίωσε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τις υπόγειες πολιτικές διαδρομές με φόντο το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Στο τελευταίο μας δημοσίευμα, τη Μεγάλη Παρασκευή, «Γιατί δεν έχει χάσει την άδεια με μόνο επτά επεμβάσεις;», εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ πρέπει να χάσει την άδειά της για τη διεξαγωγή των επεμβάσεων διαδερμικής τοποθέτησης (αντικατάστασης) της αορτικής βαλβίδας (TAVI).

Λέγαμε πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν μια πιστοποιημένη κλινική για TAVI δεν πραγματοποιεί τουλάχιστον 20 τέτοιες επεμβάσεις κατ’ έτος, τότε αυτόματα αίρεται η άδειά της.

Το 401 για το 2017 είχε πραγματοποιήσει μόνον επτά τέτοιες επεμβάσεις, συνεπώς η άδεια θα έπρεπε να έχει αναιρεθεί.

Οι ερωτήσεις των δύο βουλευτών

Στην ερώτησή τους, λοιπόν, με βάση το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», οι βουλευτές της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου -τυγχάνει να είναι τομεάρχης Υγείας του κόμματος- και Ιάσων Φωτήλας, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τα εξής:

1. Είναι σε γνώση τους ο περιορισμένος αριθμός επεμβάσεων για τη διαδερμική τοποθέτηση (αντικατάσταση) αορτικής βαλβίδας TAVI σε κλινική που εδρεύει στο 401 ΓΣΝΑ;

2. Ποιος είναι ο λόγος που η εν λόγω κλινική δεν έχει προβεί σε μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων; Είναι επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επεμβάσεις;

3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το ΚΕΣΥ καθώς και το υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές διαπιστώσεις, αλλά και κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την ερώτηση, η οποία έγινε μόλις έξι ημέρες μετά το δημοσίευμά μας και εν μέσω πασχαλινών αργιών.

◼ Είναι απορίας άξιο το γεγονός πως επί έξι μήνες που η «Εφ.Συν.» διενεργεί και δημοσιεύει την έρευνά της για το 401 ΓΣΝΑ και για τις TAVI, με συντριπτικά στοιχεία εις βάρος συγκεκριμένων γιατρών της κλινικής αλλά και για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας -τα οποία οδήγησαν στην υπό εξέλιξη έρευνα της στρατιωτικής δικαιοσύνης-, η Ν.Δ. δεν είχε εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση, αλλά ούτε είχε κάνει και κάποια ερώτηση στη Βουλή. Τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτούργησαν μόνο μετά το τελευταίο δημοσίευμά μας, που ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος και να αρθεί η άδεια της για τις TAVI. Γιατί άραγε;

◼ Είναι τουλάχιστον κωμικό να ρωτά κανείς γιατί μια κλινική δεν έχει προβεί σε μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων. Εκτός και αν κάποιοι νομίζουν ότι η σωστή τακτική είναι να παίρνεις τους ασθενείς από το χέρι και να τους οδηγείς αναγκαστικά στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401 για να κάνουν TAVI.

◼ Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ρωτά η Ν.Δ. αν «είναι επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου». Και είναι υποκριτικό από τη στιγμή που η εν λόγω κλινική ιδρύθηκε επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 2013, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο του τότε διευθυντή χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Τσολάκη, όσο και της επιτροπής που είχε συσταθεί από τη στρατιωτική ηγεσία προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμη μια τέτοια κλινική από την άποψη του προϋπολογισμού αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Ολα αυτά τα περιγράφαμε στο δημοσίευμά μας «Πώς στήθηκε η “αμαρτωλή” κλινική του 401 ΓΣΝΑ» («Εφ.Συν.» 27 Νοεμ. 2017).

Το πόρισμα της επιτροπής έλεγε χαρακτηριστικά: «Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν υφίσταται αναγκαιότητα σύστασης διακλαδικής καρδιοχειρουργικής κλινικής, δεδομένου ότι με την υπάρχουσα δομή των στρατιωτικών νοσοκομείων οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να εκτελούνται από τους χειρουργούς θώρακος των επιμέρους νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Υποκρισία

Επιπλέον, είναι υποκριτικό να κάνει τέτοια ερώτηση η Ν.Δ. όταν με τα δημοσιεύματά μας είχαμε αποκαλύψει τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν όταν βρισκόταν η ίδια στην κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει η εν λόγω κλινική.

◼ Στην τρίτη ερώτηση είναι το ζουμί της υπόθεσης. Αναρωτιούνται οι δύο βουλευτές σε ποιες ενέργειες θα προβούν το ΚΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εδώ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το ΚΕΣΥ δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια καθότι γνωμοδοτεί και δεν αποφασίζει. Ρόλος του είναι να ελέγξει κανονικά τα ποσοστά θνησιμότητας και πορείας των επεμβάσεων, όπως και το πόσες TAVI έχουν γίνει στο νοσοκομείο, και να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με τον νόμο.

Οσον αφορά το «πρόβλημα», όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο νόμος είναι σαφής για όσα πιστοποιημένα κέντρα δεν πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 TAVI κατ’ έτος.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία που έχουν πιστοποίηση για TAVI και πραγματοποιούν τουλάχιστον 70 με 80 τέτοιες επεμβάσεις τον χρόνο (π.χ. Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Ωνάσειο κ.λπ.) και στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ασθενείς.

Εδώ η Ν.Δ. θα έπρεπε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να αποδείξει ότι όντως σέβεται τη νομοθεσία (άρα η άδεια οφείλει να αρθεί) ή αν επιθυμεί να μην τηρηθεί η νομοθεσία και να συνεχίσει η κλινική να έχει την άδεια.

► Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Υγείας έδωσε χθες προθεσμία 10 ημερών στο ΚΕΣΥ να ελέγξει την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ όσον αφορά τις TAVI και να γνωμοδοτήσει σχετικά ώστε να παρθούν οι νόμιμες αποφάσεις.

ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και...
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
ΒΟΥΛΗ
«Ο Μαρτίνης και το ‘‘Ερ. Ντυνάν’’ ήθελαν την πώληση του νοσοκομείου»
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». και...
«Ο Μαρτίνης και το ‘‘Ερ. Ντυνάν’’ ήθελαν την πώληση του νοσοκομείου»
ΒΟΥΛΗ
Περικοπή μισθού, συμβολισμός και αντιπαραθέσεις
Η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση (υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές) να καταθέσουν τον μισό μισθό τους για τους επόμενους δύο μήνες βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζει, μιλώντας για...
Περικοπή μισθού, συμβολισμός και αντιπαραθέσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»
Καταγγελίες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στο νοσοκομείο που ελέγχεται μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με ιδιοκτήτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας