Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Λερναία Ύδρα η διαφθορά» στον χώρο του φαρμάκου

«Κόψε πρώτα το υπερκέρδος και μετά πήγαινε στο επόμενο βήμα», τόνισε ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Λερναία Ύδρα η διαφθορά» στον χώρο του φαρμάκου

  • A-
  • A+

Το υπερκέρδος είναι η αιτία του κακού της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που κατέθεσε με δική του πρωτοβουλία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, «ως ειδήμων» στα θέματα υγείας με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού (εξωκοινοβουλευτικός την περίοδο 1993-1996) αλλά και του καθηγητή-ιατρού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, το «μαύρο χρήμα» στον χώρο της Υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά, ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίσει σε τι νούμερα αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί.

Όπως είπε, «τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός».

Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε υπουργός αντιλήφθηκε όλες τις αδυναμίες αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του συγκεκριμένου οργανισμού και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν άλλαξε τα μέλη που βρήκε στο Δ.Σ..

Έτσι, επί υπουργίας του, υπήρχαν μέσα στελέχη και της τότε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ένα από αυτά να ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Όσον αφορά τη διαφημιστική δραστηριότητα του Οργανισμού, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά να γίνουν καμπάνιες για επιδημίες ή λοιμούς εννοεί πολλαπλές δράσεις», διότι «σε περίπτωση επιδημιών η χώρα μπορεί, εάν δεν ενημερωθεί, να θρηνήσει πολλά θύματα. Αλίμονο εάν φύγουμε από αυτή την αρχή».

«Έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να δρα το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με τους λοιμούς», τόνισε.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων γρίπης και τι θα έπραττε ο ίδιος εάν ήταν υπουργός εκείνη την περίοδο, απάντησε λακωνικά: «Εάν έπρεπε να παραγγείλω εγώ τα εμβόλια θα σκεφτόμουν ιατρικά γιατί είμαι γιατρός».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, για τη διαφθορά στον χώρο της υγείας ναι μεν «ευθύνεται το πολιτικό σύστημα», αλλά η αιτία του κακού είναι το «υπερκέρδος».

«Κόψε πρώτα το υπερκέρδος και μετά πήγαινε στο επόμενο βήμα», ενώ σχολίασε ότι τα «συνέδρια» ευνοούν αυτά τα φαινόμενα.

Όπως εξήγησε, «πρωτογενώς πρέπει η χώρα να καταγράφει πόσα φάρμακα πουλάει και όχι σε ποια τιμή» καθώς, όπως είπε, ένας υπουργός μειώνει την τιμή ενός φαρμάκου και η εταιρεία το επαναφέρει με άλλο όνομα και σε μεγαλύτερη τιμή».

Μάλιστα επισήμανε και την ιδιαίτερα αρνητική συμβολή του Τύπου, καθώς όπως είπε, «όταν οι εταιρείες παίρνουν στρατιές δημοσιογράφων σε ταξίδια με τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα συνέδριά τους, είναι λογικό αυτοί στη συνέχεια να γράφουν υπέρ των συμφερόντων των συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών».

«Εγώ πήγαινα να κάνω ένα βήμα ως υπουργός και την επομένη έγραφαν ότι κινδυνεύει από χολέρα η Ελλάδα εξαιτίας μιας επιδημίας γαστρεντερίτιδας στην Τουρκία», υπενθύμισε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συνεδρίων σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Απορρίφθηκε το αίτημα Νικολοπούλου

Άλλο σημαντικό γεγονός στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε με αφορμή το αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Το όνομα της κ. Νικολοπούλου αναφέρεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς η εταιρεία της, Mindwork business solutions, είχε συνάψει συμβάσεις με τον οργανισμό για επικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η απόρριψη του αιτήματος προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, που στη συνέχεια αποχώρησε, κατηγόρησε την πλειοψηφία λέγοντας ότι «επί ένα χρόνο πετάτε λάσπη σ' αυτή τη γυναίκα και τώρα που σας ζητάει να καταθέσει το αρνείστε».

Κλήσεις προς Βορίδη και Πολάκη

Όπως ανακοινώθηκε, στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Υγείας επί Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και στη συνέχεια ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Μεταξύ άλλων, μετά από πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, αποφασίστηκε να ζητηθούν από τις υπηρεσίες και τους φορείς όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις που καθόρισαν την πολιτική του φαρμάκου και συνολικά την ιατρο-φαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής από την προμήθεια υλικών, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύνδεση με Novartis

Επίσης, αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς, σύμφωνα με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, «επιβεβαιώνεται η ύπαρξη έκνομων ενεργειών που συνδέονται και εφάπτονται σε πολλά σημεία με το σκάνδαλο Novartis».

Ως εκ τούτου, σημείωσε, «στοιχεία της υπόθεσης Novartis θα παραδίδονται στην Προανακριτική και αντίστροφα».

ΒΟΥΛΗ
Σε τέσσερις φάσεις στο φως το πόρισμα για τα σκάνδαλα στην υγεία
Το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία έχει «τεμαχιστεί» σε τέσσερα κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν σταδιακά στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη....
Σε τέσσερις φάσεις στο φως το πόρισμα για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
«Αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της...
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
ΒΟΥΛΗ
Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα
Ο επί 25ετία γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν «δέχτηκε» τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όσον αφορά το ηχητικό υλικό στο...
Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που...
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
Παραδόθηκε και σήμερα παρουσιάζεται στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εντοπίζονται βάσιμες ενδείξεις για πολλαπλές αδιαφανείς...
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
ΒΟΥΛΗ
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία αποδίδει ευθύνες στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά για σωρεία ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου...
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας