Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην αντεπίθεση Ξανθός-Πολάκης κατά της ΝΔ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην αντεπίθεση Ξανθός-Πολάκης κατά της ΝΔ

  • A-
  • A+

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το αίτημα της ΝΔ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «καταφανή πλην άγαρμπο πολιτικό αντιπερισπασμό της ΝΔ» με τον Παύλο Πολάκη να κάνει λόγο για «επίδειξη πανικού από τους κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη».

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «καταφανή -πλην "άγαρμπο" και αδέξιο - πολιτικό αντιπερισπασμό, μπροστά στο επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα της Νέας Δημοκρατίας από την υπόθεση Novartis». 

«Με όπλο την πολιτική χυδαιότητα - "τα παίρνει"  ο Πρωθυπουργός - και την τερατώδη ψευδολογία - "ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί του αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη" -, η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ συμπράττουν στη γραμμή άμυνας του "συμψηφισμού ευθυνών". Μόνο που αυτή η γραμμή είναι δηλωτική πολιτικής ενοχής και πρόθεσης συγκάλυψης ποινικών ευθυνών. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ: η 1η γραμμή άμυνας ήταν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ότι όλα είναι σκευωρία της κυβέρνησης, η 2η γραμμή άμυνας ήταν ότι υπάρχει σκάνδαλο αλλά αφορά τη σχέση Novartis – γιατρών και δεν αφορά πολιτικούς και η 3η (και πιο πρόσφατη) γραμμή άμυνας είναι ότι υπάρχει σκάνδαλο, υπάρχουν ευθύνες πολιτικών αλλά και "οι δικοί σας υπουργοί κάνουν τα ίδια" ! Αυτό λέγεται πολιτικός πανικός σε συνδυασμό με απύθμενο πολιτικό θράσος ! Γιατί η κοινωνία ξέρει πολύ καλά πότε οργανώθηκε και κορυφώθηκε το party στην Υγεία , ποιοί έχουν την πολιτική ( και ενδεχομένως την ποινική ) ευθύνη και κυρίως ποιοι άνοιξαν για 1η φορά μέτωπο με τη διαφθορά στο Σύστημα Υγείας και στο φάρμακο.  Προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών να εγκαλούνται για απιστία έναντι  του Δημοσίου αυτοί που έθεσαν την ατζέντα της "ηθικοποίησης} στην Υγεία και προώθησαν παρεμβάσεις εξυγίανσης στο ΕΣΥ, στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών . Και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν προστατεύει τους αθώους αλλά τους εκθέτει».  

Έχουμε προφανώς, σημείωσε, «μια κραυγαλέα προσπάθεια ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν μετά από θεσμικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με διαφανή και απολύτως σύννομο τρόπο και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Η ΝΔ προκειμένου να διασώσει το πολιτικό "σαρκίο" της ίδιας και των στελεχών της, μόλις βρέθηκε πολιτικά "στριμωγμένη", αποδείχθηκε έτοιμη να "πουλήσει" παραδοσιακές της κοινωνικές συμμαχίες και να ενοχοποιήσει κοινωνικές ομάδες που διεκδικούσε πάντα να εκπροσωπεί  πολιτικά, όπως οι γιατροί και οι φαρμακοβιομήχανοι. Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της, το σκάνδαλο Novartis που και η ίδια πλέον παραδέχεται ότι υπάρχει αφορά τη σχέση της εταιρείας με τους  γιατρούς και όχι με πολιτικά στελέχη. Και, ταυτόχρονα,  με την "υιοθέτηση" της συγκεκριμένης ανώνυμης καταγγελίας, η ΝΔ δεν προσπαθεί απλώς να αντεπιτεθεί στην κυβέρνηση αλλά επιτίθεται ευθέως στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία την οποία εμφανίζει συναλλασσόμενη παρανόμως με τον ΣΥΡΙΖΑ ζημιώνοντας το Δημόσιο! Είναι τραγική η εικόνα μιας πολιτικής παράταξης που ιστορικά εκφράζει το κεφάλαιο στη χώρα , μόλις "ζοριστεί" να εμφανίζεται απηνής διώκτης των φαρμακοβιομηχάνων, να πλήττει την αξιοπιστία αυτής της στρατηγικής σημασίας για την οικονομία παραγωγικής δραστηριότητας και να ενοχοποιεί την κυβέρνηση για προνομιακή και παράνομη μεταχείριση της. Φταίνε λοιπόν οι ανήθικοι  γιατροί, οι άπληστοι βιομήχανοι και φυσικά η ανίκανη και διεφθαρμένη κυβέρνηση  για το σκάνδαλο στο φάρμακο! Αυτή είναι η "υπεύθυνη και σοβαρή" Δεξιά που θέλει να διεκδικήσει αξιόπιστα την επάνοδο της στην εξουσία! Αυτή είναι η συμπεριφορά μιας παράταξης που μιλά για φιλελευθερισμό, επιχειρηματικότητα, ιδιωτικό τομέα υγείας, παραγωγικές επενδύσεις! Ας το συνειδητοποιήσουν και οι τελευταίοι δύσπιστοι: δεν πρόκειται παρά για  ωμό,  πολιτικάντικο, και γι'αυτό  επικίνδυνο , τυχοδιωκτισμό! Αν νομίζετε ότι με τη γραμμή "η ΝΔ είναι κόντρα στις φαρμακευτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρεί μαζί τους" θα πείσετε κανένα σοβαρό άνθρωπο, ειδικά επιχειρηματία , και θα κερδίσετε τις εκλογές , είστε γελασμένοι!»

Ο υπουργός επανέλαβε ότι εδώ και 2,5 χρόνια η τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων των φαρμάκων γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΦ , με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες, αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας, μετά από θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους  της φαρμακοβιομηχανίας, με δημόσια διαβούλευση του Δελτίου Τιμών με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς "επιλεκτικές" ή "φωτογραφικές" ρυθμίσεις, χωρίς διαμεσολαβήσεις υπουργικών συμβούλων». 

«Ματαιοπονείτε λοιπόν αν νομίζετε πως θα αποδείξετε ότι "είμαστε όλοι το ίδιο". Γιατί δεν είμαστε! Το αποδεικνύει η συλλογική και προσωπική μας διαδρομή και κυρίως οι πράξεις μας. Όταν εσείς αφήνατε ακάλυπτους τους ανασφάλιστους εμείς πρωτοστατούσαμε στη δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων. Εσείς κλείνατε νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ, διώχνατε γιατρούς και κάνατε περικοπές στους πόρους και το προσωπικό του ΕΣΥ- εμείς αυξάνουμε τις οργανικές κλίνες και τις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, κάνουμε προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, ανοίγουμε κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ και αναπτύσσουμε νέες δομές ΠΦΥ στα αστικά κέντρα( ΤΟΜΥ). Εσείς συγκαλύπτατε το party , εμείς το ξεσκεπάζουμε και το διερευνούμε θεσμικά. Είμαστε, είτε το θέλετε είτε όχι, οι μόνοι που έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα. Και αυτό θα κάνουμε, με σοβαρότητα, αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη, συνέπεια και εντιμότητα». 

«Σαμαράς και Γεωργιάδης σε πανικό»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για «επίδειξη πανικού από τους κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη και αυτό φαίνεται από την παρουσία μόνο έξι – επτά βουλευτών της ΝΔ».

Η κυβέρνηση, είπε, «κατηγορείται γιατί, μεταξύ άλλων, αύξησε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων σε μνημονιακή εποχή, γιατί επανέφερε το σύστημα του άγονου αγροτικού γιατρού, γιατί πήρε τον διαγωνισμό που προμήθευσε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, γιατί αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ και ξεπληρώνει τα χρέη τα δικά σας, γιατί έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία». «Για όλα αυτά μας κατηγορείτε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν ένα κράτος που «όποια πέτρα και να σηκώσεις βρίσκεις φίδια, σκορπιούς, έχιδνες και σαρανταποδαρούσες. Πήραμε ένα σύστημα που είχατε ρίξει στα τάρταρα. Το προχωράμε σιγά σιγά και βγαίνουν πολλά στη φόρα. Όλοι τρώγανε και τώρα μας κατηγορείτε γιατί τα αποκαλύψαμε. Ό,τι προσπάθεια κι αν κάνετε, όσο κι αν έχετε ψάξει σε πέντε γενιές οριζοντίως και δέκα καθέτως δεν θα μας βρείτε» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν χρωστά πουθενά».

Κλείνοντας ο Π. Πολάκης, αφιέρωσε μαντινάδα στους παρευρισκόμενους βουλευτές: «Δε θέλω δανεικά φτερά, με φτάνουν τα δικά μου, έτσι κι αλλιώς ζηλεύουνε πολλοί το πέταγμά μου».

 

ΒΟΥΛΗ
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
Για απιστία κατηγορεί τους υπουργούς Υγείας και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, με μήνυση που κατέθεσε χθες, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκης ● Ο αναπληρωτής υπουργός...
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
ΒΟΥΛΗ
Αποκαλυπτική η κατάθεση Πολάκη στην Εξεταστική για την υγεία
Ένα παραπλανητικό και συγχρόνως πλαστό έγγραφο που κατατέθηκε από την Νέα Δημοκρατία για να απαλλάξει τον αντιπρόεδρο της Άδωνη Γεωργιάδη από τις παράνομες 23 προσλήψεις συνεργατών του μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα...
Αποκαλυπτική η κατάθεση Πολάκη στην Εξεταστική για την υγεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν είμαστε το ίδιο»
Υπάρχει σκάνδαλο αλλά αφορά τη σχέση Novartis-γιατρών και δεν αφορά πολιτικούς • «Ματαιοπονείτε λοιπόν αν νομίζετε πως θα αποδείξετε ότι “είμαστε όλοι το ίδιο”. Γιατί δεν είμαστε!», δήλωσε ο Αν. Ξανθός.
«Δεν είμαστε το ίδιο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το σκάνδαλο έχει ονοματεπώνυμο: Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ»
Το σκάνδαλο Novartis είναι κομβικό και εμβληματικό στοιχείο αυτού του πάρτι, έχει διεθνείς διαστάσεις, εκφράζει μια “επιθετική” πρακτική πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά...
«Το σκάνδαλο έχει ονοματεπώνυμο: Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ»
ΒΟΥΛΗ
Τελικά οι προσλήψεις... δεν ήταν τόσο «ψευδείς»
Αν και συνέχισε να καταγγέλλει σκευωρία σε βάρος του από τον Παύλο Πολάκη, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία να παραδεχτεί ότι τα 13 από τα 23 άτομα που...
Τελικά οι προσλήψεις... δεν ήταν τόσο «ψευδείς»
ΒΟΥΛΗ
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς
Αποκαλυπτική η κατάθεση της Φ. Σκοπούλη, υφ. Υγείας επί Σαμαρά, που χαρακτήρισε το Κέντρο «καρκίνο». «Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά μέχρι πρόσφατα για ιδίους στόχους, είτε αυτοί ήταν οικονομικοί είτε προσωπικού...
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας