Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Live η συζήτηση της πρότασης - αντίποινα της Ν.Δ. για Novartis
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Live η συζήτηση της πρότασης - αντίποινα της Ν.Δ. για Novartis

  • A-
  • A+

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

Η πρόταση της αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με βάσει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, λόγω ανώνυμης καταγγελίας που επισυνάφθηκε στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αρχικά τοποθετούνται οι οκτώ εισηγητές των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ αναμένεται να μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιαμέσως μπορούν, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το βράδυ θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία με τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής).

Ακόμη, είπε πως η πρόταση  βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».

Σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.

Υπενθύμισε ότι όταν ανάμεσα στο αδίκημα και τη συζήτηση στην Επιτροπή έχουν μεσολαβήσει δύο Σύνοδοι, τότε το αδίκημα υποπίπτει σε παραγραφή. «Άρα οποιοδήποτε αδίκημα κρίνει η προανακριτική ότι γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αυτό είναι παραγεγραμμένο. Αυτό επιδιώκουν τα πολιτικά κόμματα, που άλλη στάση είχαν πριν με τον κ. Παπαντωνίου. Αυτό δεν θα γίνει».

Απηυθυνόμενος προς την πτέρυγα της Ν.Δ. σημείωσε το εξής: «Θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη. Γιατί μόνον εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, μόνο εκεί υπάρχει διερεύνηση και μόνον εκεί υπάρχει τιμωρία των ενόχων. Και, αν θέλετε να το αποφύγετε, δεν θα το αποφύγετε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες».

Υπογράμμισε ότι τα φερόμενα αδικήματα της απιστίας τελεσθέντα με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου, αφορούν τους καταχραστές του Δημοσίου, διότι υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015 δια παραλήψεως, και αυτό διότι το 2015 ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Ξανθός δεν φρόντισαν να υπογραφούν οι αποφάσεις για τον καθορισμό τιμών που είχαν αποφασιστεί νομοθετικά το 2013 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Η παράλειψη αυτή της τιμολόγησης το 2015 επέφερε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το Δημόσιο» είπε ο κ. Τασούλας σημειώνοντας ότι «με βάση έγγραφο που συσχετίζεται από την εισαγγελία διαφθοράς στη δικογραφία οι τρεις υπουργοί φέρονται να έχουν προβεί σε καταστρατηγήσεις του νόμου περί ρύθμισης τιμών των φαρμάκων που επέφεραν το 2016 ζημία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων στο δημόσιο ταμείο και τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων στους ιδιώτες που έκαναν χρήση φαρμάκων.

»Φέρονται, επίσης, να έχουν διαπράξει αδικήματα που κατατείνουν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι με εγκύκλιο που έχει υπογράψει ο κ. Κουρουμπλής αντικατέστησε, στην απαίτηση για συνταγογράφηση τη δραστική ουσία και επανέφερε στο καθεστώς της συνταγογράφησης τη βάση της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου».

«Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για "όλα στο φως" εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι προτάσεις για έρευνα αναφορικά με τα capital control και την επιβολή του 3ου Μνημονίου που επέφεραν συγκλονιστική ζημία στη χώρα και τον ελληνικό λαό και που με τελευταίες εκτιμήσεις η ζημία αυτή ανέρχεται στα 200 δισ ευρώ».

Δεν τόλμησε, όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία να δεχθεί έρευνα για τον Πάνο Κάμμενο και την εμπλοκή του στην πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία ούτε και για την εμπλοκή στην υπόθεση του Noor Ι. Και αυτή τη στάση επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ο κ. Τασούλας, αν και η ΝΔ ψήφισε όλες τις προτάσεις για εξεταστικές.

ΒΟΥΛΗ
«Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία»
Με μια αμιγώς πολιτική τοποθέτηση και αναλύοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκώντας, παράλληλα, κριτική σε ΜΜΕ και πολιτικούς που...
«Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία»
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
Με το βλέμμα στις εκλογές προσήλθε η αντιπολίτευση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που άνοιξε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και την...
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το άρθρο 32
ΒΟΥΛΗ
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
Ανάστημα συνείδησης απέναντι στον τόπο, τη δημοκρατία και την Ιστορία ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, καλώντας την Ολομέλεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε...
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
ΒΟΥΛΗ
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν...
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη ΔΕΠΑ
Για σκανδαλολογία κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση που «σήκωσε το γάντι». Με τη φράση «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω είναι η ΝΔ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης,...
Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη ΔΕΠΑ
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας