Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H 21μελής... αποστολή της προανακριτικής

«Κλείδωσαν» τα περισσότερα από τα ονόματα του σώματος που υποχρεούται μόλις σε ένα μήνα να παραδώσει πόρισμα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο Novartis

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

H 21μελής... αποστολή της προανακριτικής

  • A-
  • A+

Στο δεύτερο και τύποις ουσιαστικότερο σκέλος της δικαιοδοσίας της Βουλής, μετά την προχθεσινή μαραθώνια πολιτική αντιπαράθεση, περνά η σκανδαλώδης υπόθεση της Novartis, αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συγκρότηση σε σώμα της προανακριτικής επιτροπής, στην οποία η Ολομέλεια παρέπεμψε και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης απαρτίζεται συνολικά από 21 άτομα, με τα δέκα μέλη της να προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, πέντε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα.

Εντός των ημερών, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, τα κόμματα θα καταλήξουν στα ονόματα των εκπροσώπων τους (ήδη τα περισσότερα εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει»), θα αποστείλουν τις προτάσεις τους στον Πρόεδρο της Βουλής και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί η πρώτη συνεδρίαση για την τυπική συγκρότησή της σε σώμα και την εκλογή του προεδρείου της.

Την κυβερνητική πλευρά, της οποίας θα ηγηθεί ο Θόδωρος Δρίτσας, που επιλέχθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο Ν. Παρασκευόπουλος (ο οποίος είχε αναφερθεί αρχικά για τη θέση του προέδρου), ο Κ. Δουζίνας, ο Χρ. Μαντάς, η Γ. Κοζομπόλη, η Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Χρ. Καραγιαννίδης, ο Ν. Ηγουμενίδης, ο Σπ. Λάππας και ο Β. Τσίρκας. Από το κόμμα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου αναμένεται να συμμετάσχει ο Χρ. Λαζαρίδης.

Από τη Νέα Δημοκρατία βέβαιη θεωρείται η παρουσία των Μ. Βορίδη και Κ. Τζαβάρα, ενώ την ομάδα των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται να συμπληρώνουν οι Δ. Σταμάτης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Γ. Γεωργαντάς. Από το ΚΚΕ αναφέρεται η συμμετοχή του Ν. Καραθανασόπουλου, από τη ΔΗ.ΣΥ. ακούγεται πως έχουν καταλήξει στον Γ. Παπαθεοδώρου, από το Ποτάμι στον Γ. Αμυρά, από την Ενωση Κεντρώων στον Μ. Γεωργιάδη, από την Χρ. Αυγή, τέλος, στον Γ. Λαγό.

Οπως προσδιορίστηκε από τη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η επιτροπή από την ημέρα έναρξης των εργασιών της θα έχει έναν μήνα προθεσμία προκειμένου να αποφανθεί εκδίδοντας το πόρισμά της. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένο, λόγω του χαρακτήρα της πολύκροτης υπόθεσης και των προσώπων που αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι (δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κοινοτικός επίτροπος και ο διοικητής της ΤτΕ), θεωρείται εκ προοιμίου σίγουρο ότι θα δοθεί δεύτερη, ενδεχομένως και τρίτη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της.

H δικογραφία

Η αποστολή των μελών της προανακριτικής είναι να διερευνήσουν, στη βάση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένου, Δημ. Αβραμόπουλου, Γ. Στουρνάρα, Ευάγγ. Βενιζέλου, Αδρ. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Σαλμά, Γ. Κουτρουμάνη και Αδρ. Λυκουρέτζου, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας στην υπηρεσία.

Με δεδομένη την παραγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, του αδικήματος της απιστίας, η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων, οπότε επίσης έχουν παραγραφεί. 'Η να αποφανθούν για την μη παραγραφή τους (ότι τελέστηκαν δηλαδή εκτός πλαισίου καθηκόντων), οπότε, στην περίπτωση αυτή, η έρευνα αποδίδεται στην τακτική δικαιοσύνη.

Στο έργο της προανακριτικής εντάσσεται, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση για τη σύστασή της και ο έλεγχος για την τέλεση του αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στην περίπτωση που επικυρωθεί τα ενδεχόμενο, εάν δηλαδή από τη διερεύνηση προκύψουν σχετικές αποδείξεις ή ενδείξεις, τότε η υπόθεση παραπέμπεται στην τακτική δικαιοσύνη ή στο Ειδικό Δικαστήριο. Η σχετική απόφαση και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με... νικητή τον Δ. Αβραμόπουλο

Επειτα από εξαντλητική συνεδρίαση 20 και πλέον ωρών η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου που θα διερευνηθεί για το σκάνδαλο της Novartis από την προανακριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται συνοπτικά ότι: Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε την παραπομπή όλων των προσώπων, με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένο να ξεκαθαρίζει το ίδιο βράδυ ότι δεν θα ψήφιζε για τον Μ. Σαλμά και να εισηγείται κατά συνείδηση ψήφο στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Η Νέα Δημοκρατία απείχε από την ψηφοφορία, με τους βουλευτές της να δηλώνουν, για τα πρακτικά, διά βοής από τα έδρανα υπέρ της σύστασης της προανακριτικής.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ έριξαν άκυρο ψηφοδέλτιο καθώς αναγραφόταν σ' αυτό η σύσταση προανακριτικής με πλήρεις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ αντίστοιχα έπραξαν οι βουλευτές του Ποταμιού. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ υπέρ της παραπομπής των προσώπων τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρ. Αυγή.

Ο Δ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του στην προανακριτική, 188 συγκεκριμένα στο σύνολο των 192 έγκυρων ψηφοδελτίων που μπήκαν στην κάλπη που του αντιστοιχούσε (με τέσσερα «παρών»). Αντιθέτως, τις λιγότερες ψήφους πήρε ο Μ. Σαλμάς (159). Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραπέμφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη 185 βουλευτών, ενώ οι Αδ. Γεωργιάδης και Ανδρ. Λοβέρδος με 186 ψήφους έκαστος. Υπέρ της παραπομπής του Γ. Κουτρουμάνη τάχθηκαν 180 βουλευτές.

Η παραπομπή του Αντ. Σαμαρά αποφασίστηκε από 182 βουλευτές (στα 191 έγκυρα ψηφοδέλτια της κάλπης του εντοπίστηκαν έξι «παρών» και τρία «όχι»). Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του 2012 Παν. Πικραμμένος παραπέμφθηκε από 170 βουλευτές ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας από 182.

ΒΟΥΛΗ
«Σκευωρία» και «κακοποιούς» βλέπει πάλι ο Λοβέρδος
Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» κατά την εξέλιξη του σκανδάλου της Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
«Σκευωρία» και «κακοποιούς» βλέπει πάλι ο Λοβέρδος
ΒΟΥΛΗ
Αποφασίζουν για άρση ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη [LIVE]
Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» αποφασίζει η Βουλή.
Αποφασίζουν για άρση ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Νέες φωτιές άναψε η Novartis
Προετοιμασμένος για την κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν εναντίον του το ενδεχόμενο της «παθητικής δωροδοκίας» κατά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis,...
Νέες φωτιές άναψε η Novartis
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
ΒΟΥΛΗ
Πίσω στη Θέμιδα και με... θόρυβο
Η Βουλή, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση με σκληρή κόντρα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και απειλές του Αντ. Σαμαρά προς τον Αλ. Τσίπρα, αποφάσισε -κι ενώ αποχώρησε το ΚΚΕ- την... αναρμοδιότητά της για τη...
Πίσω στη Θέμιδα και με... θόρυβο
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: Αισχρή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη...
Στο θέμα της απόδοσης δικαιοσύνης στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα στην υπόθεση Novartis. Αναφερόμενος στην...
Τσίπρας: Αισχρή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας