Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H 21μελής... αποστολή της προανακριτικής

«Κλείδωσαν» τα περισσότερα από τα ονόματα του σώματος που υποχρεούται μόλις σε ένα μήνα να παραδώσει πόρισμα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο Novartis

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

H 21μελής... αποστολή της προανακριτικής

  • A-
  • A+

Στο δεύτερο και τύποις ουσιαστικότερο σκέλος της δικαιοδοσίας της Βουλής, μετά την προχθεσινή μαραθώνια πολιτική αντιπαράθεση, περνά η σκανδαλώδης υπόθεση της Novartis, αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συγκρότηση σε σώμα της προανακριτικής επιτροπής, στην οποία η Ολομέλεια παρέπεμψε και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης απαρτίζεται συνολικά από 21 άτομα, με τα δέκα μέλη της να προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, πέντε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα.

Εντός των ημερών, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, τα κόμματα θα καταλήξουν στα ονόματα των εκπροσώπων τους (ήδη τα περισσότερα εμφανίζονται να έχουν «κλειδώσει»), θα αποστείλουν τις προτάσεις τους στον Πρόεδρο της Βουλής και αμέσως μετά θα προσδιοριστεί η πρώτη συνεδρίαση για την τυπική συγκρότησή της σε σώμα και την εκλογή του προεδρείου της.

Την κυβερνητική πλευρά, της οποίας θα ηγηθεί ο Θόδωρος Δρίτσας, που επιλέχθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να εκπροσωπήσουν ο Ν. Παρασκευόπουλος (ο οποίος είχε αναφερθεί αρχικά για τη θέση του προέδρου), ο Κ. Δουζίνας, ο Χρ. Μαντάς, η Γ. Κοζομπόλη, η Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Χρ. Καραγιαννίδης, ο Ν. Ηγουμενίδης, ο Σπ. Λάππας και ο Β. Τσίρκας. Από το κόμμα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου αναμένεται να συμμετάσχει ο Χρ. Λαζαρίδης.

Από τη Νέα Δημοκρατία βέβαιη θεωρείται η παρουσία των Μ. Βορίδη και Κ. Τζαβάρα, ενώ την ομάδα των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται να συμπληρώνουν οι Δ. Σταμάτης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Γ. Γεωργαντάς. Από το ΚΚΕ αναφέρεται η συμμετοχή του Ν. Καραθανασόπουλου, από τη ΔΗ.ΣΥ. ακούγεται πως έχουν καταλήξει στον Γ. Παπαθεοδώρου, από το Ποτάμι στον Γ. Αμυρά, από την Ενωση Κεντρώων στον Μ. Γεωργιάδη, από την Χρ. Αυγή, τέλος, στον Γ. Λαγό.

Οπως προσδιορίστηκε από τη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η επιτροπή από την ημέρα έναρξης των εργασιών της θα έχει έναν μήνα προθεσμία προκειμένου να αποφανθεί εκδίδοντας το πόρισμά της. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένο, λόγω του χαρακτήρα της πολύκροτης υπόθεσης και των προσώπων που αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι (δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κοινοτικός επίτροπος και ο διοικητής της ΤτΕ), θεωρείται εκ προοιμίου σίγουρο ότι θα δοθεί δεύτερη, ενδεχομένως και τρίτη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της.

H δικογραφία

Η αποστολή των μελών της προανακριτικής είναι να διερευνήσουν, στη βάση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένου, Δημ. Αβραμόπουλου, Γ. Στουρνάρα, Ευάγγ. Βενιζέλου, Αδρ. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Σαλμά, Γ. Κουτρουμάνη και Αδρ. Λυκουρέτζου, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας στην υπηρεσία.

Με δεδομένη την παραγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, του αδικήματος της απιστίας, η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων, οπότε επίσης έχουν παραγραφεί. 'Η να αποφανθούν για την μη παραγραφή τους (ότι τελέστηκαν δηλαδή εκτός πλαισίου καθηκόντων), οπότε, στην περίπτωση αυτή, η έρευνα αποδίδεται στην τακτική δικαιοσύνη.

Στο έργο της προανακριτικής εντάσσεται, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση για τη σύστασή της και ο έλεγχος για την τέλεση του αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στην περίπτωση που επικυρωθεί τα ενδεχόμενο, εάν δηλαδή από τη διερεύνηση προκύψουν σχετικές αποδείξεις ή ενδείξεις, τότε η υπόθεση παραπέμπεται στην τακτική δικαιοσύνη ή στο Ειδικό Δικαστήριο. Η σχετική απόφαση και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με... νικητή τον Δ. Αβραμόπουλο

Επειτα από εξαντλητική συνεδρίαση 20 και πλέον ωρών η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου που θα διερευνηθεί για το σκάνδαλο της Novartis από την προανακριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται συνοπτικά ότι: Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε την παραπομπή όλων των προσώπων, με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένο να ξεκαθαρίζει το ίδιο βράδυ ότι δεν θα ψήφιζε για τον Μ. Σαλμά και να εισηγείται κατά συνείδηση ψήφο στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Η Νέα Δημοκρατία απείχε από την ψηφοφορία, με τους βουλευτές της να δηλώνουν, για τα πρακτικά, διά βοής από τα έδρανα υπέρ της σύστασης της προανακριτικής.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ έριξαν άκυρο ψηφοδέλτιο καθώς αναγραφόταν σ' αυτό η σύσταση προανακριτικής με πλήρεις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ αντίστοιχα έπραξαν οι βουλευτές του Ποταμιού. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ υπέρ της παραπομπής των προσώπων τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρ. Αυγή.

Ο Δ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του στην προανακριτική, 188 συγκεκριμένα στο σύνολο των 192 έγκυρων ψηφοδελτίων που μπήκαν στην κάλπη που του αντιστοιχούσε (με τέσσερα «παρών»). Αντιθέτως, τις λιγότερες ψήφους πήρε ο Μ. Σαλμάς (159). Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραπέμφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη 185 βουλευτών, ενώ οι Αδ. Γεωργιάδης και Ανδρ. Λοβέρδος με 186 ψήφους έκαστος. Υπέρ της παραπομπής του Γ. Κουτρουμάνη τάχθηκαν 180 βουλευτές.

Η παραπομπή του Αντ. Σαμαρά αποφασίστηκε από 182 βουλευτές (στα 191 έγκυρα ψηφοδέλτια της κάλπης του εντοπίστηκαν έξι «παρών» και τρία «όχι»). Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του 2012 Παν. Πικραμμένος παραπέμφθηκε από 170 βουλευτές ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας από 182.

ΒΟΥΛΗ
Το 8ωρο του Κ. Φρουζή στη Βουλή
Τι είπε στην προανακριτική ο πρώην «ισχυρός άνδρας» της Novartis για τις επαφές του με πολιτικά πρόσωπα.
Το 8ωρο του Κ. Φρουζή στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
Θυελλώδεις αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η εξαίρεση της προσθήκης που διασφαλίζει...
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
ΒΟΥΛΗ
Προανακριτική στα μέτρα τους
Ακέραιη την ευθύνη στoν πρωθυπουργό για παρακώλυση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαίρεση των εκπροσώπων της από την προανακριτική επιτροπή για...
Προανακριτική στα μέτρα τους
ΒΟΥΛΗ
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου
Σκάνδαλο Novartis: Οι αυξημένες τιμολογήσεις σε τέσσερα ακριβά σκευάσματα της εταιρείας που έφεραν σημαντική επιβάρυνση στα ταμεία του Δημοσίου, όπως περιγράφονται στον φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας