Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προανακριτική για 10 πρόσωπα και τρία αδικήματα
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προανακριτική για 10 πρόσωπα και τρία αδικήματα

  • A-
  • A+

Ξεκίνησε επισήμως από χθες η αντίστροφη μέτρηση για τη διερεύνηση, σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, του σκανδάλου με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν, χθες, στη Βουλή το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών.

Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η έρευνα αφορά την ενδεχόμενη τέλεση τριών αδικημάτων: της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του «ξεπλύματος» βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, το τέταρτο αδίκημα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αυτό της απιστίας, θεωρείται πλέον παραγεγραμμένο, καθώς έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος και αφορά την περίοδο πριν από τον Ιανουάριο του 2015.

Η πρόταση των βουλευτών εξαιρεί και τη διερεύνηση για ενδεχόμενες ευθύνες του νυν υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελία τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου), που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν εξέδωσε ως υπουργός Υγείας νέο δελτίο τιμών φαρμάκων το α' εξάμηνο του 2015.

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, γεγονός που οδήγησε στην ολιγόμηνη καθυστέρηση», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της συμπολίτευσης, δικαιολογώντας την επιλογή τους.

Ποιοι θα μιλήσουν

Οπως αποφάσισε σε χθεσινή της συνεδρίαση η διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, με την ψηφοφορία, αφού λάβουν τον λόγο και οι δέκα φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειώνεται ότι, για να εγκριθεί η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, απαιτούνται 151 ψήφοι, ανεξαρτήτως των παρόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους, όλα τα κόμματα αναμένεται να υπερψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα επαρκεί και σε περίπτωση που κατατεθεί αίτημα από 30 βουλευτές π.χ. της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συσταθεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό της Βουλής γνωμοδοτικό συμβούλιο, συμβουλευτικού χαρακτήρα, αποτελούμενο από έναν ανώτατο και δύο ανώτερους δικαστικούς.

Η Novartis, η διαφθορά και οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων

Στην πρότασή τους, οι βουλευτές της συμπολίτευσης κατηγορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για συγκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς και ενθάρρυνση της νοοτροπίας ασύδοτου πλουτισμού και ασυδοσίας.

«Η αποστολή μιας νέας δικογραφίας προς τη Βουλή για διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων δύο πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών ενδεικνύει ότι η έκταση των φαινομένων οικονομικής διαφθοράς στη χώρα μας υπερέβαινε τις λογικές προβλέψεις», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην εισαγωγική τους τοποθέτηση.

Αφού διαπιστώνουν εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης για την περίοδο πριν από το 2010, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσουν την κυβέρνηση Καραμανλή, αναφέρουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είχε φτάσει να είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέραν αυτού, «η Novartis ήταν γνωστή για αθέμιτες πρακτικές και την επιθετικότητά της. Το 2011, το μερίδιο της στην ελληνική αγορά ήταν 10%, περίπου το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη κάτω από την Ελβετία 12%, όπου η έδρα της εταιρείας, και τη Γερμανία 11%».

Οσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή των πολιτικών προσώπων, η πρόταση αναφέρει ότι την περίοδο Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας «το μεγαλύτερο σκάνδαλο αφορούσε το διαγωνισμό του Υπουργείου για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου αίματος για τον ιό HIV».

Για τον Αδωνη Γεωργιάδη αναφέρεται ότι «χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων, που λάμβανε ως δώρα από την εταιρεία, τις εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων».

Σχετικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρεται ότι «ζητούσε να καταβάλλονται σε αυτόν πάντα σε βαλίτσα» και ότι «η εταιρεία computer team ήταν συμφερόντων του, χωρίς να φαίνεται ο ίδιος και μέσω αυτής νομιμοποιούσε τα χρήματα που ελάμβανε από την εταιρεία ως προϊόν δωροδοκίας».

Η ίδια προστατευόμενη μάρτυρας καταθέτει ότι, στα μέσα του έτους 2013, «ο αντιπρόεδρος της Novartis συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, την οποία παρέδωσε σε αυτόν».

Παράλληλα, η εταιρεία Μindwork, ιδιοκτησίας Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, «φέρεται να οργάνωνε εκδρομές σε νησιά για δημοσιογράφους με αυξημένη τιμολόγηση, διπλάσια της αξίας τους».

ΒΟΥΛΗ
«Ναι» στην προανακριτική για τους «10»
Την παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis αποφάσισε σήμερα (Πέμπτη) τα ξημερώματα η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μια μαραθώνια...
«Ναι» στην προανακριτική για τους «10»
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία στη Novartis με μαραθώνιο στη Βουλή
Την Παρασκευή η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής με εισήγηση την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Δέκα κάλπες, δέκα διαφορετικά ψηφοδέλτια και τρεις επιλογές για κάθε αδίκημα
Αυλαία στη Novartis με μαραθώνιο στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο... Σαμαράς;
Μετά τις θυελλώδεις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στρέφεται τώρα στα πολιτικά πρόσωπα.
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο... Σαμαράς;
ΒΟΥΛΗ
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»
Στην κατάθεσή της στην προανακριτική, η προστατευόμενη μάρτυρας «Κελέση» φέρεται να επέμεινε σε όσα έχει πει στις δικαστικές αρχές ● Σε αδιέξοδο βρέθηκαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»
ΒΟΥΛΗ
Ηττήθηκαν οι «κουκουλομάχοι»
Στο κενό η προσπάθεια Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να «βγάλουν τις κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες που καταθέτουν σήμερα στη ΓΑΔΑ.
Ηττήθηκαν οι «κουκουλομάχοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας