Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση

Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Μεγαλοοικονόμου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση

  • A-
  • A+

Η προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενης αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την κυβέρνηση. Η στάση όμως και άλλων βουλευτών, που κινούνται στον χώρο του «κέντρου», τράβηξε την προσοχή των κυβερνητικών στελεχών.

Ο λόγος για τους Σπύρο Δανέλλη του Ποταμιού και Αναστάσιο Μεγαλομύστακα της Ενωσης Κεντρώων που, αν και βρίσκονταν στη Βουλή, επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Οσον αφορά τον πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε σύσκεψη που προηγήθηκε, ο βουλευτής Ηρακλείου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με την απόφαση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη να ψηφίσουν «παρών» στη διάταξη που δυσκολεύει την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, επικαλούμενος την πάγια θέση της Σεβαστουπόλεως για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Αμυράς, ωστόσο η απόφαση είχε ληφθεί ώστε να μη φανεί μεγάλη η πολιτική απόσταση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που καταψήφισε. Ολα αυτά, βέβαια, δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση από το να επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά των συγκεκριμένων βουλευτών. Υπενθυμίζεται πως οι τοποθετήσεις του Σπύρου Δανέλλη για το «ονοματολογικό» της ΠΓΔΜ έγιναν δεκτές με θετικό τρόπο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της επιθυμητής από την κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Βουλή για το ζήτημα. Ν.ΣΒ.-Χ.ΙΩ.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να βγαίνει ενισχυμένη αριθμητικά, για πρώτη φορά ύστερα από ψηφοφορία μνημονιακού νομοσχεδίου, ψηφίστηκαν, χθες το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις απεργίες, τους πλειστηριασμούς και τα οικογενειακά επιδόματα, που κατά την τετραήμερη συζήτησή του στις επιτροπές και στην Ολομέλεια προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις -κυρίως από την πλευρά του ΚΚΕ και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων-, εγκρίθηκε το βράδυ από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η έκπληξη κρυβόταν στη λήξη της συνεδρίασης, καθώς η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Πειραιά, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων, υπερψήφισε το νομοσχέδιο και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται επισήμως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, λέγοντας ότι «όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων».

Στη χθεσινή κορυφαία διαδικασία, που εκτυλίχθηκε πάντως σε χαμηλότερους τόνους από εκείνους των προηγούμενων ημερών, ξεχώρισαν οι αιχμηρές αναφορές του πρωθυπουργού τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στις πλευρές εκείνες του αριστερού χώρου που, όπως είπε, «πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδρά, να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια της θεωρίας και τη βεβαιότητα της νομοτέλειας, περιμένοντας τη Δευτέρα Παρουσία, όπως κάνουν οι χιλιαστές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας του νομοσχεδίου, κατηγορώντας γενικά τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβολή της πολιτικής του, ενώ ξεχώρισε η απαίτησή του για ακόμη πιο σκληρές ρυθμίσεις κατά των απεργιών.

«Αποκατάσταση απωλειών»

«Ολοι γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος του μνημονίου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στο 2018 την αποκατάσταση των όποιων απωλειών στα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εμφανίστηκε συγκαταβατικός απέναντι στα πυρά, δικαιολογώντας εν μέρει τη στάση του ΚΚΕ. Απέδωσε εντούτοις «ακραίες στρεβλώσεις», «παραπλάνηση» και «υποκρισία» τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στα συνδικάτα, σε ό,τι αφορά τις επίμαχες διατάξεις που προκάλεσαν και το απεργιακό μπαράζ των ημερών.

Αναφερόμενος στη διάταξη του υπουργείου Εργασίας για το νέο ποσοστό απαρτίας στις απεργίες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν περιορίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, αφού αφορά τα πρωτοβάθμια σωματεία περιορισμένης εμβέλειας, ενώ τόνισε, αντιθέτως, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στις δραματικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως προς τα εργασιακά. Υπενθύμισε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την απόκρουση των απαιτήσεων των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ-άουτ, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, λέγοντας πως «το καλοκαίρι του ’15 ήξεραν να μιλούν και να τοποθετούνται υπέρ του ‘’ναι’’ στο δημοψήφισμα, όταν δίναμε τη μάχη, στόμα είχαν και μιλιά δεν είχαν».

Ηπιότερος εμφανίστηκε απέναντι στις διαδηλώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, λέγοντας «δεν καταγγέλλω τη στάση τους, διότι θα ήταν υπερβολή να ζητάμε να κατανοήσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, από τη στιγμή που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να βγει από την Ε.Ε.». Κατήγγειλε πάντως ως «ανήθικο» και «ασύστολο ψεύδος» πως η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις επιθυμίες των δανειστών και του ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε πως δεν απειλούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, προτείνοντας πάντως στο ΚΚΕ να αποφεύγει στο μέλλον δράσεις παρόμοιες με την πρόσφατη έφοδο συνδικαλιστών στο υπουργείο Εργασίας. «Δεν χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Επαγρύπνηση, ενημέρωση και διάλογος χρειάζεται».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε ανοιχτά να μην μπορούν να προκηρυχθούν απεργίες, αν δεν ληφθεί απόφαση από το 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων. «Θέλουμε για τις απεργίες να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Ο εργαζόμενος έχει συμφέρον να πηγαίνει καλά η επιχείρηση. Ο ρόλος του κράτους είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρότι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο χρόνος της κυβέρνησης δεν τελειώνει σύντομα: «Τον Αύγουστο του 2018, θα βρεθούμε, στην καλύτερη περίπτωση, εκεί που είχαμε φτάσει το 2015 αν δεν είχαν έρθει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Αν είστε εξουσία το καλοκαίρι του 2018, είναι προφανές ότι θα αναλάβετε νέες, βαριές υποχρεώσεις, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους που υπήρξε κεκτημένο από το 2012».

Επέκρινε τον πρωθυπουργό, ότι απέφυγε να μιλήσει για τους πλειστηριασμούς, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και την απουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου. Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, τον χαρακτήρισε ως «καθρέπτη της επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής κυβέρνησης».

Για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση-οπερέτα», που χρησιμοποιεί μυστική διπλωματία. Τόνισε ότι η θέση του κόμματός του είναι η γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ωστόσο προσέθεσε και μια... εθνικοπατριωτική πινελιά, ότι δηλαδή «προκαλεί κατάφωρα η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου

«Η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει»

Μετά τον προϋπολογισμό του 2018, η ανεξάρτητη βουλευτής της Β’ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου υπερψήφισε χθες και το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης. Η εκλεγμένη με τα ψηφοδέλτια της Ενωσης Κεντρώων, που αποχώρησε όταν τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής κατέλαβε ο Μάριος Γεωργιάδης αντί για εκείνη, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος, Νίκο Βούτση, ζητώντας να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε επίσημα ότι με επιστολή του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνει αποδεκτό το αίτημα και εντάσσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ως συνεργαζόμενη τη βουλευτή.

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο θα αποφασιστεί και το σε ποιες επιτροπές της Βουλής θα μετέχει με τη νέα της ιδιότητα. Νωρίτερα χθες, σε αποκλειστική της δήλωση προς το ΑΠΕ–ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από τη θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας, τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Φώφη Γεννηματά

«Ο λαός δεν ξεχνά...»

Ακόμη πιο έντονη έκανε, από χθες, η Φώφη Γεννηματά τη σκληρή γραμμή του διμέτωπου απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ταυτίζοντας από το βήμα της Βουλής το κυβερνών κόμμα με τη Δεξιά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του υπό ίδρυση Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα έδωσε όλα απέναντι στην τρόικα» και συνέχισε παραφράζοντας το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για τη Δεξιά: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή Δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά».

Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους για τα θέματα των πλειστηριασμών και την ένταξη των 14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, η κα Γεννηματά έκανε λόγο για «ξεπούλημα των ασημικών και διευκόλυνση των πλειστηριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού με αντάλλαγμα λίγους μήνες παραμονής στην εξουσία».

Εξαπολύοντας μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον επέκρινε για ευτελισμό των αρχών της Αριστεράς και ότι, με την πολιτική που σήμερα εφαρμόζει, «κρυφογελά» η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά στο θέμα των απεργιών, η κα Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεσή της στις «ιδεοληπτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ» και στην «υπάκουη κυβέρνηση που παίρνει τη δουλειά της Ν.Δ.».

Απέρριψε τα περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει τα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου, ενώ, αναφερόμενη στο θέμα της ΠΓΔΜ, κάλεσε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να σταματήσουν το blame game με το βλέμμα στα εσωτερικά τους ακροατήρια, υπονομεύοντας τη διαπραγμάτευση.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Μπαλώματα»

EUROKINISSI

Παραφράζοντας έναν στίχο του Τζίμη Πανούση ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Μπήκατε με τα τσαρούχια στα σαλονάκια της Ευρώπης και σκυμμένοι υπογράφετε τα πάντα».

Οπως είχε προαναγγελθεί, ο επικεφαλής του Ποταμιού και το κόμμα του κράτησαν διαφορετική στάση σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε σχέση με την αλλαγή στον νόμο για την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, ψηφίζοντας τελικά “παρών”. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνει μπαλώματα για τα μάτια της τρόικας», ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου «κόντρα στο κομματικό κατεστημένο, μετά από απραξία 36 ετών», τονίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις των σωματείων τους, χρησιμοποιώντας π.χ. ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Βασίλης Λεβέντης

«Νομοσχέδιο ντροπής»

Για «νομοσχέδιο ντροπής» μίλησε ο Βασ. Λεβέντης, υποστηρίζοντας πως οι κυβερνητικοί βουλευτές που το ψήφισαν «θα πρέπει να ντρέπονται και να απολογηθούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης με τον τρόπο που έφερε και τα προηγούμενα «ώστε να ψηφιστούν χωρίς να τα διαβάσει κανείς», ενώ σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «πρώτα κάνει την αδικία στους πολύτεκνους και μετά υπόσχεται ο πρωθυπουργός ότι θα τη διορθώσει». Σχολίασε, τέλος, τα ζητήματα της επικαιρότητας, επανέφερε το ζητούμενο της οικουμενικής κυβέρνησης και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Πολιτική θρασύτητα»

Δριμύ «κατηγορώ» εκφώνησε, χθες, στη Βουλή ο Δημ. Κουτσούμπας, καθώς καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτική θρασύτητα» και «κυνισμό», υποστηρίζοντας ότι «βαφτίζει προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμη στις ομάδες ακραίας φτώχειας, την ίδια στιγμή που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο».

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, και ειδικότερα για τις διατάξεις για την απεργία, τους πλειστηριασμούς και τα οικογενειακά επιδόματα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε πως, από όποια πλευρά κι αν εξετάσει κάποιος το νομοσχέδιο, θα δει καθαρά τον μοναδικά ωφελημένο και τον μοναδικά χαμένο. «Η πολιτική απατεωνιά όμως έχει κοντά ποδάρια», είπε, ενώ, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, χαρακτήρισε τα κυβερνητικά στελέχη «ψυχρούς εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων» που θα λογοδοτήσουν στον λαό.

ΒΟΥΛΗ
Διευκρινίσεις για το πολυνομοσχέδιο
Mε τα κυβερνητικά στελέχη να μην αποδέχονται λόγους προαπαιτούμενων για τη β' αξιολόγηση, αλλά να αποδίδουν τον χαρακτήρα του «επείγοντος» σε προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για τήρηση των σχετικών προθεσμιών,...
Διευκρινίσεις για το πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Προεόρτια πολυνομοσχεδίου
Πρόγευση της σφοδρής επίθεσης την οποία αναμένεται να εξαπολύσει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, εισέπραξε η κυβέρνηση, όταν άνοιξε τη συζήτηση στις...
Προεόρτια πολυνομοσχεδίου
ΒΟΥΛΗ
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
Σε αυστηρότερο πλαίσιο προφύλαξης από τον κορονοϊό θα λειτουργήσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα η Βουλή, με περιορισμό της νομοθετικής διαδικασίας και της διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»
Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Οι θέσεις των κομμάτων.
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας