• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.1°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.0°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέες επιτροπές για τα φάρμακα, «ελεύθερο» ωράριο στα φαρμακεία

 • A-
 • A+

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας και στα ωράρια των φαρμακείων επιφέρει το πολυνομοσχέδιο. Συστήνεται στο υπουργείο Υγείας Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης -κατά τα διεθνή πρότυπα Health Tecnhology Assessment (HTA)- με έδρα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η επιτροπή θα αξιολογεί τα αναγκαία φάρμακα, τα απλά φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα, αλλά κυρίως τα καινοτόμα φάρμακα που πραγματικά προσφέρουν, έχουν θεραπευτική προστιθέμενη αξία και μετρήσιμο κλινικό όφελος, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η επιτροπή θα γνωμοδοτεί, όμως ο υπουργός Υγείας θα έχει τον τελικό λόγο για την ένταξη ή απένταξη φαρμάκων από τη θετική λίστα και την αναθεώρηση της λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων.

Ακόμα, συστήνεται Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων με έδρα στον ΕΟΠΥΥ, με αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται τις τιμές ή τις εκπτώσεις των φαρμάκων, να συνάπτει συμφωνίες με τους Κατόχους Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και να εισηγείται στην Επιτροπή Αξιολόγησης σχετικά με την επίπτωση στον προϋπολογισμό της αποζημίωσης των φαρμάκων. Παράλληλα καταργείται η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Αναλυτικότερα, μέσω της πλατφόρμας θα κατατίθενται και στη συνέχεια θα αξιολογούνται και θα απαντώνται αιτήματα για φάρμακα υψηλού κόστους, φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, φάρμακα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, κατ’ εξαίρεση χορήγησης εκτός λίστας κ.λπ. Για τα αιτήματα θα γνωμοδοτεί μια νέα ενιαία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πιστοποιημένοι γιατροί, όπου ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τον τελικό λόγο.

Για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων το πολυνομοσχέδιο ορίζει κατώτατο εβδομαδιαίο όριο λειτουργίας τους τις 40 ώρες, αλλά όχι ανώτατο, απελευθερώνοντάς το.

Εκτός από τις διατάξεις για το φάρμακο και τα φαρμακεία, το πολυνομοσχέδιο επαναφέρει τα πληθυσμιακά κριτήρια στην αδειοδότηση απεικονιστικών εργαστηρίων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, θεσμοθετεί την ηλεκτρονική κάρτα δότη στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), νομιμοποιεί τη λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησής τους με βάση το Π.Δ. 10/2016 και αναθεωρεί τη νομοθεσία των Ιατρικών Συλλόγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Μετά τις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο
Σε δεύτερο πλάνο, με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί...
Μετά τις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Πλαφόν στους διορισμούς
Δύο ειδών πλαφόν σε διορισμούς στο Δημόσιο μπαίνουν με πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αρχικά, θεσπίζεται το πολυσυζητημένο «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων που μισθοδοτούνται από τον κρατικό...
Πλαφόν στους διορισμούς
ΒΟΥΛΗ
Χρηματιστήριο στην Ενέργεια
Το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύσει στη σύζευξη της ελληνικής...
Χρηματιστήριο στην Ενέργεια
ΒΟΥΛΗ
Τσακαλώτος: Εύκολη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο κατατίθεται σήμερα στο Κοινοβούλιο και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την...
Τσακαλώτος: Εύκολη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
ΒΟΥΛΗ
Ανατροπές σε 1.531 σελίδες
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα θα πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί από τις 21 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για επιδόματα...
Ανατροπές σε 1.531 σελίδες
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τις συμβάσεις Δημοσίου-Ιδρύματος Νιάρχος αναφορικά με την ενίσχυση των υποδομών Υγείας στο οποίο περιλαμβάνονταν τροπολογία για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα το 2020 για όσους έχασαν...
Πέρασε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας