• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.2°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανανουαρίου

EUROKINISSI

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο–σκούπα με τα προαπαιτούμενα

 • A-
 • A+

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να έχει ψηφιστεί την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου. Από το σχέδιο νόμου ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν: τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, την αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, κ.ά.

Της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, του νέου εφαρμοστικού νόμου δηλαδή, θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τα ψηφισμένα μέτρα.

Αλλαγές στην κήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αυξάνεται η απαρτία που απαιτείται προκειμένου να κηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο. Συγκεκριμένα, με τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να κηρύξει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο απεργιακή κινητοποίηση.

«Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» αναγράφεται επί λέξει στην τροπολογία. Μέχρι σήμερα, για να ληφθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με βάση το άρθρο 8 του νόμου 1264/1982 από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη αύξηση της απαρτίας δεν αφορά τις δευτεροβάθμιες (ομοσπονδίες) και τις τριτοβάθμιες (συνομοσπονδίες όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 θα διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

Επίδομα παιδιού

Τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών για το επίδομα παιδιού προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που πήρε το δρόμο για τη Βουλή. Προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής:

 • έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ,
 • από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ 
 • από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες 15.000) ευρώ.

Φαρμακευτική πολιτική

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας και στα ωράρια των φαρμακείων επιφέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα, αρμόδια επιτροπή θα αξιολογεί τα αναγκαία φάρμακα, τα απλά φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα αλλά κυρίως τα καινοτόμα φάρμακα που πραγματικά προσφέρουν, έχουν θεραπευτική προστιθέμενη αξία και μετρήσιμο κλινικό όφελος, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ακόμα, συστήνεται Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών στον ΕΟΠΥΥ και καταργείται η Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν» (9/11/2017) «Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες»).

Αναλυτικότερα, μέσω της πλατφόρμας θα κατατίθενται και στη συνέχεια θα αξιολογούνται και θα απαντώνται αιτήματα για φάρμακα υψηλού κόστους, φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας αλλά μόνο στο εξωτερικό, φάρμακα εκτός ενδείξεων, κατ' εξαίρεση χορήγησης εκτός λίστας κ.λπ. Για τα αιτήματα θα γνωμοδοτεί μια νέα ενιαία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι πιστοποιημένοι γιατροί που ήδη έχουν λόγο στις σχετικές γνωμοδοτήσεις, ο ΕΟΦ θα παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση-εισήγηση στην επιτροπή, ανάλογα με το αντίστοιχο αίτημα και ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τον τελικό λόγο, δηλαδή θα αποφασίζει εάν θα αποζημιώνεται το φάρμακο. Μέχρι σήμερα τη δουλειά αυτή την έκανε ο ΕΟΦ, αλλά η διαδικασία ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα αφού οι ασθενείς περίμεναν μέχρι και δύο μήνες την απάντηση.

Εκπαίδευση

Υποχρεωτικό 30ωρο την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς με τους ίδιους όρους αλλά περισσότερες υπηρεσίες περιλαμβανομένης της «επίβλεψης των γευμάτων» , λεπτομερή κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολείων και ρυθμίσεις για ορισμένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Αυτά είναι τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Η μπάντα των FM

Τη σταδιακή κατάργηση των FM ώστε να περάσουμε στη ψηφιακή εποχή, προκρίνει η κυβέρνηση σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Προτείνει μάλιστα και λύσεις στα προβλήματα που θα προκύψουν από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Για εκείνα στο σπίτι θα μπορούσε να υπάρξει «επιδότηση με τη μορφή ειδικών vouchers για την υιοθέτηση διαφόρων τεχνικών λύσεων». Ενώ για τα αυτοκίνητα, «υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα αναβάθμισης των δεκτών με σχετικά χαμηλό κόστος». Για ένα διάστημα πάντως η μπάντα των FM θα λειτουργεί παράλληλα με το ψηφιακό ραδιόφωνο μέχρι να εξοικειωθούν οι ακροατές. 

Το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων περίπου, προβλέπει ακόμη:

 • Τη μίσθωση Ι.Χ. από τουριστικά γραφεία για την παροχή μεταφορικού έργου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ημερών και οι επιβαίνοντες δεν θα πληρώνουν κόμιστρο. 
 • Την παράταση ώς τις 30 Απριλίου της καταβολής υπερωριών σε υπαλλήλους που απασχολούνται εκτός ωραρίου για την εξέταση των υποψήφιων οδηγών.
 • Τα ΚΤΕΛ και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να τηρούν καταστάσεις με τα ρεπό και τις υπερωρίες των εργαζομένων. 
 • Θεσπίζονται νέες διατάξεις για την παροχή οδικής βοήθειας
 • Τροποποιούνται οι διατάξεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν έργα δημόσιου ενδιαφέροντος. 
 • Δημιουργείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγής Έργου, στο οποίο θα καταγράφονται δημόσια και ιδιωτικά έργα με όλα τα στοιχεία τους, από την έναρξη εργασιών ώς την ολοκλήρωση. Θα υπάρχει σύνδεση με τα γραφεία έκδοσης αδειών δόμησης.
 • Στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προστίθεται και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, θέση που σήμερα κατέχει ο Στέργιος Πιτσιόρλας. 
 • Το Υπερταμείο εισπράττει τα μερίσματα από το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που παραμένουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.

Επίσης, καθορίζεται ότι το ελάχιστο εμβαδόν των αρτοποιείων θα είναι 70 τ.μ βάζοντας τέλος στα ανεδαφικά κριτήρια που είχε θέσει ο νόμος 3526/2007 κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα τετραγωνικά, οδηγώντας σε κλείσιμο παραδοσιακά αρτοποιεία κυρίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.   

Άλλες διατάξεις

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, για τον ΕΦΚΑ (απαγόρευση χορήγησης δανείων σε φορείς ιδιωτικού δικαίου).

►Αυστηρές διατάξεις που θα οδηγούν σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του περιλαμβάνει ακόμη το πολυνομοσχέδιο. Επίσης, προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για ευρεσιτεχνία και για επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ψήφιση στις 15 Ιανουαρίου

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως επείγον.

Η επεξεργασία του στις Επιτροπές, θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις, στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανανουαρίου.

►Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές για το τι περιέχει το πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που υπερτερούν τα θετικά σημεία έναντι των αρνητικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Άνοιξε τα χαρτιά του ο Τσακαλώτος για το πολυνομοσχέδιο
Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται στις πέντε συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης...
Άνοιξε τα χαρτιά του ο Τσακαλώτος για το πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Σε ρυθμούς προϋπολογισμού η Βουλή
Ξεκίνησε την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τον οποίο είχε καταθέσει τον περασμένο μήνα ο Γιώργος Χουλιαράκης. Η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης...
Σε ρυθμούς προϋπολογισμού η Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Live η ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
Kοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες με τους βουλευτές να καλούνται σήμερα να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο μέσα σε βαρύ κλίμα από τις φονικές πλημμύρες...
Live η ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
ΒΟΥΛΗ
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη...
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
ΒΟΥΛΗ
Ανακεφαλαιοποίηση με το βλέμμα στα «κόκκινα» δάνεια
Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά...
Ανακεφαλαιοποίηση με το βλέμμα στα «κόκκινα» δάνεια
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν εκτός από τις διατάξεις του ν/σ, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και η υπόθεση της Χ.Α.
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας