Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εμφανίστηκε επιτέλους, αμφισβήτησε τους πάντες, κατήγγειλε μονταζιέρα

  • A-
  • A+

«Εγώ ίδρυσα το ΚΕΕΛΠΝΟ». Η φράση αυτή συνοψίζει τη θέση από την οποία κατέθεσε χθες ο επί 25ετία γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο οποίος τελικά εμφανίστηκε χθες μετά την προειδοποίηση για βίαιη προσαγωγή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Ο γιατρός μικροβιολόγος αμφισβήτησε τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τις υποθέσεις των διορισμών, των συμβάσεων αγοράς και μίσθωσης ακινήτων, των υπέρογκων ποσών που έχουν καταβληθεί για διαφημιστική δαπάνη. «Θα τα δείξει όλα η δικογραφία» απάντησε σε κάθε περίπτωση.

«Εφυγα -απολύθηκα- επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η περίφημη δικογραφία, αζημίως. Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά. Για το ηχητικό υλικό που είναι στη δικογραφία και παρουσιάζει τον ίδιο να συνομιλεί για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλα επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, είπε πως είναι μονταρισμένο, παραποιημένο και προϊόν συρραφής.

«Δεν ήταν τηλεφωνική η συνομιλία. Και πάνω εκεί έγινε η μονταζιέρα. Ομως, σας λέγω και πάλι ότι έχω κάποιες υπόνοιες... Τώρα, ότι είναι συρραφή, είναι προφανές, διότι εγώ σε μερικά σημεία δεν μιλώ ποτέ έτσι», είπε. Η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει το ηχητικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως έχει καταθέσει ήδη στον ανακριτή.

Οι 23 προσλήψεις

Για τις 23 προσλήψεις με παρέμβαση του πολιτικού γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη είπε ότι «δεν πρόκειται για προσλήψεις αλλά για αποζημιώσεις έργου από χορηγικούς πόρους». Η σχέση δεν ήταν υπαλληλική, είπε, και πρόσθεσε πως «από πάντα το ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή είχε τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες αποζημιώσεις έργου, έκανε. Με αυτό τον τρόπο κάλυπτε το υπουργείο».

Υπεύθυνο για τις προσλήψεις, είπε ήταν το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ τις ανάγκες τις καθόριζε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του που ήταν αντιπρόεδρος ή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, απαντώντας στο ερώτημα εάν παρενέβαιναν οι υπουργοί της Υγείας στις προσλήψεις, τόνισε ότι η αυτονομία του ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι δεδομένη από τον νόμο». Λίγο αργότερα, όταν του μεταφέρθηκε στοιχείο της κατάθεσης της πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού, ότι το «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας» ο ίδιος απάντησε: «Ετσι. Δυστυχώς, αυτό το bypass ίσχυε από πάντα και συνεχίζει να ισχύει και σήμερα. Πέντε προσλήψεις υπάρχουν σήμερα. Και κατηγορείτε εμένα;».

Κατά τα άλλα, οι προσλήψεις, όπως είπε, «κυρίως τα τελευταία χρόνια μετά την τρόικα» αφορούσαν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα νοσοκομεία και λόγω της απαιτούμενης εξειδίκευσης δεν μπορούσαν να «παρεισφρήσουν ρουσφέτια ή ζήτηση πολιτικών για ρουσφέτια».

Σήμερα η Επιτροπή της Βουλής θα ακούσει, κεκλεισμένων των θυρών, το ηχητικό υλικό.

Αποσπάσματα από το ηχητικό ντοκουμέντο

Το ηχητικό ντοκουμέντο, αποσπάσματα του οποίου παραθέτουμε, είναι αναρτημένο από τον περασμένο Φεβρουάριο στην ιστοσελίδα «Το κουτί της Πανδώρας». Περιέχει διαλόγους από τους οποίους προκύπτει όλο το σύστημα διαπλοκής πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων μέσω ρουσφετολογικών προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παρ’ ότι ο Θ. Παπαδημητρίου αμφισβητεί τη γνησιότητά του, αποτελεί κομμάτι του ανακριτικού υλικού, έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και σήμερα θα το ακούσουν, κεκλεισμένων των θυρών, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

«Tους έκοψε όλους. Eίχε μία λίστα και ο Γεωργιάδης, και δικαιούται νομίζω, και του έβαλε δύο, δύο! Aκούς, Ζέττα! Και πήρε και μου λέει να υπογράψω εγώ. Και του λέω, καλά, τρελός παπάς σε βάφτισε [...] Eντάξει, του Μπέζα επειδή είχατε λίγα (άτομα) δεν έκοψε. Κατάλαβες, σε εσάς. Στον άλλον από 23 (άτομα) είναι δυνατόν! Βάλ’ του 5 ανθρώπους, 7. Ετσι δεν είναι; Για να τον βοηθήσω κι εγώ και να βάλω πλάτη».

Το παραπάνω είναι στιγμιότυπο της συνομιλίας τού επί 25 χρόνια γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου και της... Ζέττας. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι έξαλλος με κάποιον Παναγιώτη που δεν περίμενε ότι «θα κάνει τέτοια μπαγαποντιά» και του «την είχε στημένη».

Το ηχητικό υλικό, κομμάτι της δικογραφίας της υπόθεσης διερεύνησης των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 και συγκεκριμένα της υπόθεσης των διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, περιλαμβάνει διαλόγους που σοκάρουν διότι αποκαλύπτουν όλο το εύρος της διαπλοκής και της διαφθοράς που ανθούσε ακόμα και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Και πήρε και μου λέει να υπογράψω εγώ. Και του λέω, καλά, τρελός παπάς σε βάφτισε...

«Τι να του πω (σ.σ. του Παναγιώτη) και ξέρεις κάτι, μη νομίζεις ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί, κυρίως ο Κακλαμάνης, σου λέω, από πίσω, θέλει να κάνει εξυπηρετήσεις για να αποκτάει δύναμη ο ίδιος αλλά πώς μπορεί να πιστεύει ότι θα βάλω εγώ υπογραφή».

Στη συνέχεια αναφέρεται στα «παζάρια» των προσλήψεων και στις «ιδιότητες» όσων βρίσκονται στη λίστα, που σαφώς δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις που προορίζονται (νοσηλευτές). Ακολούθως, αναφέρεται στα βαριά περιστατικά γρίπης της εποχής και στις ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες:

«Ταμιφλού έχω άφθονο. Θα ειδοποιήσω. Σωστή η κίνηση να ειδοποιήσουμε. Θα βγάλεις την εγκύκλιό σου, κατάλαβες [...] Εν τω μεταξύ η κ...εταιρεία, μεταξύ μας, που έχω πληρώσει και δεν βλέπεις πουθενά το σποτ! Δηλαδή δεν ξέρουμε από τηλεοπτικό χρόνο, μιλάμε για κοντά ένα εκατομμύριο, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, δεν ξέρω τι γίνεται εκεί, θα τους τσακίσω [...] εγώ θα βγάλω τώρα για τα αντιβιοτικά και τα λοιπά θα βρω ευκαιρία με το που γονάτισε ο Σταϊκούρας και θα μου χώσει χρήματα θα τους φτιάξω εγώ, μη σε νοιάζει [...] διοχέτευσα εντέχνως, όχι αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, του Σταϊκούρα, όχι, τα σκληρά μηνύματα δεν τα έχω διοχετεύσει τα σκληρά [...] αλλά αυτό είναι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο που σου λέω στην Ιταλία και αυτό έφυγε σε όλο τον κόσμο, το έστειλε γνωστός κοινός μας φίλος δημοσιογράφος, χαχαχα! Νομίζει ότι μπορεί να διαπραγματεύεται μαζί μου το γαϊδούρι και μετά με λένε εκβιαστή, με έχει ενάμιση χρόνο, κοντεύει να διαλύσει ένα ίδρυμα ενάμιση χρόνο, ενάμιση χρόνο με έχει ξεσκίσει, αυτός ήταν πίσω από τη Σκοπούλη να ξέρεις, δεν μπορείς, έλα στα ίσα, ζήτα από τον πρωθυπουργό να με βγάλει αν έχεις τα κότσια (κάνε) αυτό».

Μαζί με τη στήριξη που ισχυρίζεται ότι προσφέρει, ο Θ. Παπαδημητρίου εκτοξεύει αιχμή προς τη Ζέττα για τις σχέσεις της με τον Μ. Σάλλα προκειμένου, όπως προκύπτει στο τέλος, να της καταστήσει σαφές ότι γνωρίζει πράγματα και αν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσει. Ακολουθούν ποταμός οι αναφορές του στα προσωπικά διαφόρων και φυσικά στα ατελείωτα ρουσφέτια και στους μικροεκβιασμούς. Χαρακτηριστική η αναφορά του στους πολιτικούς:

«[...] Σε τέτοιο σημείο κι ο Γεωργιάδης είναι αισχρός, αισχρός, και προσπαθούσα να... δεν μπορείς να φανταστείς τι τράβηξα και βγήκαμε και νικητές! [...] Το θέμα είναι τι προφίλ χτίζεις απέναντι στον κοσμάκη. Κατάλαβες; [...] Και μ’ αυτό τώρα και με τους άλλους που θα τους ταΐσουμε λίγο περισσότερο εκεί, κατάλαβες, όλα αυτά θα κάνουμε ένα προφίλ [...] θα δώσεις και εφ’ όλης της ύλης μία συνέντευξη εκεί όπου θα εμφανίσουμε όλη σου αυτή την... στο υπουργείο και λοιπά, κατάλαβες; Είναι γιατί ο κόσμος... αυτό πιάνει... με τη διαφθορά, γιατί ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, εξ ου και το παίζει κι ο Σαμαράς αυτό το παιχνιδάκι. Αυτά είναι μετρημένα, τα έχει μετρήσει ο Ντίνος και θα σε μετρήσουμε και με τον Ντίνο. Εντάξει, κούκλα μου, άντε γεια».

Στη συνέχεια ο Θ. Παπαδημητρίου μαζί με μία γυναίκα συνακροάτρια, όπως προκύπτει, μοιράζεται τον «άψογο» χειρισμό της Ζέττας. Ακολουθούν κι άλλες συνομιλίες εξίσου... ανατριχιαστικές που αφορούν τον Αδωνι, τον Κακλαμάνη και άλλους.

«[...] Ετσι και μου κολλήσει πολύ θα τον δώσω στον (ακατάληπτο) επάνω και θα τον πάρει κατευθείαν ο Σαμαράς τον Αδωνι και θα του πει πέταξέ τον από κει. Ξέρεις τώρα τι λύσσα έχει με τον Κακλαμάνη, γιατί του είπε... Ξέρεις τι του ’πε του Αντώνη ο Κακλαμάνης όταν πήγε πάνω; Πήγε πάνω και του λέει ο Αντώνης αφού έχει αποφασίσει, μετά εγώ θα σε υπουργοποιήσω κτλ. και γυρνάει και λέει στον πρωθυπουργό, ακριβώς, μου το ’πε ο Κώστας ο Μπούρας: “Με ποιον πρωθυπουργό μετά τις ευρωεκλογές;”. Ακούς;!; Με ποιον πρωθυπουργό, του είπε! Σου λέω, τον πέταξε... δεν ξέρεις τι έγινε; Με ξύλο τον πέταξε! Θα γινόταν της... Ξέρεις τι εστί Σαμαράς όταν τον πιάνει τρέλα [...] Τον έσκισε επιτόπου, ρε μαλάκα! Η λέξη Κακλαμάνης είναι απαγορευμένη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και θα του κάνω ρουσφέτια;...».

Κάποια στιγμή η συνομιλία φτάνει και στο ζουμί, δηλαδή στο χρήμα και στη συναλλαγή:

«Με ξέσκισε! Μου ’κανε τον μισθό μου... τα ξέρεις;

Κάτι βαλίτσες με λεφτά έχω ακούσει...

Οχι, ρε παιδί μου. Προκειμένου να μην παίρνει μίζες, της λέω επειδή δήθεν είχε δυσκολίες, της λέω “παίρνε τον μισθό μου”. Εγώ είχα το εργαστήριό μου. Αλλά αυτή στο μεταξύ έπαιρνε βαλίτσες με λεφτά. Από τους (κόβεται). Ξέρεις. Τότε, έναν τύπο, λογιστή, που φτιάξαμε το κτίριο [...]».

«Η γυναίκα ενός από τους παράγοντες που με βοηθάει, του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, βάνει για περιφερειάρχης στην Αττική, μαζί με τον Κουμουτσάκο. Θα πρέπει να τη βοηθήσουμε. Με ψήφους, ρε παιδί μου! [...] Δεν μου λες, είναι καλό αυτό; Καλό δεν είναι; Η επιρροή, η εξωθεσμική, ρε παιδί μου. Πάντα! Αυτό πάντα!».

  

ΒΟΥΛΗ
Τελικά οι προσλήψεις... δεν ήταν τόσο «ψευδείς»
Αν και συνέχισε να καταγγέλλει σκευωρία σε βάρος του από τον Παύλο Πολάκη, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία να παραδεχτεί ότι τα 13 από τα 23 άτομα που...
Τελικά οι προσλήψεις... δεν ήταν τόσο «ψευδείς»
ΒΟΥΛΗ
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
«Αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της...
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που...
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
Παραδόθηκε και σήμερα παρουσιάζεται στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εντοπίζονται βάσιμες ενδείξεις για πολλαπλές αδιαφανείς...
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
ΒΟΥΛΗ
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία αποδίδει ευθύνες στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά για σωρεία ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου...
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
ΒΟΥΛΗ
Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση
​Την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων ποινικά αδικήματα στην υπόθεση της πώλησης του «Ερρίκος...
Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας