• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 10.0°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 6.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -0.6°C
  1 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 14.6°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 9.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 1.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.2°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  91%

Τα στοιχεία που «διέφυγαν» την προσοχή του

 • A-
 • A+

Με καθυστέρηση πολλών ωρών και ύστερα από καταιγισμό σκληρής κριτικής, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στης Βουλή (ΓΠΚΒ) παραδέχτηκε τις λανθασμένες εκτιμήσεις των δαπανών για τόκους για τα έτη 2021-2026 (στα 84,3 δισ. ευρώ), που αναφέρονται στην Τριμηνιαία Έκθεσή του.

«Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις» αναφέρει το ΓΠΚΒ στην ανακοίνωσή του που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία στις 5 το απόγευμα και επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που έκανε λόγο για έωλες εκτιμήσεις βασισμένες σε στοιχεία του 2014.

Είχε προηγηθεί μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια του επικεφαλής του ΓΠΚΒ, καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Λιαργκόβα, να απαντήσει μέσω του ΣΚΑΪ στη σκληρή κριτική που δέχτηκε αρχικά από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και στη συνέχεια από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, για να προσθέσει ότι αν υπήρχαν νεότερα στοιχεία, τότε το ΓΠΚΒ προφανώς θα τα χρησιμοποιούσε.

Τα «τελευταία διαθέσιμα στοιχεία» τα οποία επικαλείται ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ ήταν αυτά που έστειλε τον Μάρτιο του 2014 στη Βουλή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη.

Προφανώς, ο κ. Λιαργκόβας δεν θεωρεί επίσημα στοιχεία ούτε αυτά που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2018-2021) που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και προβλέπει πολύ μικρότερες επιβαρύνσεις από τόκους, ούτε τη συμφωνία του Eurogroup του 2016 (βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης), που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο 2021-2026 ορίζει μειωμένους τόκους από 24%-36% σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΓΠΚΒ.

Από τη στιγμή που ο υπολογισμός των τόκων έγινε με παρωχημένες παραδοχές, ήταν φυσικό να οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα για το ύψος των επιβαρύνσεων του ελληνικού χρέους, τα οποία, ενώ «διέφυγαν» με τον πλέον επιπόλαιο τρόπο από το μάτι ενός έμπειρου καθηγητή Οικονομικών, προκάλεσαν τρομολαγνικά σενάρια για το χρέος.

Πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται αν το Γραφείο και ο κ. Λιαργκόβας ζήτησαν νεότερα στοιχεία από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν διαπίστωσαν ότι η επιβάρυνση για τόκους εκτινάσσεται στα 84,3 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2014.

Ο Π. Λιαργκόβας είχε τη δυνατότητα να αντλήσει στοιχεία μέσα από τις τελευταίες εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA) που έχουν συντάξει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να οδηγηθεί σε πιο ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα.

Από τις εκθέσεις αυτές προκύπτει ότι η επιβάρυνση από τους τόκους έχει μειωθεί σε σχέση με το 2014 κατά 9-10 δισ. ευρώ, από τα 24 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ περίπου, για τα οποία, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση από το Eurogroup, εντούτοις, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άτυπη συμφωνία με τους δανειστές για τη μετάθεση πληρωμής των τόκων του πρώτου δανείου σε βάθος 30-32 ετών. Ο Π. Λιαργκόβας μπορεί να μη γνωρίζει την άτυπη συμφωνία, αν και προκύπτει από το DSA, θα μπορούσε όμως να υπάρξει ένας «αστερίσκος» στις εκτιμήσεις του για τις μελλοντικές επιβαρύνσεις.

Αλλες παράμετροι που δεν ελήφθησαν υπόψη είναι τα μειωμένα επιτόκια δανεισμού από τον EFSF και εν συνεχεία από τον ΕSM, σε σχέση με τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη, καθώς το επιτόκιο από το 1,6% υποχώρησε στο 0,8%, όπως και η αλλαγή που επήλθε στο προφίλ του χρέους.

Επίσης, το 2014 είχε προβλεφθεί ένα ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τελικά όμως τα κεφάλαια αντλήθηκαν από τους ιδιώτες και δεν υπήρξε επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν υπολογιστεί η επικείμενη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με ένα μέσο επιτόκιο κοντά στο 5,5%, το ύψος των τόκων δεν ξεπερνά τα 64 δισ. ευρώ στην επίμαχη εξαετία 2021-2026. Αν αφαιρεθεί και το κόστος αναχρηματοδότησης, οι επιβαρύνσεις από τόκους υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ ή 6,6 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο.

Το βράδυ μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Π. Λιαργκόβας υποστήριξε ότι η αναφορά για το χρέος δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. «Πρόκειται μόνο για μια μικρή παράγραφο σε μια έκθεση 67 σελίδων» είπε και επισήμανε ότι στην έκθεση υπάρχουν και θετικά σημάδια εξόδου από το Μνημόνιο, που αφορούν τη μακροοικονομία, αλλά υπάρχουν και αρνητικά και μελανά σημάδια που αφορούν τη μικροοικονομία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

! Ουδείς αμφισβητεί την τοποθέτηση του Γραφείου ότι «εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Πρόκειται ωστόσο για μια γνωστή, πολλάκις και από πολλούς διατυπωμένη άποψη. Και είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης με τους δανειστές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνησε η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2022 [LIVE]
Η ατζέντα είναι γεμάτη και πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και κόμματα αναμένεται να συγκρουστούν σε έντονο κλίμα για πληθώρα θεμάτων με την πανδημία και την ακρίβεια να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Ξεκίνησε η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2022 [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός
Με το αίσθημα της δικαίωσης για την -έστω και μερική ανάκτηση- της οικονομικής ελευθερίας της χώρας να κυριαρχεί στα κυβερνητικά έδρανα, εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019, ο πρώτος της...
Εγκρίθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός
ΒΟΥΛΗ
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
Με 154 ψήφους υπέρ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., την Κατ. Παπακώστα αλλά και το βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019. Σε σύνολο 297 βουλευτών,...
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
ΒΟΥΛΗ
Υπερψήφισαν το «οριστικό τέλος των μνημονίων»
Με τη βεβαιότητα πως ο προϋπολογισμός του 2018 σηματοδοτεί το «οριστικό τέλος των μνημονίων», ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες το βράδυ τη Βουλή να υπερψηφίσει το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, περιγράφοντας...
Υπερψήφισαν το «οριστικό τέλος των μνημονίων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας