Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελική ευθεία για άδειες και ΕΔΟΕΑΠ

Ψηφίστηκε η τροπολογία Παππά για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελική ευθεία για άδειες και ΕΔΟΕΑΠ

  • A-
  • A+

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή το νομοθετικό μέρος με την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ενσωμάτωσε τις τελικές παρεμβάσεις του ΕΣΡ.

Την τροπολογία επικύρωσε η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ.), με τη Ν.Δ. να καταψηφίζει, όπως άλλωστε έπραξαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, και τις υπόλοιπες πτέρυγες (ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) να τηρούν ουδετερότητα με «παρών».

Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τις συγκεκριμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, ο Νίκος Παππάς κάλεσε τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες να τις υποστηρίξουν προκειμένου να οδηγηθεί η «πολυθρύλητη», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, διαγωνιστική διαδικασία στην τελική της ευθεία.

Επανέλαβε την κυβερνητική βούληση που τοποθετεί τη διεξαγωγή του διαγωνισμού πριν από το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε δε πως η «διάρκεια ζωής» των τηλεοπτικών καναλιών που είτε δεν θα συμμετάσχουν είτε θα αποτύχουν στη διαδικασία καθορίζεται στους τρεις μήνες. Επίσης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που μία ή περισσότερες από τις επτά άδειες δεν διατεθούν, τότε θα επαναπροκηρυχθούν μόλις εκδηλωθεί αντίστοιχο ενδιαφέρον.

«Δεν προσφέρεται πια το θέμα για δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο υπουργός μιλώντας για «θωρακισμένες» αποφάσεις που διαμόρφωσαν συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που συγκροτούν τη νέα του σύνθεση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι από τη στιγμή που ανέλαβαν έκαναν τα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης διοίκησης του ΕΣΡ αναφερόμενος δηκτικά σε «ντροπιαστική σύνθεση με λειτουργούς που εξέθεταν την πολιτεία με τις παραλείψεις και τις αβλεψίες τους».

«Το Ταμείο σώζεται»

Με την ίδια σπουδή ωστόσο, ο Νίκος Παππάς κάλεσε το κοινοβουλευτικό Σώμα να στηρίξει και τη νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα – όπως ενημέρωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Νικ. Κακλαμάνης. Ο υπουργός εξήρε τις προσπάθειες που εικάζεται ότι οδηγούν στη σωτηρία του Ταμείου, επιτιθέμενος στη μερίδα των εκδοτών που επιχειρούν να τις τορπιλίσουν.

«Το Ταμείο σώζεται, μια υπόθεση που θεωρούσαν όλοι χαμένη οδεύει στη σωτηρία… Πολύ λυπάμαι που θα το πω, αλλά ας απειλούν και ας εκβιάζουν κάποιοι εκδότες, είναι αυτοί που δυστυχώς είχαν συνηθίσει στο “τζάμπα”. Τζάμπα άδεια, τζάμπα εισφορές!», είπε ο κ. Παππάς, απευθύνοντας έκκληση στον πολιτικό κόσμο αφ’ ενός να «υψώσει τείχος» απέναντι στις συγκεκριμένες λογικές, αφ’ ετέρου να πάρει ξεκάθαρη θέση. «Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χρειάζονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Παρουσιάζεται εδώ η ευκαιρία για μια μεγάλη τομή…».

Επαναλαμβάνοντας από βήματος τους κεντρικούς άξονες της τροπολογίας για την αδειοδότηση, ο κ. Παππάς στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάργηση της κατηγορίας «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου», στην απαγόρευση δηλαδή της μεταβολής φυσιογνωμίας του προγράμματος. «Υπήρξαν κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική. Τότε βέβαια, δεν είχαμε ούτε πολιτικές εξεγέρσεις και αντιδράσεις από ΜΜΕ!» είπε ο υπουργός.

Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της ΔΗΣΥ διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους στρέφοντας την κριτική τους κυρίως στο πρόσωπο του Νίκου Παππά, ενώ το Ποτάμι τοποθετήθηκε θετικά - με τον Γ. Αμυρά πάντως να ζητά επιπλέον αυστηρές προϋποθέσεις στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των εν δυνάμει ιδιοκτητών των καναλιών. Το ΚΚΕ διαφοροποιήθηκε διότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του Ν. Καραθανασόπουλος, εκτιμά πως για άλλη μία φορά «εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των καναλαρχών».

Προχειρότητες

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Μπουκώρος αρχικά στην τοποθέτησή του διέψευσε τον χαρακτήρα της τροπολογίας κάνοντας λόγο για «μίνι νομοσχέδιο» (παρόμοια επισήμανση έκανε και ο προεδρεύων της Βουλής κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης Νικ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος σε «απαράδεκτη» διαδικασία), ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό τακτικές προχειρότητας. «Το ράβε-ξήλωνε του νόμου Παππά συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Α. Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, που υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. «Ο κ. Παππάς ξηλώνει τους νόμους που ο ίδιος πρώτα ψηφίζει», είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός θα γίνουν και άλλες αλλαγές στη διαδικασία. «Η κυβέρνηση κρίνεται από ανακρίβειες και παλινδρομήσεις…», υποστήριξε.

  

ΒΟΥΛΗ
Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών μέσω διαγωνισμού που θα διεξάγει το ΕΣΡ. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ενώ καταψήφισαν ΝΔ...
Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες
Σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που απαιτεί το ΕΣΡ και τις οποίες...
Live η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες
ΒΟΥΛΗ
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
Στην προετοιμασία της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται το ΕΣΡ, ενώ διαβουλεύεται ταυτόχρονα με το υπουργείο για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου, ώστε να...
Κουτρομάνος και Μορώνης στη Βουλή για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Εν αναμονή της προκήρυξης για τις άδειες
Στην προετοιμασία της προκήρυξης για την χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται το Ε.Σ.Ρ., ενώ διαβουλεύεται ταυτόχρονα με το υπουργείο για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του νόμου ώστε να...
Εν αναμονή της προκήρυξης για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Η «καυτή πατάτα»των αδειών στα χέρια του ΕΣΡ
Μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τη νέα αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας στη Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να εκφράσει άμεσα τη γνώμη του για τον αριθμό των αδειών, ώστε...
Η «καυτή πατάτα»των αδειών στα χέρια του ΕΣΡ
ΒΟΥΛΗ
Ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Με την κατάργηση του άρθρο 2Α του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που ψηφίζεται σήμερα, ανοίγει επισήμως ο δρόμος για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες....
Ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας