• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.1°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  79%

Από τη συζήτηση στη Βουλή

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιδράσεις κι εσωκομματικοί τριγμοί για το νομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκε η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες δεν αλλάζει το ηλικιακό όριο. Προβλέπει την αντικατάσταση του ιατρικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού -θα χορηγούσε την απαιτούμενη γνωμάτευση- από ένα διεπιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός και ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση σε αυτό το ζήτημα. Η θητεία του συμβουλίου θα είναι διετής, και αυτό θα ορίζεται με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.

Δεν ψηφίζουν...

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ποτάμι αναμένεται να πουν «ναι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσουν. 

Όσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εμφανίζεται διχασμένη και η τελική απόφαση θα παρθεί στις 9:30 το πρωί της Τρίτης, στη σχετική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Ωστόσο, από την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών αναμένουμε διαρροές. Μάλιστα, ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος διευκρίνισε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. 

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ. Κατσίκης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει διότι έχει συνειδησιακό ζήτημα, μια και το νομοσχέδιο τορπιλίζει τη συνοχή της κοινωνίας. Ανάλογο θέμα συνείδησης εκφράστηκε και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γεννιά.

Και ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛΛ.) προτίθεται να καταψηφίσει καθώς «υπάρχει "παράθυρο" από δόλο να γίνει τεκνοθεσία», όπως είπε στον ΣΚΑΪ.

Να επανεξετάσει τη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης. 

«Ναι» στο νομοσχέδιο, «όχι» στο άρθρο 3 από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ.

Πρόταση νόμου από τη Νέα Δημοκρατία

Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.

Ακόμη, επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Τέλος προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.

Απορρίφθηκε αίτημα αντισυνταγματικότητας

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «πολύ περισσότερο κινδυνεύει η οικογένεια από τα τροχαία κι όχι από την αναγνώριση δικαίωμα των κάποιων ανθρώπων». Αν πράγματι είμαστε ένα κοσμικό κράτος είπε, «τότε δεν μπορεί η εκκλησία να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο».

Ο κ. Μαυρωτάς πρόσθεσε «ότι η εκκλησία έχει και ψήφους για το λόγο αυτό δεν θα δείτε εδώ πολιτικούς οι οποίοι κρατούν την φιλελεύθεροι άποψή τους, μέχρι να χτυπήσει η καμπάνα» και ότι «τα δικαιώματα είναι απέναντι στα δόγματα κι αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναρωτήθηκε με ποια λογική η Χ.Α. κάνει αίτημα αντισυνταγματικότητας. «Το ίδιο το Σύνταγμα προτάσσει την ισότητα των ανθρώπων και τα ίσα ατομικά δικαιώματα χωρίς προϋποθέσεις. Το Νομοσχέδιο προστατεύει την ισότητα την αξιοπρέπεια και την ίση μεταχείριση. Τα δικαιώματα αυτά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τα έχουν κάτω από την μπότα τους. Μόνο οι Ναζί ανέστειλαν τα ατομικά δικαιώματα», ανέφερε.

Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας δήλωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΝΔ). Η αίτηση απορρίφθηκε.   

Κόντρα Κοντονή και Θεοχαρόπουλου

Για «αυτονόητο νομοσχέδιο σε μια χώρα ευρωπαϊκή σαν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προώθηση αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση». 

«Σημαντικό βήμα στην κατάργηση των διακρίσεων. Η ταυτότητα φύλου είναι άλλο ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τους ανθρώπους αυτούς. Ενα βήμα για την παραβίαση των δικαιωμάτων ανθρώπων που υφίστανται βία και ρατσισμό που δεν συνάδουν με ένα κράτος δικαίου. Θα ψηφίσουμε επί της αρχής το Νομοσχέδιο. Τα δικαιώματα αυτά είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες», είπε.

Ωστόσο, επέκρινε τη στάση της συγκυβέρνησης, καταλογίζοντάς της μικροκομματικές τακτικές, ενώ έκανε λόγο για «κυνισμό της εξουσίας» αλλά και «για προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βωμό σκοπιμοτήτων».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την έντονη αντίδραση του Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν οι αναφορές του περί συναλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. και οι ισχυρισμοί του ότι υπήρξε στήριξη στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1», ώστε να στηριχθεί το νομοσχέδιο από τους βουλευτές του.

«Καμία συναλλαγή δεν έγινε και καμία συναλλαγή δεν υπάρχει…αφήστε τα συνομωσιολογικά. Είναι προμετωπίδα για να κρυφτείτε από αυτά που λέγατε στην Επιτροπή» αντέτεινε ο κ. Κοντονής, ο οποίος καταλόγισε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καφενειακή και μικροκομματική στάση, καθώς, όπως είπε, ενώ έλεγε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο, δήλωνε ότι δεν θα το ψηφίσει αν δεν υποστηριχθεί από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Εμείς δεν στερούμε από κανένα το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος της Αριστεράς. Εσείς έχετε επιλέξει να είστε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αφήστε αυτούς που έχουν ιστορική διαδρομή στην Αριστερά να μιλάνε και μην τους προσβάλλετε.

«Εμείς, σε αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση καταψήφιζε κάθε προοδευτικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, στηρίζουμε όλα τα νομοσχέδια. Αν θεωρείτε μικροκομματική το μήνυμα στη κοινωνία ότι περνάνε με τη δική μας ψήφιση, δεν σας καταλαβαίνω. Να έχετε σεβασμό όταν μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που ανασυγκροτούν τον χώρο της Κεντροδεξιάς» αντέτεινε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κυβερνητικές τοποθετήσεις

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, τόνισε ότι «στην Ευρώπη με τις μελανές κηλίδες ας γίνει η συζήτηση αυτή για να ξαναθέσουμε τα αυτονόητα. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι. Η ανθρώπινη φύση δεν είναι γεγονός είναι δέον. Τα ανθρώπινα δικαιώματα κερδίθηκαν με αίμα και αγώνες. Η δημοκρατία του δύλου είναι συνόνυμη με την αξιοπρέπεια σε ένα κράτος δικαίου. Η αμερικανική επανάσταση κατάργησε τη δουλεία. Το παρόν νομοσχέδιο καταργεί την δυνάστευση μιας βιολογίας που διαιρεί τις φυλές δεν είναι μοίρα η βιολογία. Η βιολογία έκανε μη αναγνωρίσιμους από την κοινωνία τα διεμφυλικά άτομα; Για ποια ανοιχτή κοινωνία συζητούμε όταν διεμφυλικός σημαίνει παρανομία, βία και παρενόχληση. Στην ακρόαση φορέων ακούσαμε αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο για παιδιά στα οποία η εφηβεία γίνεται μαρτύριο. Παιδιά που ακρωτηριάστηκαν κι έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας.

»Στην Ιρλανδία δίνεται το δικαίωμα στα παιδιά στα 14. Καταργείται το νυστέρι αλλά και την ιατρική γνωμάτευση που θεωρεί μη κανονικούς τους διεμφυλικούς. Το κριτήριο του αν υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι το φύλο συκής για σας και την ταυτότητα φύλου του δικού σας κόμματος. Δεν διασαλεύεται η δημόσια τάξη από τα δικαιώματα των διεμφυλικών αλλά τα κηρύγματα μίσους και οι αποκλεισμοί. Δεν νομοθετούμε μόνο για να ταυτιστούμε με το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και γιατί οι πολίτες θέλουν και δικαιώματα. Το νομοσχέδιο το γέννησαν τα δικαιώματα της ισονομίας και ισοπολιτείας. Κλείνω με μια φράση της προέδρου των διεμφυλικών: Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο κακοποιητικό λόγο τον ακούμε κάθε Κυριακή στις Εκκλησίας. Το ευαγγέλιο όμως είναι κήρυγμα αγάπης! Το νομοσχέδιο είναι η διαμάχη του διαφωτισμού και του σκοταδισμού».

Στο ίδιο πλαίσιο η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως «το σχέδιο Νόμου έρχεται να ρυθμίσει μαι ηθική και νομική εκκρεμότητα σε μια εξαιρετικά ευάλωτη μερίδα των πολιτών που βιώνουν διαφορετικά το φύλο τους από το φύλο που τους αποδόθηκε στην πράξη γέννησης. Φτάσαμε εδώ μετά από διεκδικήσεις μιας υπαρκτής κοινότητας και κατανοήσαμε αυτό που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Εδώ και χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει κτήμα του κόμματος αυτές οι διεκδικήσεις και είχαμε την υποχρέωση να το κάνει η πολιτεία με νομική ρύθμιση. Ολα αυτά συνέτειναν στο να αλλάξει η διαδικασία αλλαγής φύλου, να μη χρειάζεται δικαστική διάταξη και κυρίως η χειρουργική επέμβαση.

Δεν είναι ύβρις ο ακρωτηριασμός για την εκκλησία; Η τήρηση της νομιμότητας έχει γίνει με την άνοδο της ακροδεξιάς ένα ριζοσπαστικό αιτούμενο. Η αναγνώριση φύλου τηρεί τη νομιμότητα. Δεν συζητάμε στη Βουλή ούτε την πίστη ούτε το θρησκευτικό φρόνημα. Οι βουλευτές νομοθετούν με βάση το νόμο τις απόψεις και τα πολιτικά τους προτάγματα. Δεν μπορεί να καλεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. να καλεί μετά από 200 χρόνια διαφωτισμού να εγκαλεί βουλευτές για την πίστη τους. Τα πιστοποιητικά φρονημάτων έχουν τελειώσει. Το Νομοσχέδιο είναι ουσιαστικό περιεχόμενο της δημοκρατίας διότι κάνει ορατά τα άτομα που ήταν αόρατα. 

«Εμείς έχουμε σχέση με την Εκκλησία»

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Είστε άθεοι και δεν έχετε καμιά δουλειά με την εκκλησία. Εμείς έχουμε σχέση με την Εκκλησία». Πρόσθεσε ότι «δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε!». «Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Η ΝΔ έχει καταθέσει την δική της πρόταση, που είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει κανένα λόγο η δική μας χώρα να πρωτοτυπήσει πέραν της αποφάσεως αυτής».

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε «οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρόκειται λένε να υπερψηφίσουν το θέμα της ανηλικότητας. Άλλα όταν καταψηφίζεις ένα άρθρο δεν μπορεί να καταψηφίζεις μια παράγραφο. Ολο το νομοσχέδιο είναι το άρθρο 3. Το ερώτημα προς τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το Ποτάμι είναι το τί θα κάνουν αυτοί; Εδώ οι κυβέρνηση αλλιώνει την πλειοψηφία. Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες εδώ. Λέτε ότι είναι νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρα όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ τη στάση μας. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι ομοφοβικό; Καταθέτω μόνο για τους γαλλομαθείς το σύνολο της απόφασής του. Λέει λοιπόν ότι ενώ η στείρωση παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ωστόσο λέει ότι η ψυχοδιάγνωση δυσφορίας ταυτότητας δεν είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα δεν αρκεί μόνο μια δήλωση βουλήσεως όπως λέτε εσείς.

Ο Σταύρος Κοντονής απάντησε το εξής: «Μα αυτό λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του είπε ότι «νομοθετείτε για κάτι πού ήδη υπάρχει. Το μονομελές βγάζει ήδη τέτοιες αποφάσεις. Θέλετε να μην υπάρχει η προϋπόθεση του χειρουργείου. Το βασικό επιχείρημα των διεμφυλικών είναι ότι δεν είναι η αλλαγή προϊόν της βουλήσεώς του άρα χρειάζεται διάγνωση. Δεν ρυθμίζετε δικαίωμα κάνετε νομικό ακτιβισμό. Εκριζώνετε την ταυτότητα του ατόμου. Είπατε η εκκλησία δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Μην αρνείστε ότι το είπατε, το είπε ο Κ. Ζαχαριάδης. Για τα ζητήματα βιοηθικής η εκκλησία έχει λόγο και τοποθετείται συγκροτημένα. Για να δείτε πόσα ζητήματα δημιουργούνται σε περίπτωση ατόμου με τέκνα δεν αλλάζει η ληξιαρχική πράξη αλλά το φύλο αλλάζει».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνέχεια ο βουλευτής της Ν.Δ., Δήμητρης Κυριαζίδης, υποστήριξε ότι «η άνευ αυστηρών προϋποθέσεων αλλαγής φίλου δημιουργεί τεράστια ηθικά και νομικά προβλήματα. Όταν δεν είναι ιατρικά προσδιορισμένα αυτά δεν είναι ατομικά δικαιώματα. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και συνδιαλλαγής. Ως είπα το φύλο είναι φυσιολογική διάκριση που ενδιαφέρει και την πολιτεία. Η βούληση ενός ατόμου δεν μπορεί να προτάσσει την αλλαγή της φύσης εάν δεν είναι ιατρικά πιστοποιημένη. Καταργείται τη διάγνωση και σκανδαλίζεται τους πολίτες. Οι εξαμβλωματικές διατάξεις δεν κινούνται σε φιλελεύθερο πλαίσιο. Δεν ακούτε τις φωνές που αντιδρούν».   

«Διαφωνούμε με τη διαδικασία όχι με την ουσία» υποστήριξε ο βουλευτής της δεξιάς παράταξης, Χαράλαμπος Αθανασίου, «Άκουσα ότι είμαστε συντηρητικοί και δεν ψηφίζουμε. Εμείς προασπιζόμαστε και προβάλλουμε τις παραδοσιακές αξίες και τις κοινωνικές τομές. Μελετά και αποδέχεται η Ν.Δ. τις επιστημονικές παραδοχές και της ανάγκες της κοινωνίας. Γι αυτό νομοθετήσαμε την αλλαγή φύλου και το δικαίωμα στη διαχείριση της ανθρώπινης ζωής με πλήρη δικαστική απόφαση. Η νομολογία μέχρι τώρα απαιτούσε δύο μέσα ψυχιατρική διάγνωση και εγχείρηση αλλαγής φύλου. Για το δεύτερο υπάρχει πλέον η άποψη ότι προσβάλλει τον πυρήνα των δικαιωμάτων. Ομως για την ψυχιατρική γνωμάτευση είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κάποιες χώρες το αποδέχτηκαν. Το δικαστήριο όμως το ευρωπαϊκό θεωρεί νόμιμη την υποχρέωση ιατρικής γνωμάτευσης και ούτε επιβάλλει στην κάθε χώρα περιορισμούς στον καθορισμό της αναγνώρισης φύλου», ανέφερε.

Αντίδραση Βούτση σε αποστροφή ομιλίας της Παπαρήγα

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδεικνύεται «εξαιρετικά επικίνδυνοι με όλη τη φιλολογία που υπάρχει σε αυτό το σχέδιο Νόμου. Είναι αντιπερισπασμός στη φιλελεύθερη πολιτική σας με λαθρεμπόριο ιδεών. Η ΝΔ φυσικά και έχει προβάλλει αντιδραστικές απόψεις όπως η αριστεία κλπ. Χτίζεται ένα πολτό που θίγει συνειδήσεις. Δεν τολμάτε ακόμα να διαχωρίσετε την εκκλησία και του κράτους. Κάνατε θέμα το θάνατο του παγκόσμιου προαγωγού με τα κουνελάκια στην ΕΡΤ.

»Συκοφαντήσατε τις θέσεις του ΚΚΕ. Υπήρχε Νόμος για την παιδοφιλία και την αρσενοκοιτίας επί Στάλιν όταν στις άλλες χώρες τους έκαναν λοβοτομή. Ακόμα κι αν τότε υπήρχαν τέτοιες απόψεις αυτό αντανακλούσε και την συγκεκριμένη περίοδο και οι αντιλήψεις φυσικά αλλάξανε στην πορεία. Όταν στην Ισπανία του Φράνκο σκότωσαν τον Λόρκα λέγανε ότι το έκαναν γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Έχετε γκρεμίσει τα ατομικά δικαιώματα και μιλάτε για την Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν ντρέπεστε; Οι αλλαγές ταυτοτήτων έχει χαρακτηρίσει πλέον τη σύγχρονη εποχή. Τα ατομικά δικαιώματα είναι κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει φυσικά να εξατομικεύονται».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, προκάλεσε αποστροφή της ομιλίας της κ. Παπαρήγα, σύμφωνα με την οποία ορισμένες από τις απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα, χρήζουν ψυχιάτρου και ψυχανάλυσης.

«Είναι δεδομένος και αυτονόητος ο σεβασμός στη συνάδελφο κυρία Παπαρήγα, απλώς θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη, τουλάχιστον από την πλευρά μου, μια άποψη, την οποία -όχι εκ παραδρομής από ότι φάνηκε- είπε. Θεωρώ δηλαδή, και είμαι σαφής, ότι δεν υπάρχουν απόψεις, οποιεσδήποτε απόψεις που ακούγονται στη συζήτησή μας που χρήζουν ψυχιάτρων ή ψυχιατρείων. Θέλω να είμαι πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

►Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, προειδοποίησε τους βουλευτές «όποιος ψηφίσει αυτή τη διάταξη δεν θα πρέπει να ξαναπάει στην εκκλησία».   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη...
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
ΒΟΥΛΗ
Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής
Ορκίστηκαν σήμερα τα νέα μέλη της Βουλής, στην οποία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22,...
Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Στις 15 Νοεμβρίου συνέρχεται η Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της και να συσταθεί σε Σώμα. Την Τετάρτη συζήτηση στην Ολομέλεια όπου θα ληφθεί...
Στις 15 Νοεμβρίου συνέρχεται η Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Θίχτηκαν οι νοσταλγοί του κολαστηρίου της Μακρονήσου
Αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες αναφορές σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου από χρυσαυγίτη βουλευτή, με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη...
Θίχτηκαν οι νοσταλγοί του κολαστηρίου της Μακρονήσου
ΒΟΥΛΗ
Αναδοχή για όλους αποφάσισε η Βουλή
Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο...
Αναδοχή για όλους αποφάσισε η Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Άκυρα... κατά λάθος
Ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Παναγιώτη...
Άκυρα... κατά λάθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας