• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.9°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  3 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.5°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.9°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.2°C / 12.6°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  82%

«Ούτε ένα ευρώ δεν επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ» από τις υπερτιμολογημένες εξετάσεις, υποστήριξε ο Μάριος Σαλμάς

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σαλμάς: Κανένα σκάνδαλο, ήταν στραβός ο γιαλός

 • A-
 • A+

Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία. Υπεραμύνθηκε της απόφασης Βορίδη και της γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το κόστος των εξετάσεων, ενώ κατηγόρησε την «Εφημερίδα των Συντακτών» για «συκοφαντία» και «λάσπη».

Ενώ παραδέχθηκε ότι στην εταιρεία που διεξήγε τις εξετάσεις μετείχαν συγγενικά του πρόσωπα και ο ίδιος συστεγαζόταν στα γραφεία της, είπε ότι δεν έχει κάνει τίποτα μη νόμιμο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι δεν έχει βλάψει ούτε ένα ευρώ τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο προϋπολογισμός του είναι κλειστός λόγω του claw back. Όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη ή εμπλοκή στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και ότι «η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έγινε σωστά γιατί ήταν αντιστοίχηση με το κόστος της παλαιάς μεθόδου».

Ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε δε ότι «πιο πολύ ωφελήθηκε η εξέταση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα υπερασπίστηκε τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, λέγοντας ότι την «εφήρμοσε πρώτος στην Ευρώπη ως καθηγητής και ως γιατρός», ενώ υποστήριξε πως ο βίος του «ήταν έντιμος και η διαδρομή μου καθαρή».

Υποστήριξε δε ότι ο ίδιος «ήταν ο υπουργός που έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στον χώρο της διαφθοράς στο φάρμακο», αλλά και ότι ήταν ο βασικός συντελεστής για να αποκαλυφθεί η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα.

Ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα με τον ΕΟΠΥΥ και ότι στον τομέα των αρθροσκοπήσεων «δεν έχει καμία ευθύνη ή εμπλοκή».

Είπε δε ότι η εταιρεία που έκανε τις αρθροσκοπήσεις, που κοστολογούνταν 1.500 ευρώ, εισέπραξε το ποσό των 276.458 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία ο ίδιος εισέπραξε 50.000 ευρώ, ποσό που όπως είπε έχει δηλώσει στην Εφορία.

Σε σημείο της κατάθεσής του, ο Μάριος Σαλμάς, όταν ρωτήθηκε «εάν ήταν σε κάποιες περιπτώσεις και ο παραγγέλλων και ο εκτελών», δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο.

Ένταση

Ο Μάριος Σαλμάς είπε ότι «δεν θα ανεχθεί συκοφαντίες, να λένε ότι είμαι εκπρόσωπος εκείνου του μηχανήματος για τις αρθροσκοπήσεις» και απείλησε ότι θα προβεί σε μηνύσεις εάν ακουστούν «συκοφαντίες».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και Ανέττα Καββαδία, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι «πριν καν αρχίσει η διαδικασία απειλεί με μηνύσεις».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι δυνατόν «να λένε ότι πήρα 1 εκατομμύριο ευρώ. Γι' αυτό αντέδρασα» και συμπλήρωσε ότι μπορεί να υπήρξε υπερβολικός στην τοποθέτησή του, αλλά θεωρεί ότι συκοφαντείται από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και πως δέχεται «λάσπη».

«Καμία ευθύνη»

Ο Μάριος Σαλμάς αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την υπόθεση των υπερκοστολογημένων εξετάσεων, λέγοντας ότι «όταν δίνεις μία τιμή και στη συνέχεια μειωθεί, δεν σημαίνει ότι έχεις ευθύνες». Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν στην εταιρεία που αναλάμβανε τις αρθροσκοπήσεις υπήρχαν συγγενικά του πρόσωπα, παραδέχθηκε ότι η σύζυγός του ήταν «νομική σύμβουλος, και λογιστής ο άνδρας της πρώτης του ξαδέλφης».

Ωστόσο ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν «αντίκειται στον νόμο» και δήλωσε ότι το ιατρείο του συστεγαζόταν με την εταιρεία που έκανε τις αρθροσκοπήσεις.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν ήταν ούτε ιδιοκτήτης ούτε ήταν και αυτός που είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο μηχάνημα που έκανε τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. «Το μηχάνημα το είχε νοικιάσει η εταιρεία με την οποία συστεγαζόμουν», σημείωσε.

«Ούτε ευρώ»

Όταν ρωτήθηκε από τον εισηγητή της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη εάν επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ο Μάριος Σαλμάς απήντησε κατηγορηματικά: «Ούτε ένα ευρώ δεν επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ» θυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του είναι κλειστός λόγω του claw back.

Επίσης, έπειτα από ερώτηση της εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, αν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι επρόκειτο για άτυπη συνάντηση, και ότι την έκανε με την ιδιότητα του γιατρού και όχι του βουλευτή.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε το θέμα «ζήτημα ηθικής τάξης», κρίνοντας ότι ο Μάριος Σαλμάς «δεν είναι κατηγορούμενος και δεν έχει ποινικές ευθύνες».

Όταν ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ζήτησε να μάθει «τι χρήματα έχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ στη συγκεκριμένη εταιρεία», ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε ότι «όλα όσα έχουν γραφεί είναι συκοφαντικά».

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ρώτησε «εάν η ορθοσκόπηση στην Ευρώπη και την Αμερική γίνεται χωρίς νοσηλεία», για να πάρει την απάντηση πως «δεν γίνεται καν στα νοσοκομεία και σε δύο ώρες φεύγουν οι ασθενείς».

Επίσης ρώτησε τον Μ. Σαλμά «εάν ήταν γνώστης της τιμολόγησης των 1.500 ευρώ» με τον βουλευτή της ΝΔ να απαντά ότι «ουδεμία σχέση είχε με την τιμολόγηση-αντιστοίχηση».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που έκρινε ότι «μπορεί να αδίκησαν τον μάρτυρα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά (η συζήτηση) ωφελεί γιατί ακούγονται τα πράγματα με το όνομά τους».

Ρώτησε «εάν η συγκεκριμένη εξέταση ήταν ακριβή ή φθηνή» και ο Μάριος Σαλμάς απάντησε ότι «δικαίως αντιστοιχήθηκε».

Και στην ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή «εάν θεωρεί το εαυτό του ηθικό αυτουργό» ο Μ. Σαλμάς απήντησε κατηγορηματικά «όχι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις Σαλμά
Με το θέμα των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων ξεκίνησε τον β' κύκλο των εργασιών της η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της υγείας. Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με σειρά...
Στη Βουλή οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις Σαλμά
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που...
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία αποδίδει ευθύνες στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά για σωρεία ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου...
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
ΒΟΥΛΗ
Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία
Σε δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής.
Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία
ΒΟΥΛΗ
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, το οποίο είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της...
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις
ΒΟΥΛΗ
Αποφασίζουν για τη σύσταση προανακριτικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία
Το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής θα πάρει το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής,...
Αποφασίζουν για τη σύσταση προανακριτικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας