Μετά από μια έντονα φορτισμένη διήμερη συζήτηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ έγιναν δεκτές και οι 16 υπουργικές τροπολογίες και μία βουλευτική που είχαν κατατεθεί. Αποχώρησαν από τη συζήτηση ΝΔ. ΚΚΕ, Ποτάμι.
Χθες το βράδυ αποχώρησαν από τη συζήτηση τόσο το ΚΚΕ όσο και το Ποτάμι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση τροπολογιών, ενώ, σήμερα έπραξε το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Απαντώντας η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρέσκεται να νομοθετεί με τροπολογίες, αλλά πρέπει να λύνει προβλήματα.
«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αιχμές ΥΠΟΙΚ κατά ΝΔ
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση αφήνοντας αιχμές προς τη Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η σημερινή μέρα της διαδικασίας προβλέφθηκε για την συζήτηση των τροπολογιών επί του Σ/Ν του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».
Προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε την παραπάνω απόφαση. Εξ ίσου προφανές είναι ότι δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία.
- Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις;
- Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018;
- Δεν θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας