• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.7°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI

Ο Καμμένος... άναψε φωτιές

 • A-
 • A+

Σκηνές από τα… προσεχώς της Παρασκευής, οπότε στην Ολομέλεια θα συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική κατά του Π. Καμμένου, διαδραματίστηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ενδέχεται να καλέσει τον Σεπτέμβριο τον υπουργό Αμυνας προκειμένου να εξηγηθεί για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Δεδομένης της (εκτός απροόπτου) απόρριψης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβερνητική πλειοψηφία, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι εξαντλούν τις κανονιστικές διατάξεις για να οδηγήσουν τον Πάνο Καμμένο σε αναλυτικές απαντήσεις στο Κοινοβούλιο σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor One».

Ανέβηκαν οι τόνοι

Ετσι, το αίτημα που είχε υποβάλει τον Ιούνιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι) προσέλαβε στη χθεσινή συνεδρίαση ομαδικό χαρακτήρα, με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πλευρά.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος «απασφάλισε» μιλώντας έως και για «παρακράτος», καταγγέλλοντας τα επιχειρήματα του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου τού πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος απαξίωσε το ύφος του τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (41Α παρ.5 και 43Α εδ.β) που δίνει τη δυνατότητα στη μειοψηφία της Επιτροπής να επιβάλλει αποφάσεις εφόσον καλύψει τα 2/5 των μελών της, η ακρόαση του Πάνου Καμμένου καθίσταται υποχρεωτική, οπότε αναμένεται να κληθεί σε προγραμματισμένη ημερομηνία τον Σεπτέμβριο που θα ξανανοίξει η Βουλή.

Η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη (25 Ιουλίου) και θα εξαρτηθεί από το αν κάποια από τα μέλη της μεταβάλουν στάση, λόγω της συζήτησης στην Ολομέλεια που θα έχει μεσολαβήσει.

EUROKINISSI

Η χθεσινή αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου επέμεινε στην αρχική θέση της, ότι δηλαδή το αίτημα του Σπ. Λυκούδη είχε ασαφές περιεχόμενο, παρ’ ότι κλήθηκε να το επαναδιατυπώσει.

Ακολούθησε ο χαρακτηριστικός μεταξύ τους διάλογος:

Σπ. Λυκούδης: «Θα επιθυμούσα να γίνει δεκτό το αίτημα ομοφώνως για να μην αναλογιστεί κάποιος είτε πως η αντιπολίτευση αξιοποιεί το ζήτημα, είτε πως η συμπολίτευση το καλύπτει».

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες και περιορίζονται αυστηρά στο θέμα της πρόσκλησης. Αν έρθει εδώ ο Καμμένος και μιλήσει επί δύο συνεδριάσεις και μας εξηγεί την υπόθεση Μαρινάκη, δεν καταλαβαίνω πού θα βοηθήσει… Ο καθένας είναι πιο έξυπνος από τον άλλον…».

Σπ. Λυκούδης: «Ο διαγωνισμός εξυπνάδας δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεται… Το να βρίσκεται οποιοσδήποτε κυβερνητικός σε αμηχανία απέναντι στο θέμα ή σε κατάσταση άμυνας μπορώ να το καταλάβω, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών να είναι σε άμυνα δεν το καταλαβαίνω».

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «…Μαζί τα κάνετε όλοι, έτσι κι αλλιώς, τα ίδια κάνατε και με τον Παππά…».

«Μην απευθύνεστε σε μένα για τον Παππά» της απάντησε ο Σπ. Λυκούδης, για να συνεχίσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος:

«Υπάρχει τεράστιο ζήτημα σεβασμού των θεσμών, οι επαφές του Καμμένου με τον ισοβίτη είναι ένα από τα ζητήματα που τίθενται, γι’ αυτό ο Λυκούδης ζητά την ακρόαση του υπουργού. Η κυβέρνηση ως συμπαγές πολιτικό σώμα προστατεύει τον Καμμένο, δεν θέλει να διερευνηθεί το ζήτημα και έχει ήδη ταχθεί κατά της πρότασης της Ν.Δ. για εξεταστική. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη Βουλή είναι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν πρόκειται να γίνει εξεταστική γιατί η πλειοψηφία δεν θέλει. Υπάρχουν όμως στον Κανονισμό δικαιώματα της μειοψηφίας» είπε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, επανατοποθετώντας με σαφήνεια το αίτημα.

Η τοποθέτηση του Ν. Παρασκευόπουλου στη συνέχεια ήταν αυτή που έθεσε εκτός εαυτού τον κ. Βενιζέλο, διότι ο πρώτος υποστήριξε αφ’ ενός ότι αφού η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη δεν είναι δόκιμο να επιληφθεί η Επιτροπή Θεσμών, αφ’ ετέρου ότι μπορεί ένας υπουργός να λειτουργήσει όπως και ένας ιδιώτης προκειμένου να συμβάλει στη διαλεύκανση παράνομων υποθέσεων.

«Αυτά μπορούν να λέγονται στην Επιτροπή, και μάλιστα από καθηγητή, ότι ενήργησε κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας; Είναι δυνατόν να προβάλλεται ο πολιτικός ισχυρισμός ότι ο Καμμένος ενήργησε με εντολή της Δικαιοσύνης, ως ενδιάμεσο πρόσωπο;» αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας μάλιστα για «παρακράτος».

«Εδώ δεν είναι αρένα για να εκτονωθείτε…» του απάντησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, διακόπτοντας τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Διευκρινίσεις

EUROKINISSI

Μετά την επιστροφή των βουλευτών στην αίθουσα ο Ν. Παρασκευόπουλος θέλησε να διευκρινίσει, προσπερνώντας -όπως δήλωσε- «το ύφος» Βενιζέλου, ότι «υπάρχουν θεσμοί που προβλέπουν πράξεις χορήγησης πληροφοριών, ευνοϊκών μέτρων εκείνων που τις χορηγούν και ευελιξία διωκτική για να υπάρξουν αυτές οι διαλευκάνσεις».

Επανέλαβε δε, όπως είχε δηλώσει και στην προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής, πως «δεν έχει ιδέα τι έχει κάνει ο Καμμένος».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Χαρ. Αθανασίου και ο Γ. Τραγάκης υποστήριξαν την προσέλευση του Π. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών, τονίζοντας πως και στο παρελθόν η Επιτροπή έχει ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη (ΜΚΟ, καρτέλ τσιμέντου και γάλακτος, υποκλοπές).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Tον στήριξε η πλειοψηφία
Απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής το αίτημα για άρση της ασυλίας του Π. Καμμένου ύστερα από τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Στ. Θεοδωράκης με αφορμή ανάρτηση του υπουργού...
Tον στήριξε η πλειοψηφία
ΒΟΥΛΗ
Οι Πρέσπες... κατέβηκαν Σύνταγμα
​Στο τελικό της στάδιο πέρασε η -κορυφαίας πολιτικής και ιστορικής σημασίας- διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, παρά τους λεονταρισμούς Καμμένου και τις κραυγές της Χρυσής...
Οι Πρέσπες... κατέβηκαν Σύνταγμα
ΒΟΥΛΗ
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
Ανάστημα συνείδησης απέναντι στον τόπο, τη δημοκρατία και την Ιστορία ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, καλώντας την Ολομέλεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε...
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
ΒΟΥΛΗ
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών μέχρι την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με κραυγές που στοχεύουν να προκαλέσουν τον φόβο έγινε λόγος χθες στη...
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
ΒΟΥΛΗ
Στη Θεσμών και Διαφάνειας ο Καμμένος
Παρά τη ρητή διαφωνία της προέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα καλέσει τον υπουργό Αμυνας για να καταθέσει σχετικά με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς...
Στη Θεσμών και Διαφάνειας ο Καμμένος
ΒΟΥΛΗ
Μπορεί να ξανανοίξει το θέμα ακρόασης Π. Καμμένου
Το θέμα της ακρόασης του Π. Καμμένου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία αναμένεται να ξανανοίξει προσεχώς, αφού, όπως έγινε γνωστό χθες, με...
Μπορεί να ξανανοίξει το θέμα ακρόασης Π. Καμμένου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας