Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με αντιδράσεις πέρασε το ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Eσωτερικά πυρά δέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου με την κατάθεση τροπολογίας...

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με αντιδράσεις πέρασε το ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση

  • A-
  • A+

Ισορροπία στο σκοινί για τον υπουργό Παιδείας, η συζήτηση και ακολούθως ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση και το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης από την Ολομέλεια της Βουλής. Δεν ήταν μόνο η αναμενόμενη αντιπολιτευτική στάση ακόμα και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη (που με συνέπεια δίνει το «παρών» στις κόντρες για την ιδιωτική εκπαίδευση). Ήταν και τα εσωτερικά πυρά που δέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου με την κατάθεση τροπολογίας για τις διαδικασίες απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Φίλης, ο εμπνευστής του νόμου για την ιδιωτική, που δέχτηκε τις τροποποιήσεις (από τη συμφωνία με τους θεσμούς και από τον νέο νόμο) ο οποίος, ωστόσο, ήταν εκείνος που σήμανε και τη λήξη του συναγερμού γρήγορα, αποδεχόμενος τις εξηγήσεις του υπουργού.
 
Συγκεκριμένα, οι 28 ζητούσαν την τροποποίηση του άρθρου 56 του ν.4472/2017 υποστηρίζοντας πως: η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων, και σε καμία περίπτωση στην αρμοδιότητα της τριμελούς επιτροπής της παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (Α' 244), όπως αντικαταστάθηκε
με την παρ. 9 του άρθρου 56 του ν. 4472/2017 (Α' 74). Και τούτο διότι τα πειθαρχικά παραπτώματα αφ' ενός δεν συνιστούν διδακτική, παιδαγωγική ανεπάρκεια ή επαγγελματική ασυνέπεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών, αφετέρου αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ρύθμισης των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου οι οποίες δεν επιδέχονται παρεκκλίσεων και εξαιρέσεων.»

Σημειώνεται πως την τροπολογία υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, οι Σ. Αναγνωστοπούλου, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης κ.ά. Με σαφή άρνηση αλλά σαφέστερη την πρόθεση να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι, ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε πως «δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία καθώς το περιεχόμενό της περιλαμβάνεται ήδη στις υπάρχουσες διατάξεις».

Την ίδια ώρα το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση όπου εξηγούνταν αναλυτικά οι λόγοι της άρνησης. Σ' αυτην διευκρινιζόταν:«Η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπομένων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων».

Μάλιστα, όπως τόνιζαν στελέχη του υπουργείου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες. Ισχύει το πειθαρχικό δίκαιο. Η διαφοροποίηση που έχει γίνει αφορά στην αντικατάσταση του οργάνου που έχει την αρμοδιότητα λήψης της απόφασης για την απόλυση (ή όχι)».

Ο Νίκος Φίλης όταν ανέβηκε στο βήμα απάντησε ως εξής: «Η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι τα πειθαρχικά ζητήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραμένουν στην αρμοδιότητα των πειθαρχικών συμβουλίων, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη δικαίου, είναι δήλωση η οποία δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης με βάση κριτήρια ισονομίας». 

Δεν αμέλησε πάντως να αναφερθεί στην «καταναγκαστική επιλογή» της υπερψήφισης των ίδιων διατάξεων την προηγούμενη εβδομάδα (στο πλαίσιο των νέων μέτρα της συμφωνίας με τους θεσμούς) αν και πάλι άφησε την αμφισβήτηση να υπάρχει στον αέρα. Οπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει ορισμένες ρυθμίσεις, αναγκάστηκε να κάνει ρυθμίσεις μέσα σε ένα πλαίσιο των γενικότερων καταναγκαστικών επιλογών, των μέτρων που ψηφίσαμε εδώ την περασμένη εβδομάδα. Και που θα δούμε που θα καταλήξουμε κιόλας. Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό. Δεν ήταν γιατί το θέλαμε, αλλά γιατί θα έπρεπε να σταθμίσουμε ορισμένα στοιχεία πολιτικές επιλογές που είχαμε μπροστά μας».

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε με σκληρή γλώσσα: «Δεν περίμενα από υποβολέας μη νομιμοποιημένων δυνάμεων και συμφερόντων τώρα να βγαίνει μπροστά», είπε για να επισημάνει τη χαιρεκακία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Κατά τα’ άλλα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του σχεδίου νόμου, τουπουργείο Παιδείας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-το δικαίωμα στους νυν διευθυντές να θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές ενώ
-τη μείωση στα οκτώ χρόνια (από τα δέκα) την απαιτούμενη υπηρεσία των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται για τη θέση καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την υποψηφιότητα

ΒΟΥΛΗ
Με τη διαδικασία του επείγοντος το ν/σ του υπουργείου Παιδείας
Κατατέθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής συνεχίζονται.
Με τη διαδικασία του επείγοντος το ν/σ του υπουργείου Παιδείας
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης να καταδείξει σοβαρή κυβερνητική «δυσλειτουργία», αφού το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και με αυξημένη πλειοψηφία μάλιστα, καθώς...
Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
ΒΟΥΛΗ
Τον Σεπτέμβρη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Νωρίς το φθινόπωρο θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ● Προβλέπεται να συγκροτηθεί από οκτώ σχολές. Οι τρεις θα...
Τον Σεπτέμβρη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης
Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, η ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Χ.Α. «Παρών»...
Πέρασε το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης
ΒΟΥΛΗ
Στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για τις δομές εκπαίδευσης
Αρχίζει σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις δομές της εκπαίδευσης. Αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια εντός της εβδομάδας καθώς...
Στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για τις δομές εκπαίδευσης
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση του προς ψήφιση ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής
Σε απευθείας μετάδοση η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις».
Live η συζήτηση του προς ψήφιση ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας