Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα βλέμματα στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Πρώτη πράξη για την εξεταστική της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

EUROKINISSI

Τα βλέμματα στο «Ερρίκος Ντυνάν»

  • A-
  • A+

Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και την κλήση μαρτύρων και του πρώην προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη ξεκίνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά την εισήγησή του ζήτησε καταρχήν από τα μέλη της Επιτροπής «εχεμύθεια και διαφύλαξη των στοιχείων που περιέρχονται στην επιτροπή» και επισήμανε ότι «υπάρχει μια δυστοκία στην αποστολή εγγράφων από το «Ντυνάν».

Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης, στην εισήγηση του, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «πολύ κρίσιμο και πιθανόν καταλυτικό ρόλο για την ορθή εκτίμηση της υπόθεσης έχει ένα "τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας"», το οποίο «υπογράφτηκε μεταξύ (α) του Υπουργείου Υγείας που, κατά τη διατύπωση εκπροσωπήθηκε από τον τότε Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη (β) της Τράπεζας Πειραιώς, που εν τέλει έγινε μέσω της θυγατρικής της ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου και (γ) του νοσοκομείου ΝΤΥΝΑΝ».

Για το συγκεκριμένο "μνημόνιο κατανόησης", επισήμανε ο κ. Μπαλωμένάκης, υπάρχει η καταγγελία του Ανδρέα Μαρτίνη, που περιέχεται σε ανακριτική πράξη, ότι περιγράφει ρητά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκποιηθεί το νοσοκομείο και ότι με αυτό προσυμφωνείται η διενέργεια του πλειστηριασμού του 26ης Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου ο οποίος κατέστη δυνατός με μια σειρά ενεργειών που επακολούθησαν.

Ακόμη ανέφερε ότι σύμφωνα με τη δικογραφία το έγγραφο φέρεται να έχει αριθμό πρωτοκόλλου 62 και ημερομηνία 28-3-2014, ενώ σε μια παλιότερη απάντησή του το τότε ΔΣ λέει καθαρά ότι «κατόπιν προτάσεως του κ. Γεωργιάδη» το έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε.

«Εάν εν τέλει το ΔΣ δεν μας το αποστείλει, ενδεχομένως ισχυριζόμενο ότι ο αριθμός που προαναφέρω ως αριθμό πρωτοκόλλου δεν αντιστοιχείται προς τις εγγραφές που υπάρχουν στο αρχείο του ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο τότε θα πρέπει να αναζητηθεί από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη», προσέθεσε ο ο πρόεδρος της Εξεταστικής και αναφερόμενος στον Ανδρέα Μαρτίνη πρότεινε στο σώμα «να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής να καταθέσει ό,τι γνωρίζει».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής» που παρουσιάζει το Μνημόνιο που υπεγράφη για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μεταξύ της εταιρείας «Ημιθέα» και υπουργείου Υγείας επί υπουργίας Άδωνιδος Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντας σκάνδαλο τόσο το μνημόνιο όσο και την πώληση.

«Επρόκειτο για μνημόνιο μεταξύ συγκεκριμένου τραπεζίτη και υπουργού», επισήμανε.

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη «δεν είχε κανένα δικαίωμα να ζητά τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν και την αντικατάσταση με άλλους, λέγοντας ότι του το ζήτησε συγκεκριμένος τραπεζίτης, λειτουργώντας όχι σαν υπουργός αλλά ως υπάλληλος συγκεκριμένου τραπεζίτη».

«Τουτέστιν ο κ. Γεωργιάδης δεν εξυπηρέτησε το συμφέρον του Δημοσίου αλλά του συγκεκριμένου αγοραστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας και ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των μελών του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» και του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ, ενώ και αυτός ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς έκανε μία αναδρομή της πορείας του «Ερρίκος Ντυνάν» και υποστήριξε ότι πριν την πώληση του νοσοκομείου υπήρξαν 1.050 άτομα προσωπικό απλήρωτο, συνεχείς κινητοποιήσεις εργαζομένων, κλίμα δυσπιστίας στον κόσμο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), στοιχεία κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης και συνεχείς κρατικές επιχορηγήσεις για να μπορεί να κρατηθεί ως νοσοκομείο.

«Μετά τα παραπάνω και για την εξυγίανση του νοσοκομείου το υπουργείο Υγείας με απόφαση του Ειρηνοδικείου διόρισε προσωρινό ΔΣ» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση του υπουργού Υγείας κρίθηκε αναγκαία από το δικαστήριο λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι «παραχωρήθηκε σε στρατηγικό επενδυτή μετά από διεθνή διαγωνισμό και υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου και του ΕΕΣ» και υπεραμύνθηκε της εμπλοκής του υπουργείου Υγείας «για την προάσπιση του Δημοσίου».

Τέλος ο κ. Γεωργαντάς συμφώνησε να κληθεί ο Ανδρέας Μαρτίνης στην Επιτροπή για να καταθέσει και επιφυλάχθηκε για το άνοιγμα λογαριασμών προσώπων «μόνο εάν υπάρξουν αποδείξεις».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ζήτησε να κληθεί στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης ως «2ος ή 3ος μάρτυρας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να έχουν προηγηθεί άλλες καταθέσεις.

Επίσης πρότεινε δύο από τα τρία μέλη (καθώς το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή) που τοποθετήθηκαν επί υπουργίας Ανδρεά Λοβέρδου στο ΔΣ του Ντυνάν, και στα οποία αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, να κληθούν και αυτά να καταθέσουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα πρακτικά τα έγγραφα με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την οποία συγκαλούσε, όπως είπε, ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ώστε να έχει τις αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων.

Τέλος, ζήτησε, αφενός να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που έγιναν για το Μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του στρατηγικού επενδυτή και αφετέρου να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας. Τέλος υποστήριξε ότι το άνοιγμα λογαριασμών να ζητηθεί από την Επιτροπή μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις.

Από την Ένωση Κεντρώων η εισηγήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έκανε λόγο για ξεκάθαρη διαπλοκή στην υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν και ζήτησε από την Επιτροπή να κληθούν τόσο ο Ανδρέας Μαρτίνης όσο και οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Επίσης ζήτησε να κληθούν και τα 23 μέλη του ΔΣ που συμφώνησαν στην μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν στον συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτή.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ Γιώργο Σούρλα που ζητούσε, «αντίθετα από τη ΝΔ» -όπως είπε χαρακτηριστικά-, «την απόδοση των ευθυνών για το Ερρίκος Ντυνάν» και πρότεινε να κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εταιρεία του στρατηγικού επενδυτή αφήνοντας υπόνοιες πως ενώ είχε μικρό μετοχικό κεφάλαιο βρήκε χρήματα για την εξαγορά και κατήγγειλε ότι την ημέρα του πλειστηριασμού μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία «Ημιθέα» θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε προσφορά.

«Όταν μιλήσει ο Μαρτίνης θα λυθούν όλες οι απορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε καταρχήν στην εισήγησή του ότι « δεν είναι σωστό να βλέπουμε δικογραφίες σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων» και ζήτησε να κληθούν ο κ. Μαρτίνης και άλλοι μάρτυρες στην Εξεταστική.

Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, στην εισήγησή του ζήτησε να «γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα από την υπόθεση Ντυνάν», να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων, να κληθούν στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης, όλοι όσοι εμπλέκονται -και οι τέως υπουργοί Υγείας, αλλά και οι τέως πρωθυπουργοί-, καθώς και οι ορκωτοί λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισμούς του νοσοκομείου.

Τέλος για το μνημόνιο που συνήφθη μεταξύ της θυγατρικής της Πειραιώς «Ημιθέα», και του υπουργείου Υγείας ζήτησε να διαβαστεί και να ακουστεί «σε όλο της το μεγαλείο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
Για απιστία κατηγορεί τους υπουργούς Υγείας και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, με μήνυση που κατέθεσε χθες, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκης ● Ο αναπληρωτής υπουργός...
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
ΒΟΥΛΗ
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
«Αν αυτή η υπόθεση νομικά αποδειχθεί σκάνδαλο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη», ανέφερε η καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία διετέλεσε υφυπουργός Υγείας κατά την πρώτη περίοδο της...
Για το «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε η Φ. Σκοπούλη
ΒΟΥΛΗ
Άναψε φωτιές η «λίστα των ρουσφετιών»
Μαρτίνης, πράξη τρίτη για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία και το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα. Αφορμή η ύπαρξη «λίστας ρουσφετιών» στο πλαίσιο της κατάθεσης του Ανδρέα Μαρτίνη...
Άναψε φωτιές η «λίστα των ρουσφετιών»
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που...
Αυλαία για την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία
ΒΟΥΛΗ
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
Παραδόθηκε και σήμερα παρουσιάζεται στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο εντοπίζονται βάσιμες ενδείξεις για πολλαπλές αδιαφανείς...
11 σκοτεινά σημεία για τα χαμένα εκατομμύρια
ΒΟΥΛΗ
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία αποδίδει ευθύνες στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά για σωρεία ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ελέγχου...
Το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει Αδωνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας