Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην παρακμή»

«Ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην παρακμή»

  • A-
  • A+

«Εχουμε μόνο μια δυνατότητα: Να νικήσουμε. Να εξασφαλίσουμε τη μεγάλη νίκη του λαού μας στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Μια νίκη που είναι βέβαιη, όπως με βλέπετε και σας βλέπω». Με αυτά τα λόγια εμφανίστηκε βέβαιος ο Αλέξης Τσίπρας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές κατά την εισηγητική του ομιλία στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο.

Θέλοντας να δώσει μάλιστα το στίγμα ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να μην επηρεαστεί από το περιρρέον κλίμα, σημείωσε ότι «δεν θα παρασυρθούμε λοιπόν από τον άνεμο των δημοσκοπήσεων, ούτε από τις ανοίκειες και ανήθικες επιθέσεις των αντιπάλων μας, ούτε από τις κάθε λογής προβοκάτσιες εις βάρος μας, ούτε από τις απειλές των άσπονδων φίλων της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά εργαστήρια της λιτότητας».

«Στο συνέδριό μας σήμερα είναι παρούσα όλη η Ελλάδα. Όχι βέβαια η Ελλάδα των μνημονίων και των παπαγάλων τους, αλλά η Ελλάδα τού αγώνα για ένα καλύτερο αύριο» είπε και συνεχίζοντας την επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τους συμμάχους του υπογράμμισε ότι γνωρίζει καλά «πόσο αδίστακτος είναι ο δικός μας αντίπαλος. Όχι μόνο η φθαρμένη κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά και το γερασμένο, αμαρτωλό και αδιόρθωτο σύστημα εξουσίας που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πεδίο ασυδοσίας και την ενημέρωση σε προπαγάνδα φόβου».

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Εμμένοντας στις αναφορές του στον πρωθυπουργό κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα, νεκρανασταίνει το φόβο, το Grexi και τη χρεοκοπία». Του καταλόγισε μάλιστα ότι «χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι» και τον έψεξε επειδή έχει φτάσει «να χρησιμοποιεί τη λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ σε μια εκστρατεία ψέματος». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ο κος Σαμαράς αλήθεια λέει πάντα, γιατί η μόνη αλήθεια του είναι η εξουσία».

Απαντώντας μάλιστα στις επιθέσεις κυβερνητικών κύκλων προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεδριακές του αποφάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να «το διαβάσει τουλάχιστον το πρόγραμμά μας, για να δει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που προτείνουμε».

Επανέφερε δε τα ελπιδοφόρα μηνύματα και επισήμανε «αφήνουμε τον κύριο Σαμαρά να ασχολείται με τα ζόμπι και εμείς δεν γυρίζουμε απλώς σελίδα, αλλάζουμε βιβλίο». Περιγράφοντας μάλιστα τις προεκλογικές «γραμμές» είπε ότι οι κυβερνώντες θα τάσσονται «με τα ζόμπι, εμείς με τη ζωή, με την ελπίδα, με το αύριο αυτού του τόπου. Εκείνοι με το χθες το οδυνηρό, εμείς με το αύριο το ελπιδοφόρο».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην κινδυνολογία της τελευταίας περιόδου επισημαίνοντας ότι «μόνο ο κύριος Σαμαράς, η εγχώρια διαπλοκή και τα επικοινωνιακά και πολιτικά φερέφωνά της κόπτονται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη». Ξεκαθάρισε δε στέλνοντας μήνυμα στην γερμανική κυβέρνηση ότι «στις 25 του Γενάρη δε ψηφίζει ο κύριος Σόιμπλε. Ψηφίζουν οι Ελληνες. Δυστυχώς για τον κύριο Σαμαρά».

Περιέγραψε μάλιστα το email του Γκίκα Χαρδούβελη που περιέχει τις μνημονιακές δεσμεύσεις ως «mail Σαμαρά» και επισήμανε ότι το δίλημμα σε αυτές τις κάλπες θα είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ. Υποταγή ή διαπραγμάτευση. Λιτότητα ή ανάπτυξη».

Και εμφανίστηκε σίγουρος ότι «η απάντηση του λαού μας θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία». Ξεκαθάρισε μάλιστα καταχειροκροτούμενος ότι «και διαπραγμάτευση θα γίνει! Και συμφωνία θα υπάρξει! Και το μνημόνιο μαζί με την τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν!». Και πρόσθεσε εμφατικά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μόνο 10 υπουργεία.

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Εθεσε δε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία επισημαίνοντας ότι:

► Απορρίπτουμε τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Που είναι η ίδια η λιτότητα. Και παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

► Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

► Προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

► Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια.

Με αυτές τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να πετύχει:

- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Εγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

- Περίοδο χάριτο, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

- Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Επανέλαβε δε τους «πυλώνες» του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο περιλαμβάνει:

-Το πρόγραμμά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,

-Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.

-Τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην αναξιοπιστία, στην παρανομία, στην κακοδιοίκηση, στη διαφθορά, στην παρακμή» είπε στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση στους φοροφυγάδες και κάλεσε να ακουστεί καλά το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Τήρηση της νομιμότητας παντού. Κράτος Δικαίου παντού. Το πάρτι τελείωσε!».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ότι δε θα παραλάβουμε απλά καμένη γη. Θα παραλάβουμε μια παραγωγική βάση διαλυμένη, μια χώρα διχασμένη, απαξιωμένη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «ηΗ ευθύνη μας είναι να την επανενώσουμε, όλες και όλοι μαζί και να την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της αξιοπρέπειας»

«Στις 25 Γενάρη δεν ζητάμε απλά τη ψήφο του ελληνικού λαού. Ζητάμε ανάθεση ευθύνης, εντολή αλλαγής, εντολή διαπραγμάτευσης, εντολή μάχης» κατέληξε στην ομιλία του στο κατάμεστο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

* Oι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν. Στην Κ.Ε. εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας αναφορικά με την επικείμενη εκλογική μάχη.
Στην τελική διαδικασία των ψηφοφοριών δεν κατατέθηκαν τροπολογίες επί του κειμένου. 

 

 

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατέρρευσε η «πολυθρύλητη» εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις κάλπες δεν γίνονται αποδεκτές, αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά. Γιατί είπε «όχι» και τι θα πράξει από εδώ και πέρα η Αγίου Κωνσταντίνου. Αναλυτικά η ανακοίνωση...
Κατέρρευσε η «πολυθρύλητη» εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με πλαφόν στις συνεργασίες
Στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στα 3.430 εκλεγμένα μέλη του κόμματος, θα προσφύγει το Σαββατοκύριακο η ηγεσία του κόμματος προκειμένου να οριστικοποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και την...
Με πλαφόν στις συνεργασίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προετοιμασία για κάλπες, με γκρίνιες για τις συνεργασίες
Τα νέα -προεκλογικά όπως διαφαίνεται- δεδομένα δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαιότητα να διαμορφώσει την πολιτική των συμμαχιών και των συνεργασιών...
Προετοιμασία για κάλπες, με γκρίνιες για τις συνεργασίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι άνοιξε ο δρόμος για εκλογές. Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία με στόχο να...
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΔΗΜΑΡ: «Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ανοικτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση στην ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απορρίπτει το ενδεχόμενο η ηγεσία, «τίποτα τέτοιο δεν έχει συζητηθεί» λέει η Κουμουνδούρου.
ΔΗΜΑΡ: «Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμμαχίες δίχως... παιδικές ασθένειες
Τσιτάτα από το βιβλίο του Λένιν για τον αριστερισμό χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να ανοίξει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα το ακανθώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα, σε μια συζήτηση που το θέμα της ήταν ο......
Συμμαχίες δίχως... παιδικές ασθένειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας