Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ή αυτόνομα ή με Οικολόγους

Ο Φώτης Κουβέλης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, έδωσε το στίγμα της κατεύθυνσης που πρόκειται να εισηγηθεί στα όργανα μετά τις νεότερες εξελίξεις που προέκυψαν

Ή αυτόνομα ή με Οικολόγους

  • A-
  • A+

Ανάμεσα σε δύο λύσεις ανάγκης, χωρίς προφανή εκλογική προοπτική, καλείται πλέον να επιλέξει η ΔΗΜΑΡ, μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και το Διαρκές Συνέδριο, που συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο με αποκλειστικό θέμα την τακτική του κόμματος για τις εκλογές, έχουν να αποφασίσουν ανάμεσα στο ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου ή της σύμπραξης με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες μικρότερες δυνάμεις από τον χώρο της οικολογίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι και οι Οικολόγοι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στο συνέδριο που πραγματοποιούν την Κυριακή θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Η ΔΗΜΑΡ με τις δικές της δυνάμεις, με την υπεύθυνη θέση που έχει απέναντι στα πράγματα, πορεύεται με ελπίδα, με διεκδίκηση για την κοινωνία και τη χώρα. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου η πορεία της χώρας να είναι θετική για το σήμερα και το αύριο», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, δίνοντας το στίγμα της κατεύθυνσης που πρόκειται να εισηγηθεί στα όργανα μετά τις νεότερες εξελίξεις που προέκυψαν.

Η τρίτη πρόταση

Μια τρίτη μειοψηφική πρόταση που ακούστηκε είναι η ΔΗΜΑΡ να μη λάβει μέρος στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος τη διατύπωσε, εξήγησε ότι η θέση του είναι το κόμμα να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, «ούτε όμως και να απορροφηθεί».

«Να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί, κι όταν βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί», πρόσθεσε.

Ο Φώτης Κουβέλης, έχοντας αντιληφθεί την τροπή των πραγμάτων, ζήτησε από τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου, οι δύο κύριοι λόγοι του αδιεξόδου για τις ομαλώς εξελισσόμενες -μέχρι τότε- συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Κουμουνδούρου. Πρώτον, για το ζήτημα της σύναψης κάποιας εκλογικής διακήρυξης ανάμεσα στα δύο κόμματα.

«Αντ’ αυτού, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην πλήρη υιοθέτηση του προγράμματος που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας», σημείωναν ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι με μια κοινή προγραμματική συμφωνία, αφενός, θα υπήρχε η γραπτή δέσμευση για ζητήματα που η ΔΗΜΑΡ θεωρεί σημαντικά και αδιαπραγμάτευτα, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η αποφυγή μονομερών ενεργειών, ιδίως για τη διαχείριση του χρέους, και αφετέρου, θα σηματοδοτούνταν η διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας της Αγίου Κωνσταντίνου.

Δεύτερος αποτρεπτικός παράγοντας, που σχετίζεται ευθέως με τον όρο της ΔΗΜΑΡ να διαφυλαχθεί η οργανωτική αυτοτέλειά της ως κομματικού φορέα, ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι βουλευτές να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του έχοντας αφομοιωθεί και όχι ως συνεργαζόμενα πρόσωπα ή ως εκπρόσωποι ενός κόμματος που θα συνεχίσει να έχει δομές και υπόσταση και μετά τις εκλογές.

«Μας ζητούν ουσιαστικά να προσχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να αυτοδιαλυθούμε», σχολίαζαν με ενόχληση ανώτατες κομματικές πηγές και επισήμαιναν ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αυτοτελής πολιτικός οργανισμός, ενώ η συγκεκριμένη απαίτηση θα μπορούσε να έχει αποδέκτες μόνο μεμονωμένους ανεξάρτητους βουλευτές που επιθυμούν να ενταχθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, διέψευδαν ότι η εμπλοκή δημιουργήθηκε από τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, ότι όλοι οι συνεργαζόμενοι θα τεθούν υπό την κρίση του λαού, δηλαδή θα είναι υποψήφιοι με σταυρό, καθώς, όπως υποστήριζαν, «για το θέμα αυτό δεν είχε υπάρξει καμία συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές, με έκδηλη απογοήτευση, επέρριπταν ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο μέσω της «Εφ.Συν.» για απρόσμενη αναδίπλωση την τελευταία στιγμή και, κορυφώνοντας τη δυσφορία τους, τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει προσβλητική συμπεριφορά, αλαζονεία και ηγεμονισμό που παραπέμπει στις απαράδεκτες τακτικές του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της δικής του πολιτικής κυριαρχίας.

«Αναγνωρίζουμε τα πολιτικά μεγέθη, αλλά δεν είμαστε απελπισμένοι για να δεχτούμε ταπεινωτικές προϋποθέσεις», μας είπε προβεβλημένο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ έτερο μέλος του ηγετικού επιτελείου αναρωτιόνταν «πώς θα κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας τις εξαγγελίες του για πλατιά συμμαχία;».

Σκληρές δηλώσεις

Το βαρύ κλίμα αποτυπώνει εξάλλου η σκληρή δήλωση του Νίκου Τσούκαλη (tvxs.gr), ο οποίος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «αντιδεοντολογική και ανήθικη στάση», υποστηρίζοντας ότι υιοθετεί τις συντηρητικές και αλαζονικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ, «από τις οποίες μέχρι τώρα είχαμε υποστεί τα πάνδεινα ως Αριστερά».

«Δεν θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια για... ανανέωση του βαπτίσματος. Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς», έγραψε -στο ίδιο μήκος κύματος- στην ιστοσελίδα badiera.gr, που απηχεί τις θέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου, ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ.

Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη διαχώριζαν, τέλος, την απόφασή τους για καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που «χαλάει», διευκρινίζοντας ότι οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται· και σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ δεν αναθεωρεί τη θέση της για πολιτική αλλαγή.

Για το εν λόγω θέμα, καυστική απάντηση στους επικριτές της ΔΗΜΑΡ έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι ζήτημα προσχώρησης σε άλλο κόμμα δεν ετέθη ποτέ. «Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί που διέδιδαν ότι το κόμμα μας τήρησε τη συγκεκριμένη στάση στην προεδρική εκλογή για λόγους ιδιοτέλειας, μπορούν πλέον ανέτως να καταπιούν τη γλώσσα τους», δήλωσε ο Χρήστος Μαχαίρας.

Παρά την ομόθυμη απόρριψη των όρων του ΣΥΡΙΖΑ και άρα της εκλογικής συνεργασίας, αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ άσκησε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης η ομάδα των έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Σιακαντάρης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Μπουλμπασάκος) και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, οι οποίοι είχαν εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις για τον «μονόδρομο» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας διαύλους και με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Αγίου Κωνσταντίνου άφηνε πάντως μικρή χαραμάδα να βρεθεί τελικά κοινός τόπος, γι’ αυτό και απέφυγε να προεξοφλήσει τη ρήξη πριν από τις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα συζήτησαν για την εκλογική τακτική του κόμματος εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου. Τα μέλη των δύο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κοινή κάθοδος με τους Πράσινους
Nέα σοβαρά ρήγματα προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η απόφαση που έλαβαν η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο για κοινή εκλογική κάθοδο με το κόμμα Πράσινοι - Αλληλεγγύη του Νίκου Χρυσόγελου με προτεινόμενο τίτλο του...
Κοινή κάθοδος με τους Πράσινους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μόνοι και έρημοι
Στη λύση της αυτόνομης καθόδου, «για την τιμή των όπλων», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ. Ως την ύστατη στιγμή εξετάζεται η δυνατότητα σύμπραξης με δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, όπως το κόμμα Πράσινοι -...
Μόνοι και έρημοι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων ζητά ο Φ. Κουβέλης
Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, ενώ υπερψήφισαν μνημόνια και υιοθέτησαν μνημονιακές αντιλήψεις, εμφανίζονται πλέον «σε ρόλο τιμητή» για να υποστηρίξουν τα εντελώς...
Συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων ζητά ο Φ. Κουβέλης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γυρίζουν σελίδα με Θεοχαρόπουλο
Λαμβάνοντας το 52,88% των συνέδρων νέος πρόεδρος στη ΔΗΜΑΡ εξελέγη ο πρώην γραμματέας του κόμματος, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τα δυσμενή αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και να μπορέσει να ανατάξει...
Γυρίζουν σελίδα με Θεοχαρόπουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μικρό κόμμα, πολλοί ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν
Πληθαίνουν οι διεκδικητές της προεδρίας της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιοι διάδοχοι του Φώτη Κουβέλη. Περίπου είκοσι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου (22-24 Μαΐου), οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τα ηνία...
Μικρό κόμμα, πολλοί ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνέδριο για την εκλογική τακτική του κόμματος
«Με όλες τις δυνάμεις της» θα συμβάλει η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική αλλαγή στη χώρα «με προοδευτικό περιεχόμενο», δήλωσε χθες ο Φώτης Κουβέλης, μετά την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την...
Συνέδριο για την εκλογική τακτική του κόμματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας