Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατήγγειλε τη διετία Τσίπρα, μοίρασε υποσχέσεις για την ανεργία
EUROKINISSI

Κατήγγειλε τη διετία Τσίπρα, μοίρασε υποσχέσεις για την ανεργία

 • A-
 • A+

Ένα μεγάλο «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν, στο μεγαλύτερο μέρος της, η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης», για κυριαρχία του λαϊκισμού και του ψέματος, για «θλιβερό απολογισμό» και για «καθολική ήττα» της χώρας.

Χαρακτηριστικά σημεία της επίθεσης κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, είναι τα παρακάτω:

 • Η οπισθοδρόμηση της χώρας, αυτά τα δύο χρόνια, δεν έχει προηγούμενο.
 • Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχεθήκαν αξιοπρέπεια και έφεραν επιβαρύνσεις για τους πιο αδύναμους. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και στήνουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής. Υποσχέθηκαν αξιοκρατία και στήνουν νέο κομματικό Κράτος. Υποσχέθηκαν αλλαγή και κρατάνε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας ταυτόχρονα το μέλλον της.
 • Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου είναι η μέση οικογένεια και οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας. Η αύξηση του Φ.Π.Α., η περικοπή του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, στην μπύρα, τον καφέ, πλήττουν πρώτα απ’ όλους τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο Φ.Π.Α. συσκευασμένων τροφίμων, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών πλήττουν κατ’ εξοχήν το μέσο νοικοκυριό. Η αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια επιβαρύνει τους επαγγελματίες αγρότες.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδιώκει και καταδικάζει τους πολλούς Έλληνες. Ποιοι πλήττονται από την αύξηση της εγκληματικότητας; Μόνο τα βόρεια προάστια ή κατά κύριο λόγο οι ηλικιωμένοι του κέντρου της Αθήνας και οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών; Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων και των πανεπιστημίων, αν όχι η μέση ελληνική οικογένεια; Ποιοι πλήττονται από την διάλυση των νοσοκομείων, αν όχι οι αδύναμοι συμπολίτες μας;
 • Η πολιτική Τσίπρα – Καμμένου δεν είναι απλώς αποτυχημένη. Είναι μία πολιτική κοινωνικά άδικη, είναι κυνική, είναι ανάλγητη. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν. Και βέβαια οι αδύναμοι θεσμοί καταρρακώθηκαν περαιτέρω. Και κάποιοι έχουν το θράσος να γιορτάζουν αυτή την επέτειο. Την μαύρη επέτειο όπως αυτή έχει πλέον καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού. 
 • Υποσχέθηκαν παροχές 12 δισ. και επέβαλαν φόρους 9 δισ. Έβαλαν πολύ περισσότερους φόρους από ό,τι ήταν απαραίτητο... Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 • Η έννοια «μεταρρυθμίσεις» στην εποχή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγινε συνώνυμη με την λυσσώδη υπερφορολόγηση και τη συνεχή λιτότητα. Διαρκής, ανυπόφορη, λιτότητα. Κι έτσι το εργαλείο εξόδου από την κρίση – οι μεγάλες αλλαγές, οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις – δυσφημίστηκαν συστηματικά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συνείδηση των πολιτών.
 • Η κατάσταση στη χώρα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο απελπιστική. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σέρνεται. Μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση... Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην παραλυτική της διγλωσσία.
 • Η παρακαταθήκη του κ. Τσίπρα είναι τραγική στον τομέα της οικονομίας. Όμως, η αξιακή ζημιά που έχει συντελεστεί είναι ίσως ακόμη βαρύτερη και με σημαντικότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες.
 • Η απαξίωση των θεσμών, η παρέμβαση σε ανεξάρτητες λειτουργίες του Πολιτεύματος, η προκλητική χρήση του Κράτους για κομματικούς σκοπούς στις ημέρες του κ. Τσίπρα, εκτραχύνθηκαν όσο ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.
 • Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι οι ενεργοί πολίτες να χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική διαδικασία. Στη λειτουργία τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία «είναι έτοιμη, σήμερα, για τη μεγάλη πρόκληση της πολιτικής αλλαγής... είναι έτοιμη, σήμερα, να κυβερνήσει» και απευθύνθηκε στους πολίτες, κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που «θα κάνει το κράτος αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο... που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων... που θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των φόρων... και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. ως κυβέρνηση, μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο. «Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Πραγματικές θέσεις δημιουργικής δουλειάς, με μακροχρόνια προοπτική, με ανάλογες αμοιβές», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμπληρώνοντας πως αυτή «είναι η κύρια στόχευσή μας και το μέτρο της επιτυχίας μας». 

Για εμάς, πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνεργοι. Οι πιο αδύναμοι στην ελληνική κοινωνία. Οι νέοι στην πλειοψηφία τους, αλλά όχι μόνο, είναι τα θύματα της αγριότητας της κρίσης. Είναι οι συμπολίτες μας που πλήρωσαν δυσανάλογο τίμημα και στερήθηκαν τα βασικά αγαθά της ελευθερίας τα τελευταία χρόνια. Αυτοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα και τους διακατέχει κατάθλιψη και απελπισία.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιχείρηση αποδόμησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών
Να αποδομήσει όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επιχείρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από την εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών....
Επιχείρηση αποδόμησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μητσοτάκης: «Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα...»
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρατηθεί, αφού όμως προηγουμένως,...
Μητσοτάκης: «Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα...»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμία στήριξη σε Τσίπρα, μόνη λύση οι πρόωρες
Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές της χώρας, για μετά το 2019,...
Καμία στήριξη σε Τσίπρα, μόνη λύση οι πρόωρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές»
Σταθερός στη ρητορική του για προσφυγή στις κάλπες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκ νέου στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πως τρομάζει στο ενδεχόμενο διεξαγωγής...
«Ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
Για τις νέες προκλήσεις, τις νέες δυσκολίες, αλλά και τις νέες δυνατότητες που διαγράφονται στη δεκαετία που αρχίζει κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του.
Οι προκλήσεις και οι δυνατότητες στην αυγή του νέου έτους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το πρόβλημα δεν είναι ο Διαματάρης, είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης»
Οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τους «άριστους» του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη με το βεβαρημένο παρελθόν και τις εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη έφτασαν μέχρι τη...
«Το πρόβλημα δεν είναι ο Διαματάρης, είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας