Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στοχοποιεί» Κυριάκο για τα «θαλασσοδάνεια»

«Αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» τονίζει ο Δημ. Τζανακόπουλος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Στοχοποιεί» Κυριάκο για τα «θαλασσοδάνεια»

  • A-
  • A+

Τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζει στο κάδρο της διαπλοκής η κυβέρνηση, με αφορμή τη στάση της Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων».

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση σε ένα πεδίο πιο «βολικό» από την «κινούμενη άμμο» της διαπραγμάτευσης, όπου ούτως ή άλλως όλοι αναμένουν το πώς θα δεχτούν οι δανειστές και οι εταίροι τις θέσεις Τσακαλώτου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εισήγησή του στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εστίασε στα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

«Τα όσα αναδείχτηκαν κατά τις κοπιώδεις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής επί εννέα μήνες απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ύπαρξη αλλά και τη δράση του τριγώνου της διαπλοκής», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

»Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις προφανείς και πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και τον ρόλο που πρέπει να επιτελέσει η Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι «το πόρισμα αυτό δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Κήρυκας αδιαφάνειας

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα», και πως μαζί με τον αρχηγό της «συμμετείχαν και συμμετέχουν σε υπόγειες συνδιαλλαγές». Αναφέρθηκε εκτενώς στα χρέη 221 εκατ. ευρώ της Ν.Δ. σε τράπεζες και στο δάνειο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων» ύψους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, «ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ».

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε το χρέος των 199 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και το κάλεσε «αντί διά του εισηγητή του στην εξεταστική να υπερασπίζεται τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό και τις πρακτικές της διαπλοκής, να δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη του».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το άρθρο 86, το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, είναι πλήρως παρωχημένο, εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει άμεσα, στην επόμενη κιόλας αναθεώρηση, να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η εξίσωση όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου».

Οχι νέα μέτρα

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ελπίζει η κυβέρνηση να υπερβεί την «πολιτικού χαρακτήρα» διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στους δανειστές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε επανειλημμένα ότι «αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση είναι «την επέκταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή (κόφτη) για ένα έτος και, δεύτερον, να συμπεριγράψουμε πεδία από τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων για την ελληνική οικονομία στην απίθανη περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που μέλλει να συμφωνηθούν».

Επέμεινε ότι η επέκταση μπορεί να ισχύσει μόνο για έναν χρόνο και επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι στόχος της επόμενης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ είναι «να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις».

Με αυτά τα δεδομένα μοιάζει λογική και αναμενόμενη η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα οικονομικά θέματα, που χαρακτήρισε «προφανές ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη συνάντηση της Πέμπτης».

«Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει σύντομα» πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο, προκειμένου να κινηθούμε προς μια συμφωνία».

«Καρφιά» κατά ΕΣΗΕΑ

«Αν [η ΕΣΗΕΑ] θεωρεί ότι συγκεκριμένες εφημερίδες, οι οποίες, πολλές φορές, τείνουν στον κιτρινισμό, τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και είναι άξιες προστασίας εκ μέρους της Ενωσης Συντακτών, τότε αυτό είναι δικό της θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό, αλλά και από το σύνολο των συμμετεχόντων στη δημόσια ζωή».

Αυτά δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ενωσης που είχε υποστηρίξει δημοσιογράφους του «Πρώτου Θέματος» λέγοντας μάλιστα ότι «με στοχοποίηση συντακτών και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς επιχειρεί τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη δημοσιογραφική κριτική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επιπρόσθετα: «Δεν θα θεωρήσω ποτέ ότι η άμυνα απέναντι στη συκοφαντία αποτελεί προσπάθεια φίμωσης κάποιας κριτικής, η οποία γίνεται στην κυβέρνηση».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επιβραβεύστε τους συνεπείς, προστατέψτε το τραπεζικό σύστημα»
Μέτρα για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, στην τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών. Όπως τόνισε...
«Επιβραβεύστε τους συνεπείς, προστατέψτε το τραπεζικό σύστημα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές στους τραπεζίτες για τους... μεγαλομπαταχτσήδες
Δημόσιες παρεμβάσεις των τραπεζιτών για την προστασία της φτωχής πρώτης κατοικίας και να συμβάλουν «ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία» ζήτησε ο πρωθυπουργός....
Αιχμές στους τραπεζίτες για τους... μεγαλομπαταχτσήδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν τα λαϊκά σπίτια»
Η κυβέρνηση θεωρεί δικαιολογημένη την ανησυχία της κοινωνίας, επιμένει ότι η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει, στηρίζει τη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και βλέπει στοχευμένη...
«Οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν τα λαϊκά σπίτια»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τετ α τετ Μητσοτάκη-Στουρνάρα
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση την Τρίτη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ένα τετ α τετ που θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις...
Τετ α τετ Μητσοτάκη-Στουρνάρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση Φ. Γεννηματά για τους εργαζόμενους στα προβληματικά ΜΜΕ
Τη σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης επιβίωσης που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου -με αφορμή την κρίση στον ΔΟΛ- ζήτησε χθες η Φώφη...
Πρόταση Φ. Γεννηματά για τους εργαζόμενους στα προβληματικά ΜΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιος είδε τη διαπλοκή και δεν τη... θυμήθηκε!
Μπορεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το «έγκλημα» πριν από το 2015 και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο γεννήτορας της διαπλοκής, δηλώσεις όμως στελεχών της, αρχής γενομένης από τον...
Ποιος είδε τη διαπλοκή και δεν τη... θυμήθηκε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας