• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Και στο βάθος... Κυριάκος

 • A-
 • A+

H χθεσινή κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαρροή του εισηγητικού πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα σημαντικά ευρήματα που αναδεικνύονται στο κείμενο των 410 σελίδων που ήρθε στη δημοσιότητα.

Μια προσεκτική ανάγνωση του παραπάνω εγγράφου, ακόμα και αν δεν οδηγεί στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στοιχειοθετεί πώς τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) αποτελούσαν προνομιακό πεδίο για πάσης φύσεως ανταλλάγματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αξία της συγκεκριμένης επιτροπής: το πρώτο σχετίζεται με την ουσιαστική απουσία απόδοσης ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και το δεύτερο συγκρίνει -μάλλον άστοχα- το ύψος των δανειοδοτήσεων σε ΜΜΕ και κόμματα (περίπου 1,5 δισ.) με εκείνο των 45 δισ. των «κόκκινων» δανείων.

Πράγματι πλέον η ευθύνη της διερεύνησης των περιγραφόμενων κακουργηματικών πράξεων σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη μη τήρηση των τραπεζικών κανόνων βαραίνει τους εισαγγελείς.

Ομως μέσα στο εισηγητικό πόρισμα εμφανίζεται και όνομα πολιτικού προσώπου που φέρεται να εμπλέκεται με άτομα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο πολιτικός δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αφορά την ιδιοκτησιακή σχέση του με την ημερήσια τοπική εφημερίδα «Κήρυκα Χανίων».

Τον Απρίλιο του έτους 2005 η εταιρεία «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» (ιδιοκτησίας κατά 60% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 20% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) απευθύνεται στην Τράπεζα Πειραιώς με αίτημα τη χορήγηση μεσο-μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 300.000 ευρώ, διάρκειας 2,5 ετών, για την πληρωμή οφειλών σε ΙΚΑ και ΔΟΥ και υποχρεώσεών της έναντι προμηθευτών.

Στο πόρισμα της εξεταστικής, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, φαίνεται ότι «τυποποιούνται σημαντικά αδικήματα συγκεκριμένων προσώπων».

Πρώτον, περιγράφεται ως προβληματική η αρχική χορήγηση του δανείου, με ευθύνες εκείνων που την ενέκριναν ενώ η εταιρεία είχε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Επιβαρυντική περίσταση αποτελεί και το γεγονός πως το προσημειωμένο ακίνητο είχε ήδη τότε μικρότερη αξία από το δάνειο.

Από όσα περιγράφονται στο πόρισμα, η προκλητική μη όχληση του δανειολήπτη, παρότι δεν υπήρχε επί 11 χρόνια η παραμικρή καταβολή εξυπηρέτησης του δανείου, ενδέχεται να θεμελιώνει το αδίκημα της απιστίας με ιδιαιτέρως μεγάλο περιουσιακό αντικείμενο σε βάρος της δανειοδότριας Τράπεζας Πειραιώς και κατ’ επέκταση σε βάρος της περιουσίας των μετόχων της.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων -βάσει του πορίσματος- αναμένεται να τεθούν και τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, συνολικού ύψους 2.150.000 ευρώ.

Η έκθεση ειδικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος σημειώνει για τον δανεισμό αυτό ότι «οι διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης απείχαν, τουλάχιστον, της συνήθους τραπεζικής πρακτικής», ενώ κρίνει «μη ορθή από τραπεζική άποψη τόσο την αναποτελεσματική παρακολούθηση της εκταμίευσης εξ αιτίας της αποδοχής της πρόωρης εκταμίευσης, όσο και το ότι σημαντικό μέρος του δανείου προφανώς δεν κατευθύνθηκε για τον σκοπό που δόθηκε».

Εγκυροι νομικοί υποστηρίζουν πως βάσει του πορίσματος προκύπτει το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης ποσού 596.000 ευρώ, που βεβαιώνεται ότι δεν κατέληξαν στα ταμεία της εταιρείας κατά τους σκοπούς του δανείου, αλλά αναλήφθηκαν χωρίς η έκθεση της ΤτΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, να είναι σε θέση να προσδιορίσει πού πήγαν.

«Οι φθηνοί επικοινωνιακοί τακτικισμοί της κυβέρνησης έπεσαν και πάλι στο κενό. Μετά το Βατερλό των τηλεοπτικών αδειών η κυβερνητική πλειοψηφία -με την πολυσέλιδη πρότασή της- ομολόγησε χθες ότι από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών στελεχών. Οχι μόνο κατέρρευσε το λαϊκίστικο αφήγημά της, περί ύπαρξης του περιβόητου “τριγώνου διαπλοκής” με ευθύνη των παλαιών κομμάτων, αλλά αναδείχθηκαν σειρά ζητημάτων, που αφορούν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες, αλλά και Μέσα Ενημέρωσης (“Αυγή”)», τονίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία έκανε λόγο για «τραυματισμένη κυβέρνηση».

«Το να επικαλείται η Νέα Δημοκρατία τις έννοιες της διαφάνειας και της υπευθυνότητας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά και το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, συνιστά ανέκδοτο. Επιθυμία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη είναι να ξεχάσει ο ελληνικός λαός ότι τα χρέη της στις τράπεζες υπερβαίνουν τα 221 εκατομμύρια ευρώ, κι ότι εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τα δάνεια που έχει λάβει. Πέραν αυτών, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μέτοχος της εφημερίδας "Κήρυκας Χανίων", η οποία για 11 και πλέον χρόνια δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ, αναγκάστηκε να καταφύγει σε αίτημα για ρύθμιση, αφότου η Επιτροπή αποκάλυψε τα δάνεια της εν λόγω εφημερίδας» απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας πως το δάνειο της «Αυγής» εξυπηρετείται κανονικά. Η Ν.Δ. πάντως δεν επιβεβαιώνει, όπως διέρρευσε χθες, ότι θα εκδώσει δικό της ξεχωριστό πόρισμα, όπως αναμένεται να πράξουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιος είδε τη διαπλοκή και δεν τη... θυμήθηκε!
Μπορεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το «έγκλημα» πριν από το 2015 και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο γεννήτορας της διαπλοκής, δηλώσεις όμως στελεχών της, αρχής γενομένης από τον...
Ποιος είδε τη διαπλοκή και δεν τη... θυμήθηκε!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
Στην απάντηση που έδωσε ο Κων. Μητσοτάκης για να ξεκαθαρίσει το θέμα του δανείου της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων», δεν εξηγεί γιατί ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, δηλώνει μέτοχος της...
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη
Τα ραγδαία αυξανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας στην ενημέρωση με κυβερνητικό «δάκτυλο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πιο πρόσφατο κρούσμα, αυτό της παραίτησης της Δήμητρας Κρουστάλλη από «Το Βήμα».
ΣΥΡΙΖΑ: Φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη
ΒΟΥΛΗ
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
Σε μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη πάνω στον πολιτικό διάλογο των ημερών εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορούσε το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των...
«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Αναζητώντας το σχέδιο
Η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα έδινε πρόσφορο έδαφος για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ανέδειξε, όμως, ξανά την...
Αναζητώντας το σχέδιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση Γεννηματά για τα δάνεια των ΜΜΕ
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού στη Βουλή για από κοινού εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με τα δάνεια των ΜΜΕ, προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή...
Πρόταση Γεννηματά για τα δάνεια των ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας