Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΠΑΣΟΚΟΜΑΖΩΜΑΤΑ...

Από αριστερά: Κρεμαστινός, Παπανδρέου, Κεγκέρογλου, Καρχιμάκης, Σαχινίδης πίνουν στην υγεία... του νέου ξεκινήματος

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΠΑΣΟΚΟΜΑΖΩΜΑΤΑ...

  • A-
  • A+

Σε πλήρη αναδιάταξη με στόχο μια δυναμική επανεκκίνηση βρίσκεται η Κεντροαριστερά που για σχεδόν μια εξαετία παραμένει συρρικνωμένη, κατακερματισμένη και βυθισμένη στην εσωστρέφεια. Η αυγή του 2017 έφερε συγκρατημένη αισιοδοξία και γέννησε ορισμένες προσδοκίες για την ανάκαμψη και την ενότητα του χώρου, ο οποίος φιλοδοξεί μέχρι τις επόμενες εκλογές να διαδραματίσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Κεντρικός παίκτης στις εξελίξεις είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στοχεύοντας -όπως υποστήριξε προχθές η Φώφη Γεννηματά- να αναδειχτεί το σχήμα του οποίου ηγείται σε προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας, επιβάλλοντας την εθνική συνεννόηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Την ενίσχυση του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσης εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η συμφωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει πλέον στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και των στελεχών που τον είχαν ακολουθήσει εκτός ΠΑΣΟΚ προκαλεί δυσφορία στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε ένα τμήμα της εκσυγχρονιστικής - σημιτικής πτέρυγας που δεν ξεχνούν τα γεγονότα του 2015.

Χαρακτηριστική της ενόχλησής του είναι η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όπου ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μία εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μία συγγνώμη. Στην πολιτική, η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Επωμίστηκα τη φθορά όταν άλλοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από το βυθιζόμενο πλοίο.

»Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιοδήποτε φλερτ με τον λαϊκισμό, στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο. Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας. Το κυριότερο ζήτημα είναι η πολιτική, προγραμματική και στρατηγική σαφήνεια της Δημοκρατικής Παράταξης, του προοδευτικού μεσαίου χώρου.

»Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand αλλά και χωρίς τον υπερχρεωμένο ΑΦΜ».

«Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανέναν. Ολοι έχουμε κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες», ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά στη δική της ομιλία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου είτε μέσω της επανάκαμψης κορυφαίων στελεχών είτε μέσω της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας με κόμματα και κινήσεις όπως π.χ. με το Ποτάμι, αν και το ναυάγιο των διαβουλεύσεων του καλοκαιριού είναι ένα αρνητικό προηγούμενο.

Πετώντας το γάντι στους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη), οι οποίοι πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με τίτλο «Ωρα αποφάσεων για ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα», που εκλαμβάνεται ως πρόπλασμα δημιουργίας κόμματος, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε με νόημα:

«Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν τη συνοχή και τη δυναμική της παράταξης δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη. Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Τους περιμένουμε. Τώρα, και όχι αύριο. Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους».

Ποιοι πήγαν

Στην κατεύθυνση της ανασύνταξης εντάσσεται και η πρωτοβουλία συνάντησης με πρώην και νυν βουλευτές κατά την οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 200 άτομα, εκπροσωπώντας όλες τις γενιές του Κινήματος. Μάλιστα για την καλύτερη αξιοποίησή τους, η κ. Γεννηματά δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, ώστε να συμβάλουν με την εμπειρία τους στην προσπάθεια.

Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης, Γιάννης Καψής, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μανώλης Σκουλάκης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Λιάνης, Σήφης Βαλυράκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Πάχτας, Γιώργος Νικητιάδης, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Νεονάκης, Παντελής Οικονόμου, Χρήστος Σμυρλής, Γιώργος Κατσιμπάρδης, Σούλα Μερεντίτη, Γιώργος Δασκαλάκης, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Μαγκριώτης, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Κουράκης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Πιτσιώρης, Νίκος Μπίστης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Συμεών Κεδίκογλου, Κατερίνα Μπατζελή, Γιάννης Βλατής, Ντίνος Ρόβλιας, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Γιώργος Θωμάς, Μηνάς Σταυρακάκης, Ευτύχης Κοντομάρης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αγγελος Τόλκας, Γρηγόρης Νιώτης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Σταύρος Αρναουτάκης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Ρωμαίος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Ζωίδης, Θανάσης Οικονόμου, Αννυ Ποδηματά, Ελένη Ανουσάκη, Λάμπρος Μίχος, Δημήτρης Πιπεριάς, Θανάσης Παπαγεωργίου, Φώτης Χατζημιχάλης, Νίκος Τσώνης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Νάσος Αλευράς κ.ά. Απουσίαζαν οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενωτικά τοποθετείται για τις εξελίξεις και η ΔΗΜΑΡ, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να δηλώνει ότι «κανείς δεν περισσεύει από τον ευρύτερο χώρο». Αύριο στις 11 το πρωί στην Βουλή θα γίνει η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων φορέων της Συμπαράταξης (Γεννηματά-ΠΑΣΟΚ, Θεοχαρόπουλος-ΔΗΜΑΡ, Τούντας-Κινήσεις Πολιτών και Παπανδρέου-ΚΙΔΗΣΟ), προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής του σχήματος αλλά και τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο της παράταξης εντός του 2017.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ρόλο στον νέο φορέα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά. Δυσαρέσκεια και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε...
Με ρόλο στον νέο φορέα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ
Κάλπες σκέφτονται να στήσουν στη Χ. Τρικούπη για να αποφασίσει η βάση το μέλλον του Κινήματος, αν δηλαδή επιθυμεί να συνεχίσει με αυτονομία το κόμμα και άρα ο νέος φορέας να είναι πολυκομματικός ή αν θα...
Δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
Εισηγήσεις δέχεται η Φώφη Γεννηματά για να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τον Γιώργο Παπανδρέου σε νομό όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εκλέξει σίγουρα...
Ασκήσεις ισορροπίας με τις λίστες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γιώργος καλεί Φώφη
Ηταν τέλη Ιουνίου όταν η Φώφη Γεννηματά συναντούσε επί τρίωρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντικείμενο η Κεντροαριστερά και σκοπός να διερευνήσουν τη δυνατότητα επανένωσης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ μετά την τραυματική...
Γιώργος καλεί Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Κεντροαριστερά τους φέρνει πιο κοντά
Μετά την ανταλλαγή επιστολών όλα δείχνουν ότι έφτασε η στιγμή για έναν νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών και κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του Κινήματος Δημοκρατών...
Η Κεντροαριστερά τους φέρνει πιο κοντά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φώφη καλεί (ξανά) Σταύρο-Γιώργο
Την πρόταση για διάλογο με το Ποτάμι, που απηύθυνε εκ νέου με τη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», αναμένεται να εξειδικεύσει εντός της εβδομάδας και μέσω τηλεφώνου στον Σταύρο Θεοδωράκη η Φώφη Γεννηματά, η οποία...
Φώφη καλεί (ξανά) Σταύρο-Γιώργο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας