Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με πλαφόν στις συνεργασίες

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ο «κώδικας δεοντολογίας», να αποτελεί πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας» για να εξασφαλιστεί ότι η προεκλογική μάχη θα δοθεί με τους «αξιακούς όρους της Αριστεράς»

Με πλαφόν στις συνεργασίες

  • A-
  • A+

Στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στα 3.430 εκλεγμένα μέλη του κόμματος, θα προσφύγει το Σαββατοκύριακο η ηγεσία του κόμματος προκειμένου να οριστικοποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και την προεκλογική της τακτική.

Σκοπός της Κουμουνδούρου είναι να διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο μια συνεδριακή διαδικασία σε «πανηγυρικό» κλίμα, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αρχικά την εμπλουτισμένη εκδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Εκεί θα «κλείσουν» κατόπιν και επισήμως τα θέματα των συμμαχιών και των διευρύνσεων, ενώ η ηγετική ομάδα ευελπιστεί η σχετική συζήτηση να εξαντληθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί μια μέρα πριν, την Παρασκευή.

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου είχε προτείνει σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών και κατατέθηκε επισήμως στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρόεδρος του κόμματος κατά την εισήγησή του υπογράμμισε ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελεί τη βάση συμφωνίας με κάθε συνεργαζόμενο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, και ξεκαθάρισε πάλι: «Δεν μπαίνουμε σε λογική παζαριών, δεν τάζουμε θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Πρότεινε δε οι συνεργαζόμενοι να φτάσουν τους 50 σε σύνολο 425 σε όλη την Ελλάδα, έθεσε εκ νέου την αναγκαιότητα για την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ έστειλε ξανά «σήμα» σε όλο το στελεχικό δυναμικό να είναι προσεκτικό στην παρουσία του στα ΜΜΕ, καθώς η κινδυνολογία θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μάλιστα ο «κώδικας δεοντολογίας», τον οποίο επεξεργάζεται η ηγεσία, να αποτελεί πρόσθετη «δικλίδα ασφαλείας» για να εξασφαλιστεί ότι η προεκλογική μάχη θα δοθεί με τους «αξιακούς όρους της Αριστεράς».

Η πρόταση για διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου θεωρήθηκε από το περιβάλλον του προέδρου ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να υπερβεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις διχογνωμίες αναφορικά με τη σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ και με πρόσωπα που είχαν θητεύσει σε άλλα κόμματα, αλλά και να κάνει μια «εξωστρεφή» κίνηση κατά την οποία θα έχουν λήξει οι σχετικές αντιδράσεις.

Αλλωστε στην Κεντρική Επιτροπή θα αναζητηθεί ο «χρυσός κανόνας» βάσει του οποίου θα καταρτιστούν οι λίστες, αν και σε αυτό το σώμα η εύρεση της συναίνεσης δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση, μια και η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι συνεργαζόμενοι δεν θα μπουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν φαίνεται να άμβλυνε τις αντιθέσεις.

Οι πιο σαφείς ενστάσεις έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα από την «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία διά της αρθρογραφίας κορυφαίων στελεχών της έχει αποσαφηνίσει ότι θεωρεί τη σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ είτε άχρηστη είτε επικίνδυνη. Κορυφαία στελέχη της τάσης δεν έδειξαν να έχουν ενστάσεις για το Διαρκές Συνέδριο, αποσαφηνίζοντας ότι ανησυχούν περισσότερο για το πρακτικό σκέλος: να μη «θολώσει» το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ διά των συνεργασιών του.

«Τι θα συμβεί αν κάποιοι συνεργαζόμενοι κληθούν στα κανάλια να πουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή για τα παλαιότερα μνημόνια και αρχίσουν να λένε άλλα αντ’ άλλων;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να διαμορφωθεί «ένας προεκλογικός λόγος με αρχή, μέση και τέλος, τέτοιος ώστε να είναι ικανός να “αντέχει” στις επιθέσεις και την κινδυνολογία της Ν.Δ. και των συστημικών κέντρων. Χρειάζονται επιχειρήματα που να πείθουν και να διαλύουν τον φόβο στρωμάτων ευάλωτων στον φόβο».

Εξάλλου τα ίδια στελέχη «βλέπουν» στην επομένη των εκλογών, καθώς ζητούν να αποκλειστούν ως πιθανοί μετεκλογικοί σύμμαχοι τα κόμματα του Κέντρου.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο στο iskra.gr αναφορικά με τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στη χθεσινή «Εφ.Συν.»: «Το “Ποτάμι”, όπως διαβεβαίωσε ο Στ. Θεοδωράκης, θεωρεί ως συμμάχους του τους “λογικούς”, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ και τους “φιλελεύθερους” της Ν.Δ. Αυτά να τα ακούνε οι γνωστοί-άγνωστοι “λογικοί” του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβουν πόσο παράλογο δρόμο ακολουθούνε».

Οι τοπικές οργανώσεις

Η πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου έγινε εν τέλει αποδεκτή από τα στελέχη όλων των τάσεων, ωστόσο και στελέχη που εντάσσονται στην «προεδρική πλειοψηφία» του κόμματος επισημαίνουν ότι το «κλίμα» στις τοπικές οργανώσεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τη σύμπραξη με πρόσωπα που στήριξαν ή συμμετείχαν σε «μνημονιακά» κόμματα.

Αλλωστε τοπικές οργανώσεις, κυρίως της επαρχίας (μια και οι λίστες των μεγάλων αστικών κέντρων αποτελούν εκ των πραγμάτων αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής) έχουν λάβει σχετικές αρνητικές αποφάσεις στέλνοντας «σήμα» στην Αθήνα ότι δύσκολα θα δεχτούν υποψηφιότητες «από τα πάνω».

Πέραν του Μανώλη Γλέζου, που εμμένει στην άποψή του, πως δεν πρέπει να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια όσοι είναι επαγγελματίες πολιτικοί, η ΚΟΕ αναμένεται να κρατήσει ψηλά τους τόνους στο θέμα, καθώς τα στελέχη της μιλούν για «ρεσάλτο διάσωσης που επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ».

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα και η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη που είχαν συνυπογράψει το κείμενο των «53», μια και έχουν εκφράσει στο παρελθόν τη διαφωνία τους με τη διαφαινόμενη τακτική επί των συνεργασιών.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην παρακμή»
Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος καθώς «στις 25 του Γενάρη δεν ψηφίζει ο κύριος Σόιμπλε,...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην παρακμή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι άνοιξε ο δρόμος για εκλογές. Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία με στόχο να...
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμμαχίες δίχως... παιδικές ασθένειες
Τσιτάτα από το βιβλίο του Λένιν για τον αριστερισμό χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να ανοίξει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα το ακανθώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα, σε μια συζήτηση που το θέμα της ήταν ο......
Συμμαχίες δίχως... παιδικές ασθένειες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αδέλφια του
Την Ισπανία και τη Σλοβενία ενώνουν με την Ελλάδα, εκτός από τη σκληρή λιτότητα, και η ξαφνική και μεγάλη άνοδος δύο κομμάτων για τα οποία αποτελεί έμπνευση η ελληνική Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αδέλφια του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου»
Πλατιά πρόκληση σε όλους τους αριστερούς, δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών στο κόμμα.
«Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φουλάρουν μηχανές για την Πολιτική Διακήρυξη
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από την κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis με την πρόταση για προανακριτική.
Φουλάρουν μηχανές για την Πολιτική Διακήρυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας