• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%

Πρόβα εκλογών κάνει το κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών, βάσει της πεποίθησης ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία - Στα χέρια του Κώστα Σκανδαλίδη η «καυτή πατάτα» της κατάρτισης των ψηφοδελτίων της Συμπαράταξης

ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε θέση μάχης

 • A-
 • A+

Την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» εφαρμόζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Μπορεί η θητεία της κυβέρνησης να διαρκεί συνταγματικά μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και από το μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδουν τα ποικίλα εκλογικά σενάρια, ωστόσο στο κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν πολύ νωρίτερα από τη συμπλήρωση της τετραετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Αγίου Κωνσταντίνου, το 2017 είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει χρονιά εκλογών εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν ότι θα αυξηθούν.

Θεωρούν δηλαδή ότι οι στόχοι του τρίτου Μνημονίου δεν θα επιτευχθούν και υπό το βάρος της λήψης επιπρόσθετων επώδυνων μέτρων που ήδη ζητούν οι δανειστές, ο πρωθυπουργός -μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή το αργότερο ώς τον Σεπτέμβριο του νέου έτους- θα καταφύγει στη λύση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρομοιάζουν τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα με εκείνους του Κώστα Καραμανλή το 2009, όταν η προκήρυξη εκλογών εξελήφθη ως παράθυρο απόδρασης από τα μη διαχειρίσιμα αδιέξοδα που είχε επιφέρει η πενταετής διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Η υποψία τους περί εκλογών εντείνεται από το επιπρόσθετο γεγονός της δημιουργίας κλίματος παροχολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., κάτι που -όπως λένε- φαίνεται από τις πρόσφατες εξαγγελίες για τους συνταξιούχους, αλλά και την κινητικότητα του πρωθυπουργού ο οποίος περιοδεύει σε διάφορους νομούς, συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με τελετές εγκαινίων και το παραδοσιακό κόψιμο της κορδέλας σε μικρά ή μεγαλύτερα έργα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ζητάει ευθέως εκλογές (όπως πράττει η αξιωματική αντιπολίτευση).

Προτρέπει μεν την κυβέρνηση να παραιτηθεί με το επιχείρημα ότι είναι ανίκανη να πετύχει την έξοδο από την κρίση, ωστόσο αντιτάσσει την πρόταση της εθνικής συνεννόησης και τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος ευρείας στήριξης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Επιτροπή με Σκανδαλίδη

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις αλλά και στην κατεύθυνση της υλοποίησης του στόχου για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και ανάδειξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε αυτόνομο πόλο που θα διεκδικεί την εξουσία, η απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της παράταξης προβλέπει ότι σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε επιτροπή ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον έμπειρο σε ζητήματα εκλογών, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει την επεξεργασία του δύσκολου έργου της ανεύρεσης των υποψήφιων βουλευτών.

Η επιτροπή διαρθρώνεται ανά διοικητική περιφέρεια με αντίστοιχους υπευθύνους σε τοπικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση έχει σκοπό τη δημιουργία μιας «τράπεζας στελεχών» τα οποία θα είναι διαθέσιμα να σηκώσουν το βάρος της εκλογικής μάχης και από την οποία θα προκύψουν οι οριστικές λίστες, κατόπιν ευρείας διαβούλευσης.

Για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση -χωρίς αποκλεισμούς- σε όλες τις δυνάμεις του χώρου, οργανωμένες και μη, ώστε να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του Κ. Σκανδαλίδη είναι η επιλογή των υποψηφίων να γίνει «από τα κάτω» και να προκύψει μέσα από μια πλατιά διαδικασία πολιτικού διαλόγου, στην οποία θα εμπλακούν ενεργά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, λαμβάνοντας μέρος στη διαμόρφωση της πολιτικής, στην εξειδίκευση του προγράμματος και στον καθορισμό των στόχων σε κάθε περιοχή.

«Δεν θα αποφασίσει αυτή τη φορά μόνη της η Χαριλάου Τρικούπη αλλά πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες, οι εκπρόσωποί μας και τα μέλη μας», υπόσχονται μέσω της «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμα στελέχη.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στη Φώφη Γεννηματά επισημαίνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει πλούτο νέων και ικανών στελεχών, παραπέμποντας στα πολύ θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν οι συνδυασμοί που στήριξε το σχήμα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες σε συνδικάτα, επιμελητήρια και ενώσεις (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Εργατικά Κέντρα κ.ά.).

Τα μέλη της επιτροπής εργάζονται με γνώμονα ένα «ισχυρό, πολυσυλλεκτικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο», έχοντας σύνθημα το τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση, συσπείρωση».

Σύμφωνα με την οδηγία που έχει δοθεί, προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να θέσει υποψηφιότητα είναι να πρόκειται για πρόσωπο «ανεπίληπτου ήθους», με κοινωνική αποδοχή και επαγγελματική καταξίωση, δυναμική, γνώσεις, ικανότητες και διάθεση να υπηρετήσει συλλογικούς στόχους.

Εμφαση δίνεται στη συμμετοχή της νέας γενιάς, την εκπροσώπηση των γυναικών και την αξιοποίηση όλων των διάσπαρτων δυνάμεων εντός και εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επιπλέον, ο υποψήφιος οφείλει να αυτοδεσμευτεί ότι συμφωνεί και αποδέχεται τη στρατηγική της παράταξης, την πολιτική της αυτονομία και την πρόταση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ως εναλλακτικού προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, αυτοδικαίως και εφόσον το επιθυμούν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μπορεί ωστόσο να υπάρξουν ανακατατάξεις και μετακινήσεις σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, ανάλογα με τα προσδοκώμενα ποσοστά, τις πιθανότητες επανεκλογής και τυχόν προσθήκες προσώπων με ειδικό βάρος.

Σε εκκρεμότητα ώς το τέλος αναμένεται να παραμείνει η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τα κριτήρια του οποίου διαφέρουν από τις υπόλοιπες λίστες και θα το επιμεληθεί προσωπικά η Φώφη Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στο πνεύμα της ίδιας απόφασης να σημάνει εκλογικός συναγερμός εντάσσεται και η πρωτοβουλία για πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων στο Λεκανοπέδιο και σε όλους τους νομούς της χώρας, με ταυτόχρονη οικονομική εξόρμηση, που προγραμματίζεται να αρχίσει από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στις 3 Ιουνίου τα σπουδαία, αιχμές ΔΗΜΑΡ κατά Γεννηματά και απουσίες με νόημα
Για την Κυριακή 3 Ιουνίου και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής παραπέμπονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας που έγινε την...
Στις 3 Ιουνίου τα σπουδαία, αιχμές ΔΗΜΑΡ κατά Γεννηματά και απουσίες με νόημα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναγνωρίζει σκάνδαλο, καλύπτει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Σκληρή γραμμή, στη λογική του Ευάγγ. Βενιζέλου, από τη Φώφη Γεννηματά για την υπόθεση Novartis ● Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για απόπειρα αναβίωσης του βρόμικου ’89, ενώ προς τη Ν.Δ., σημείωσε ότι δεν...
Αναγνωρίζει σκάνδαλο, καλύπτει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καρράς ο 20ός
«Αιμοδότες» όλων των κομμάτων αποδεικνύονται οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Ενωσης Κεντρώων, οι οποίοι στην πορεία αποχώρησαν από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η Θ....
Καρράς ο 20ός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη Μάνδρα»
Στο πλευρό των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα βρέθηκε κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης • Σύσταση της Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιταχύνει τις...
«Δεν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη Μάνδρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ισχύς εν τη ενώσει
Πανηγυρική συνεδρίαση των Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με την οποία εγκαινιάζεται η συνεργασία των δύο κομμάτων υπό την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής. Σήμα σκληρής αντιπολίτευσης στον...
Η ισχύς εν τη ενώσει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι τελευταίες πινελιές από τον Ν. Αλιβιζάτο
Για τις 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προορίζονται τα δύο ντιμπέιτ όλων των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα - Αυτή είναι μία από...
Οι τελευταίες πινελιές από τον Ν. Αλιβιζάτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας