Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«“Κόμμα παντός καιρού” δεν έχουμε γίνει ακόμη»

H γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του 19ου Συνεδρίου του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, τα λέει με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«“Κόμμα παντός καιρού” δεν έχουμε γίνει ακόμη»

  • A-
  • A+

«Ο στόχος για “Κόμμα παντός καιρού” παραμένει προς κατάκτηση». Αυτή είναι η βασική διαπίστωση των «Θέσεων της Κ.Ε.» του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου -που θα διεξαχθεί από τις 30 Μαρτίου ώς τις 2 Απριλίου του 2017- συμπυκνώνεται στα παρακάτω: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία - τον Σοσιαλισμό».

Το κείμενο των «Θέσεων», που αριθμεί 106 σελίδες, χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις διεθνείς εξελίξεις. Το δεύτερο, στη θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπι­ταλιστικό σύστημα. Το τρίτο αφορά την εσωτερική ελληνική πραγματικότητα, την κατάσταση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον απολογισμό δράσης του κόμματος από το 19ο Συνέ­δριο ως σήμερα και στα καθήκοντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έως το 21ο Συνέδριο που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει το 2021.

Στην ανάλυση των διεθνών εξελίξεων αξίζει να επισημανθεί ότι το ΚΚΕ εκτιμά ως πολύ σοβαρό τον κίνδυνο «ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου». Για τον λόγο αυτό, στις «Θέσεις» αναφέρεται ότι «το κάθε κομμουνιστικό κι εργατικό κόμμα, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, η εργατική τάξη και το κίνημά της σε όλες τις χώρες οφείλουν να προετοιμάζονται» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει εμπλοκή της Ελλάδας σε «ιμπεριαλιστικό πόλεμο», οι «Θέσεις» αναφέρουν ότι «το Κόμμα πρέπει -υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού- να ηγηθεί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για να βγει η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο να ηττηθεί ο όποιος πιθανός ιμπεριαλιστής εισβολέ­ας... αλλά να ηττηθεί ολοκληρωτικά και η ίδια η εγχώρια αστική τάξη».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, οι «Θέσεις» εκτιμούν ότι «η κυρίαρχη γραμμή της αστικής πολιτικής θεωρεί δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν και οι ιδιαίτερα στενοί δεσμοί του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα».

Αναφορικά με την εσωτερική κατάσταση, στις «Θέσεις» καταγράφονται οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και εκτιμάται ότι «η ελληνική οικονομία τείνει να περάσει σε αναιμική ανάκαμψη το 2017. Ωστόσο, η πραγματοποίηση αυτής της τάσης θα εξαρτηθεί και από άλ­λες παραμέτρους, ιδιαίτερα από τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας».

Οι αστικές δυνάμεις

Εκτενή αναφορά στις «Θέσεις» γίνεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας, για το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναμόρφωσης. «Οι βασικές δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος συμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης», σημειώνεται στο κείμενο των «Θέσεων».

Για τις πολιτικές δυνάμεις, αναφέρεται ότι «τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο, για την αστική τάξη γενικότερα, αλλά και για τους βασικούς διεθνείς συμμάχους». Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «αναπτύσσει προσπάθεια διεύρυνσης προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αξιοποιώντας και το χαρτί της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Για τη Ν.Δ. οι «Θέσεις» εκτιμούν ότι «δίνει μάχη για να ανα­γνωριστεί ως η πιο συνεπής εναλλακτική κυβερνητική λύση με δυνατότητες σταθερότερης προσήλωσης στους στόχους του κεφαλαίου».

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις «Θέσεις» στο λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, για το οποίο αναφέρεται ότι βρίσκεται «αυτή τη στιγμή ακόμα υπό διαμόρφωση». Στο ρεύμα αυτό οι «Θέσεις» περιλαμβάνουν την Πλεύση Ελευθερίας, τη ΛΑ.Ε., την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τα διάφορα ακροδεξιά-φασιστικά μορφώματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των «Θέσεων» (66 από τις 106 σελίδες) είναι αφιερωμένο στον απολογισμό δράσης από το προηγούμενο συνέδριο και στα νέα καθήκοντα του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως «από το 19ο Συνέδριο έχουμε νέο Πρόγραμμα που αποτυπώνει την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματος για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό, και δίνει κατευθύνσεις για την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος κάτω από όλες τις συνθήκες», εντούτοις οι «Θέσεις» διαπιστώνουν -όπως προαναφέραμε- ότι το «“Κόμμα παντός καιρού” παραμένει προς κατάκτηση».

Για την επίτευξη αυτού, η προσοχή επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς: στην ιδεο­λογική-πολιτική παρέμβαση του κόμματος στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην πορεία της κοινωνικής συμμαχίας, δηλαδή στη δράση και τον συντονισμό των οργανώσεων: ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά γίνεται στην οργανωτική ανάπτυξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στις σχέσεις τους με την κοινωνία.

Αυτοκριτική

Σε ό,τι αφορά τη δράση της απερχόμενης Κ.Ε., εκτιμάται: «Παρ’ όλα τα θετικά στη δράση της Κ.Ε. και την τεράστια σε όγκο δουλειά που έβγαλε, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν τα βασικά προβλήματα, η αναντιστοιχία των μεγάλων στόχων της στρατηγικής που έχουμε χαράξει με το επίπεδο της καθοδηγητικής μας δουλειάς και της βοήθειας, τόσο προς τα όργανα όσο και τις ΚΟΒ».

Το κείμενο των «Θέσεων» καταλήγει σε μια σειρά προτάσεις της Κ.Ε. για δραστηριότητες ώς το 21ο Συνέδριο. Οι βασικότερες από αυτές τις προτάσεις αφορούν: Τη διοργάνωση δύο Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων. Η μία θα αφορά την ανασυγκρότηση του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος και η δεύτερη την έγκριση του αναμορφωμένου πρώτου τόμου της κομματικής ιστορίας, που θα αφορά το διάστημα 1917-1949.

Τη σύγκληση δύο ολομελειών της Κ.Ε. με ευρεία σύνθεση ή συνδιασκέψεων που θα εξετάσουν την κατάσταση με τους αυτοαπασχολούμενους και το αγροτικό κίνημα. Επίσης η νέα Κ.Ε., σε ευρεία ολομέλεια, θα εξετάσει τις δραστηριότητες για την επέτειο των εκατό χρόνων (2018) από την ίδρυση του ΚΚΕ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αρχές Απριλίου του 2017 το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ
Στις αρχές Απριλίου του 2017 -το πιθανότερο από τις 6 έως τις 9 του μηνός- θα γίνει το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. του. Το 20ό Συνέδριο διεξάγεται ακριβώς 4 χρόνια μετά το 19ο,...
Αρχές Απριλίου του 2017 το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αλλαγή πλεύσης του ΚΚΕ
Από την άρνηση υπογραφής του κοινού ανακοινωθέντος των πολιτικών αρχηγών το 1992, βάσει του οποίου η Ελλάδα δεν δεχόταν να αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με όνομα που περιείχε τον όρο «Μακεδονία», στο 2011,...
Η αλλαγή πλεύσης του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρά λόγια Κουτσούμπα κατά της Νέας Δημοκρατίας
Κάθετα αντίθετος στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος επίσης επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών...
Σκληρά λόγια Κουτσούμπα κατά της Νέας Δημοκρατίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε πολιτικό λόγο ίσων αποστάσεων επιμένει το ΚΚΕ
Ιδιαίτερη σημασία στη μαζική παρουσία των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το βράδυ του Σαββάτου, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, δίνει το ΚΚΕ. Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Σοφιανός,...
Σε πολιτικό λόγο ίσων αποστάσεων επιμένει το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επικίνδυνη η ιδέα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας»
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε χθες ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στη συγκέντρωση του κόμματος στο ΣΕΦ για την επέτειο των εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
«Επικίνδυνη η ιδέα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σήμερα η κορύφωση των εκδηλώσεων του ΚΚΕ
Κορυφώνονται σήμερα με μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Κεντρικό σύνθημα, «Μας είπαν ότι ήρθε το “τέλος της Ιστορίας”. Οι λαοί...
Σήμερα η κορύφωση των εκδηλώσεων του ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας