Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμπόρευση... δύο ταχυτήτων
INTIME NEWS

Συμπόρευση... δύο ταχυτήτων

  • A-
  • A+

Ισχυροί δισταγμοί, κινήσεις τακτικής και... στο βάθος η κατανόηση της αναγκαιότητας για μια κοινή πορεία και μια πολιτική και προγραμματική επανεκκίνηση.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκηνικό στην Κεντροαριστερά που εξακολουθεί να συζητά και να αναζητά φόρμουλα συμπόρευσης για τις μεγαλύτερες και μικρότερες συσπειρώσεις του χώρου, ώστε να μπορέσει να καταστεί αξιόπιστη και υπολογίσιμη δύναμη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Οι διεργασίες ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, έπειτα από διακυμάνσεις και διαβουλεύσεις αρκετών μηνών, φαίνεται πως φτάνουν σε ένα σημείο καμπής το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να κορυφωθούν με τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν θα σημάνει η άτυπη προεκλογική περίοδος για τους δύο επικεφαλής και όποιους άλλους ενδιαφερθούν να ηγηθούν του υπό διαμόρφωση πολιτικού φορέα.

Οι κάλπες σχεδιάζεται να στηθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου με ανοιχτή διαδικασία, για να ακολουθήσει την άνοιξη του 2017 το ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει το όνομα, το σύμβολο και θα εκλέξει τα όργανα της νέας παράταξης με πιθανό τίτλο Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή Προοδευτική Μεταρρυθμιστική Συμμαχία.

Από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και πιέζουν έντονα το Ποτάμι να συναινέσει στον παραπάνω οδικό χάρτη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται εξάλλου η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για έναν σύγχρονο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα και αιχμηρά τονίζει ότι δεν κατανοεί τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα, δηλαδή την ευρύτερη ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, μαζί με όλα τα κόμματα και τις άλλες κινήσεις» υποστήριξε το Σάββατο από την Πάτρα η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στους υποστηρικτές της άποψης ότι ο κύκλος του Κινήματος έχει κλείσει επισήμανε: «Το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή σε κάποιο δήθεν ιδανικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ούτε ασφαλώς η αυτοκατάργησή μας, όπως πολλοί ήθελαν και θέλουν, ίσως για να δικαιώσουν τις προσωπικές τους επιλογές».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, στην πρώτη μεταβατική φάση η συνύπαρξη πρέπει να γίνει με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμού των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών

Από την πλευρά του ο Στ.Θεοδωράκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, συζητώντας με στελέχη του χώρου και επιχειρώντας να οικοδομήσει συμμαχίες.

Παράλληλα θεωρεί ότι η ευτυχής κατάληξη του όλου εγχειρήματος δεν είναι δεδομένη, λέγοντας ότι μια απλή συνένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ πρακτικά δεν τον ενδιαφέρει.

Η συνέντευξη

Για τον λόγο αυτό απορρίπτει κατηγορηματικά τα «τελεσίγραφα» της Χαριλάου Τρικούπη για fast track διαδικασίες.

«Η Ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να κάνει “διάλογο” μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού (Realnews).

Οπως έλεγε πρόσφατα ανώτατη κομματική πηγή στην «Εφ.Συν.», «η προετοιμασία για το Επινέ (σ.σ. η ανασυγκρότηση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1971, υπό τον Φρανσουά Μιτεράν) κράτησε τρία χρόνια».

Η αντίληψη αυτή εκνευρίζει τους επιτελείς της κ. Γεννηματά, οι οποίοι όμως δεν επιθυμούν να χρεωθούν μια αρνητική εξέλιξη και ένα ναυάγιο, λίγο πριν από τον «γάμο» στην Κεντροαριστερά.

«Ο κόσμος της παράταξης αγωνιά για το αποτέλεσμα, για έργα και όχι για λόγια. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Είναι λάθος με συνεντεύξεις και διαρροές να υπονομεύεται το καλό κλίμα των συνομιλιών σε αυτό το κρίσιμο σημείο που έχουμε φτάσει», σχολίαζαν κύκλοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απαντώντας με ενόχληση στις αιχμές του κ. Θεοδωράκη.

Ο ίδιος πάντως έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει το πλαίσιο μιας προεκλογικής αντιπαράθεσής του με τη Φώφη Γεννηματά.

Εκμεταλλευόμενος και την καλή σχέση που έχει με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και εφόσον οι διαδικασίες με το ΠΑΣΟΚ προχωρήσουν, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα προσπαθήσει να εκφράσει τη συνέχεια του λεγόμενου «εκσυγχρονισμού», δηλαδή το πιο φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό κομμάτι του ευρύτερου χώρου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα προσπαθήσει να «διασπάσει» τη Χαριλάου Τρικούπη, είτε υπάρξει δεύτερος υποψήφιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είτε όχι.

«Με βάση την εκσυγχρονιστική πρόταση που θα κάνω θα ζητήσω τη στήριξη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Φώφη Γεννηματά θεωρητικά φέρεται να έχει το προβάδισμα στην κούρσα, ειδικά στην περίπτωση που από το κόμμα της δεν υπάρξει άλλος διεκδικητής. Ωστόσο πολύ κοντά στην εκδήλωση υποψηφιότητας βρίσκεται ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που διαθέτει μεγάλη δύναμη στον κομματικό μηχανισμό αλλά και επιρροή σε ευρύτερα ακροατήρια εκτός της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ προσόν θεωρείται η νεαρή του ηλικία. Επίσης ο Γιάννης Μανιάτης το σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι υποψήφιος.

Στο παιχνίδι της ονοματολογίας εντάσσεται κατά ορισμένες πληροφορίες και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία με συνέντευξή της πρότεινε τον Κώστα Σημίτη για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ διέψευσε ότι το δείπνο του Ιουνίου με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε «μενού» την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Εφόσον το ΚΙΔΗΣΟ εμπλακεί στο εγχείρημα, δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα ο Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς μάλλον ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται προσωπικά.

Νέα συνάντηση

Η νέα συνάντηση της τετραμελούς επιτροπής των δύο κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας, θα συζητήσει εκ νέου τα βήματα προς τον νέο φορέα και κυρίως τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα. Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που μένουν προς διευκρίνιση είναι τα άνω των 100 εκατ. ευρώ δάνεια του ΠΑΣΟΚ και αν αυτά θα κληροδοτηθούν στον νέο φορέα.

Πάντως έως τις εκλογές τα κόμματα θα συνεχίσουν ως έχουν, ανεξάρτητα αν συγχωνευτούν το 2017 οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ μετά τις εκλογές αναζητείται το μοντέλο με το οποίο θα εξυπηρετούνται τα δάνεια, καθώς μια ενδεχόμενη διαγραφή τους θα προκαλούσε κατακραυγή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και το ζήτημα των προϋποθέσεων για τις υποψηφιότητες.

Η συλλογή υπογραφών σε επίπεδο εκατοντάδων ή χιλιάδων δημιουργεί προβλήματα στην επαλήθευσή τους, ενώ ένας άλλος τρόπος που συζητείται (υπογραφές από μικρό αριθμό βουλευτών ή περιφερειαρχών ή δημάρχων) μπορεί να περιχαρακώσει ακόμη περισσότερο το όλο εγχείρημα.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις για τις κάλπες και αιχμές κατά Φώφης
Με την έγκριση της εισήγησης που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, στην οποία εμπεριέχονται αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του...
Αποφάσεις για τις κάλπες και αιχμές κατά Φώφης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θ. Θεοχαρόπουλος στην «Εφ.Συν.»: Δεν υφίσταται θέμα ένταξης στο Ποτάμι
Δεν υφίσταται θέμα ένταξης στο Ποτάμι, δήλωσε στην efsyn.gr ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ● Δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει ότι με τον Στ. Θεοδωράκη βρίσκονται στον ευρύτερο κοινό χώρο, ωστόσο -όπως είπε- αυτό δεν...
Θ. Θεοχαρόπουλος στην «Εφ.Συν.»: Δεν υφίσταται θέμα ένταξης στο Ποτάμι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Πορεύονται μαζί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αποτελούν συνιδρυτές του κοινού εγχειρήματος στην Κεντροαριστερά και χάρη στην πίστη τους για ενότητα συγκροτήθηκε το συμμαχικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για λίγο ακόμη... μαζί
Παράταση μερικών ημερών παίρνουν οι αποφάσεις για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής ● Σε παιχνίδι καθυστερήσεων για τη διαχείριση των πολιτικών ευθυνών επιδίδονται οι «αντιμαχόμενες» πτέρυγες σε...
Για λίγο ακόμη... μαζί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σοβαρές διαφωνίες για τον νέο φορέα
Νέο ενιαίο φορέα με διάλυση των σημερινών κομμάτων προκρίνει η ΔΗΜΑΡ και επιμένει στην πρόταση για δύο κάλπες. Το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας. Εν αναμονή των υποψηφιοτήτων...
Σοβαρές διαφωνίες για τον νέο φορέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας