• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 25.6°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.0°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.3°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.6°C / 27.2°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  31%
Τετ α τετ Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου για το προσφυγικό

Σε καλό κλίμα η συνάντηση των δύο ανδρών

EUROKINISSI/ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου για το προσφυγικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις.

Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως μίλησαν για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπου βέβαια κυριάρχησαν το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας.

«Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον καιρό, η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, που κυριαρχούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, καθιστούν την Ελλάδα ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές» σημειώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Και πρόσθεσε: «Οι καταστάσεις χρειάζονται σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα. Βασική αστική αξία και αρχή είναι η έννοια της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης για την αντιμετώπιση όλων αυτών των μεγάλων θεμάτων.

Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα αυτές τις ώρες.

Ο ελληνικός λαός είναι κάτω από μεγάλη πίεση, οι κοινωνικές αντοχές είναι πλέον πεπερασμένες. Και θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την πατρίδα μας».

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχαμε, πράγματι, τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένως και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και να διαπιστώσουμε από κοινού το γεγονός ότι πράγματι έχει συντελεστεί μια σημαντική πρόοδος από πλευράς Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία την οποία έχεις αναλάβει για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος».

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν και μια επισκόπηση των εξελίξεων των τελευταίων μηνών και να συμφωνήσουν «ότι, παρά τις όποιες πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία, είναι πάρα πολύ σημαντικό η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προστατευθεί. Και φυσικά να ενισχυθούν και οι σχετικές δομές, οι οποίες θα επιτρέψουν επιχειρησιακά στη συμφωνία αυτή να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας «λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την Κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου. Έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχουν προ-αναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένας κεντρικός σχεδιασμός οργανωμένης και συστηματικής κατανομής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σε όλη την εθνική επικράτεια. Εξακολουθούμε αυτό, δυστυχώς, να μην το βλέπουμε και να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές κινήσεις. Και αναφέρομαι βέβαια και στην ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και ουσιαστική εκμετάλλευση των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμοι, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κι εσύ έχεις συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να τεθούν αυτοί οι πόροι στη διάθεση της Ελλάδας.

Δυστυχώς, κι εκεί βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι παράγων γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή. Είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα οποία κι εσύ, μέσα από το δικό σου δημόσιο λόγο, έχεις υποστηρίξει, πρέπει κι αυτά να υλοποιηθούν».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επανέλαβε τη σκληρή γραμμή της Ν.Δ. για το προσφυγικό
Τη γνωστή σκληρή ατζέντα της Ν.Δ. στο προσφυγικό επανέλαβε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που...
Επανέλαβε τη σκληρή γραμμή της Ν.Δ. για το προσφυγικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το προσφυγικό στις επαφές Μητσοτάκη
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων επαφών του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το προσφυγικό κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο ανδρών, όπως...
Το προσφυγικό στις επαφές Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τετ-α-τετ με επίκεντρο το προσφυγικό
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχοντας ως βασικό αντικείμενο συζήτησης την προσφυγική κρίση και τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική...
Τετ-α-τετ με επίκεντρο το προσφυγικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή από Ψυχογιό για την «απάνθρωπη ανάρτηση» Μπογδάνου
«Ο βουλευτής και δημοσιολόγος επί παντός επιστητού, Κ. Μπογδάνος, κατάφερε μέσα σε 5 γραμμές να αποκρυσταλλώσει τον ρατσισμό, την θρησκευτική μισαλλοδοξία αλλά και την πολιτική των push backs», αναφέρει μεταξύ...
Οργή από Ψυχογιό για την «απάνθρωπη ανάρτηση» Μπογδάνου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης
Με τους αυτόκλητους φύλακες των ελληνοτουρκικών συνόρων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον Έβρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις ακραίες συμπεριφορές και ευχαρίστησε «τους εθελοντές και...
Ευχαρίστησε τους «εθελοντές» στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας