Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίως ο Γ. Στουρνάρας στηρίζει με δηλώσεις του την κυβέρνηση, σε μυστική σύσκεψη όμως στο εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδας αποδόμησε την καταστροφολογική εκστρατεία της περί νέου GREXIT

Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Τίποτε το τρομακτικό δεν θα συμβεί στους Ελληνες πολίτες την επομένη της καταψήφισης του κ. Δήμα ή την επομένη της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που εκτοξεύουν οι κοινοτικοί και το κλίμα ζόφου και τρόμου που καλλιεργεί η κυβέρνηση, σε συγχορδία μαζί τους.

Την αποδόμηση της καταστροφολογικής εκστρατείας και του νέου GREXIT δεν επιχειρεί κάποιος ή κάποιοι προσκείμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα ήταν εύλογο και επιβεβλημένο.

Την κινδυνολογία -στην οποία ενεπλάκησαν ήδη οι κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Σταϊνμάγερ στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και άλλοι τις επόμενες ημέρες- αποδομεί ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, που από τη στιγμή που εγκατέλειψε τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών δείχνει στοιχεία ουδετερότητας στην πολιτική διαμάχη, προσπαθώντας -παρά τις γνωστές απόψεις του- να ανταποκριθεί στις ανάγκες του θεσμικού του ρόλου. Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας δεν απαρνείται το υπουργικό του έργο και τις απόψεις του υπέρ μιας σκληρής μνημονιακής-δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είδε, όμως, πρόσφατα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, τον Γ. Δραγασάκη και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του κόμματος που τον επισκέφθηκαν και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, σε μια άτυπη σύσκεψη στελεχών της ΤτΕ την περασμένη εβδομάδα -όταν ήδη είχε αρχίσει η ανάπτυξη της εκστρατείας κινδυνολογίας της κυβέρνησης- φέρεται να υποστήριξε ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές -όπου πιθανόν ο κ. Τσίπρας να είναι ο νικητής των εκλογών- όλα αυτά θα τελειώσουν (δηλ. πιέσεις, δηλώσεις κ.λπ.). Η «νέα εποχή» στις σχέσεις νέας κυβέρνησης-δανειστών θα αρχίσει, ανέφερε παραστατικά ο κ. Στουρνάρας, το πρωί της Δευτέρας με ένα τηλεφώνημα του Πολωνού, πλέον, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ (διαδέχθηκε τον κ. Βαν Ρομπάι) στον νέο πρωθυπουργό. Αφού τον συγχαρεί για τη νίκη του, θα του πει: «Ελα στις Βρυξέλλες να τα πούμε», θέτοντας έτσι τέλος στο κλίμα ψυχρού πολέμου που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Τα ίδια και το 2012

Παρόμοιες συμπεριφορές σημειώθηκαν στο διάστημα προ της δημιουργίας της κυβέρνησης Παπαδήμου και κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου 2012. Σε ανάλογες περιπτώσεις κινητοποιείται ένας άτυπος επικοινωνιακός μηχανισμός της ευρωζώνης ή της Ε.Ε. και αρχίζουν να πέφτουν βροχή πανομοιότυπες εκβιαστικές δηλώσεις, που περιέχουν απειλές ή και διαρρέουσες πληροφορίες κατά του κράτους-μέλους που αντιστέκεται. Είχε π.χ. προκαλέσει αίσθηση η δήλωση της τότε επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ότι συζητείται αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην ίδια συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε την άποψη, που προφανώς βασίζει στη μακρά διαπραγματευτική του εμπειρία (ήταν ο τεχνοκράτης που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη) ότι οι Ευρωπαίοι θα συγκατατεθούν να δώσουν εύλογο χρόνο στον νέο πρωθυπουργό (σ.σ. εν προκειμένω στον κ. Τσίπρα) να προετοιμαστεί για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ανεξάρτητα από μνημόνια και προγράμματα. Οι Ευρωπαίοι, φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι ανόητοι για να αρνηθούν να δώσουν χρόνο σε έναν κυβερνήτη που έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Ηδη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκρουσε πρύμναν και διαμήνυσε ουδετερότητα στις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εκλογές που πιθανότατα ακολουθούν.

Πλήγμα στην κινδυνολογική εκστρατεία της Ν.Δ. για την οικονομία είναι οι διαπιστώσεις των υπευθύνων της ΤτΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετέφερε στα στελέχη της τράπεζας ότι υπάρχει μεν ανησυχία στο αποταμιευτικό κοινό, αλλά δεν σημειώνεται εκροή καταθέσεων. Υπάρχουν, είπε, μεμονωμένες κινήσεις για «σπάσιμο» καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ στα μέλη των οικογενειών. Από όσα έχουν αναφέρει οι 4 «συστημικές» τράπεζες στην ΤτΕ, προκύπτει μόνο μία περίπτωση Ελληνα εφοπλιστή, που απέσυρε από την Eurobank μεγάλο χρηματικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά σύμπτωση, στην ίδια τράπεζα (που είναι η μόνη ιδιωτική από τις 4) έφθασε το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Σπούνερ, που από τις επαφές του Γ. Μηλιού στο Λονδίνο, συμπέρανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει... κομμουνιστικό οικονομικό πρόγραμμα.

Για το... bank run

Κατά σύμπτωση επίσης ο κ. Τσίπρας διέβλεψε χθες ότι ο κ. Σαμαράς είναι ικανός να προκαλέσει τεχνητή εκροή καταθέσεων που διαθέτουν οι φίλοι του επιχειρηματίες.

Φυσικά, κάθε άλλο παρά σπαρμένη με ρόδα θα είναι η διαδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την εξουσία.

Φόβο των ξένων επενδυτών για τις εξελίξεις δείχνει κατά τον κ. Στουρνάρα (όπως τουλάχιστον ενημέρωνε τα στελέχη του) η εκτόξευση του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στο 8,5%.

Οπως επίσης ότι η ευρωζώνη έχει και άλλους μοχλούς πίεσης, πολύ πιο σκληρούς από τις δηλώσεις. Ετσι, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι, είναι άτεγκτος στην εφαρμογή των αποφάσεων της Τράπεζας. Για να χορηγήσει ρευστότητα η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, πρέπει η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Δηλαδή να έχει προχωρήσει η αξιολόγηση του τωρινού Μνημονίου από την τρόικα, άρα να έχουν ψηφιστεί στα σκληρά μέτρα που υποδεικνύει (ΦΠΑ, μείωση συντάξεων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, νέοι φόροι, δημοσιονομική κενό κ.λπ.). Και, επίσης να έχει συμφωνηθεί το λεγόμενο πρόγραμμα της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης. Επομένως, θα πρέπει να συμφωνηθεί και δεύτερο πακέτο μέτρων. Απλώς ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι θα είναι πιο ήπιο από όλα τα προηγούμενα και θα αναφέρεται στις δύο «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, τις οποίες δεν λησμονεί η τρόικα.

Αλλά και οι υπόγειες διαδρομές των αγορών, τις οποίες τώρα μόλις μαθαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με την προοπτική της ανάληψης της εξουσίας αναγκάζονται να έλθουν σε επαφή μαζί τους, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παίζουν και αυτές στο παιχνίδι του φόβου και ότι είναι έτοιμες να αλλάξουν στρατόπεδο.

Ετσι, η ηγετική ομάδα του μεγάλου διεθνούς fund CAPITAL (που είχε μετάσχει στις συναντήσεις Σταθάκη-Μηλιού με διενείς τράπεζες και funds στο Λονδίνο) εξοργίστηκε με τη συμπεριφορά του αναλυτή της, κ. Σπούνερ, που έστειλε ραπόρτο στην Εurobank για τις... κομμουνιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η CAPITAL ανακοίνωσε επίσημα ότι ο κ. Σπούνερ «είναι ένας από τους 300 αναλυτές μας», υποβαθμίζοντας τον ίδιο και το ζήτημα. Παράλληλα, όμως, ειδοποίησε τους αρμόδιους του ΣΥΡΙΖΑ ότι διέταξε έρευνα (ανάλογη της δικής μας ΕΔΕ) για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσε στη δημοσιότητα και από ποιον το σημείωμα του κ. Σπούνερ. Το στοιχείο της έρευνας δεν έφθασε ποτέ στο προσκήνιο της δημοσιότητας στην Ελλάδα, σκοπίμως προφανώς. Αντίθετα, ο Τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα μόνο στο... «κόκκινο» σημείωμα του κ. Σπούνερ.

Ο πολύς Τζον Πόλσον, 54 ετών, μεγαλοεπενδυτής (κατέχει μεγάλα πακέτα μετοχών στην Eurobank και την ΕΥΔΑΠ) δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου -και αυτό έγινε μείζον θέμα στα ΜΜΕ- ότι αναβάλλει τα επενδυτικά του σχέδια στη χώρα μέχρις ότου επανέλθει η πολιτική σταθερότητα. Εθεσε δε ως ορόσημο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να επενδύσει περισσότερα στη χώρα αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα.

Η «τούμπα» του Πόλσον

Η συντριπτική πλειονότητα του Τύπου προέβαλε μόνον το πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων, μάλλον για να συμπορευθεί με την κατεύθυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα». Ο κ. Πόλσον έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Ν. Υόρκη. Αλλά αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήλθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Γ. Δραγασάκη.

Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση και δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις. Ο κ. Πόλσον, μάλιστα, άφησε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ονόματα και τηλέφωνα συνεργατών του στην Ελλάδα, οι οποίοι και θα τον εκπροσωπούν έγκυρα από εδώ και στο εξής. Οι συνεργάτες του κ. Πόλσον αποκάλυψαν στη συνέχεια στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι ορισμένες φορές «αναγκάζονται να κάνουν τα χατίρια των κυβερνητικών», είτε γιατί έχουν δεσμούς με το μέγαρο Μαξίμου είτε γιατί έχουν εξυπηρετηθεί από τις κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Ο κ. Πόλσον διαθέτει στην αλυσίδα των δραστηριοτήτων του την εταιρεία-fund «Πληροφορία και Γεγονότα», στην οποία καταφθάνουν πληροφορίες για επικείμενα οικονομικά γεγονότα. Οι πληροφορίες αυτές αξιολογούνται και αξιοποιούνται στο έπακρο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη. Π.χ. όσον αφορά τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, ειδοποιούνται ανεπισήμως οι άνθρωποι του κ. Πόλσον ώστε να προετοιμαστούν για αγορά.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑ.Ε.: «Η εκλογή Στουρνάρα φυσικό επακόλουθο της στάσης του ως εκλεκτού των δανειστών»
Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η Λαϊκή Ενότητα, η οποία τονίζει ότι η επανατοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι υπερασπίστηκε τα...
ΛΑ.Ε.: «Η εκλογή Στουρνάρα φυσικό επακόλουθο της στάσης του ως εκλεκτού των δανειστών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο Γ. Στουρνάρας θα έχει όλο το χρόνο να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση»
Σκληρή επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την ανανέωση της θητείας ως επικεφαλής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Ο Γ. Στουρνάρας θα έχει όλο το χρόνο να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο πλευρό του Στουρνάρα, η Ν.Δ. και το Ποτάμι
Σε επίθεση κατά της κυβέρνησης και σε στήριξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προχώρησαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «κυνήγι φαντασμάτων»,...
Στο πλευρό του Στουρνάρα, η Ν.Δ. και το Ποτάμι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κόκκινη κάρτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα
«Ο Στουρνάρας με τη δήλωσή του πέρασε τον Ρουβίκωνα της αξιοπρέπειας». Με αυτή τη φράση εξέφραζαν χτες κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος...
«Κόκκινη κάρτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση Τσίπρα - Προβόπουλου με τη σκέψη στον... Στουρνάρα
Τη συνάντηση ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με παράγοντες της οικονομίας. Η συνάντηση αυτή έγινε στη σκιά των δηλώσεων του νυν διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος έχει κάνει λόγο για...
Συνάντηση Τσίπρα - Προβόπουλου με τη σκέψη στον... Στουρνάρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκουρλέτης: «Δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές»
Τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης ούτως ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας τις «εξωθεσμικές»...
Σκουρλέτης: «Δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας