Με χθεσινή παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το θέμα του δανείου της Τράπεζας Πειραιώς προς στην εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ ΧΑΝΙΩΝ», υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση πόθεν έσχες του, δηλώνει μέτοχος της ίδιας εκδοτικής εταιρείας, η οποία είχε πάρει δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το 2005, από το οποίο σκανδαλωδώς δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα που η αξία των οφειλών ανέρχεται σε 691.000 ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακούς λόγους προσπαθεί να σπιλώσει το όνομα της οικογενείας του με αφορμή τις ερωτήσεις που υπέβαλαν βουλευτές στον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
«Πορεύτηκα όλη μου τη ζωή με αξιοπρέπεια και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξιοπιστία μου στον βωμό κάποιου πολιτικού παιχνιδιού», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση των 300.000 ευρώ αναφέρει ότι το δάνειο ζητήθηκε από την τράπεζα προκειμένου η εφημερίδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, στα ταμεία και στους προμηθευτές όταν αναγκάστηκε να διακόψει την έκδοσή της.
«Για το δάνειο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς ενέγραψε, ως πρώτη μάλιστα υποθήκη, το ακίνητο 800 τ.μ. ιδιοκτησίας της “ΚΗΡΥΞ Α.Ε.” στην περιοχή Νεροκούρου των Χανίων. Επιπλέον, η Τράπεζα ζήτησε και συνυπογράψαμε ως συνεγγυητές, μαζί με γνωστό Χανιώτη επιχειρηματία», εξηγεί ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.
Αργότερα, αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης, ο επιχειρηματίας συνεγγυητής μαζί με συνάδελφό του εκδότη, («ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α.Ε.») ανέλαβε τις υποχρεώσεις και προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε τελικά να εξυγιάνει την εφημερίδα με τον τίτλο «ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στη συνέχεια στη μοναδική δραστηριότητα της «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» μετά το κλείσιμο της εφημερίδας που ήταν «αποκλειστικά η αξιοποίηση του ιστορικού της ακινήτου στα Χανιά».
Οι εμπράγματες εγγυήσεις
Ως προς το επίμαχο δάνειο δηλώνει ότι «η “ΚΗΡΥΞ ΑΕ” είχε αφενός πλήρεις εμπράγματες εγγυήσεις και αφετέρου όχι μόνο ένα, ως είθισται κατά πάγια τραπεζική πρακτική, αλλά δύο και μάλιστα υψηλής αξιοπιστίας εγγυητές».
Για τους λόγους αυτούς δεν πρόκειται περί θαλασσοδανείου, όρο «τον οποίο αβασάνιστα και επιπόλαια χρησιμοποίησε κυβερνητικός βουλευτής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής».
Υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι όλα έγιναν στο φως της ημέρας και ότι η οικογένειά του δεν είχε σχέση με την εκδοτική προσπάθεια της εταιρείας που ανέλαβε την αποπληρωμή του δανείου.
Τα ερωτήματα παραμένουν: ποια τράπεζα θα είχε αρνηθεί το υψηλότατο για τα δεδομένα μιας επαρχιακής εφημερίδας δάνειο αν δεν ήταν εγγυητής ο Κ. Μητσοτάκης; Επίσης πώς εξηγείται το φαινόμενο μια τράπεζα να αφήνει να περάσουν 11 χρόνια για να καταγγείλει ένα δάνειο για το οποίο δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας