• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%

Στην εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την εξαίρεση ερωτημάτων που αφορούν χορηγήσεις στον ΔΟΛ και στον ιδιοκτήτη του

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνήγοροι υπεράσπισης οι βουλευτές της Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και το... Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Ατομικά Δικαιώματα επικαλέστηκαν χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμμματα και ΜΜΕ, λειτουργώντας ατύπως ως συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Μαντζούνη, διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank από το 2005, ο οποίος εξεταζόταν χθες ως μάρτυρας.

Υστερα από την καίρια παρέμβαση των συγκεκριμένων βουλευτών (Δένδιας, Τζαβάρας), ο μάρτυρας έκανε σε πολλές περιπτώσεις χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός του της σιωπής και δεν απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις.

Ο λόγος είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη της τράπεζας σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη (για το αδίκημα της απιστίας) για το δάνειο των 50 εκατ. που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5, εκατ. το καθένα που είχαν δοθεί το 2010 ως προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη και τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.

Η Ν.Δ. ζήτησε την εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του Δημ. Μαντζούνη, όμως η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων αλλά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η Alpha Bank έχει δανείσει συνολικά σε ΜΜΕ 311 εκατ. ευρώ από τα οποία πάνω από το 50%, δηλαδή 160 εκατ. ευρώ, δεν έχουν καλυφθεί, πληροφόρησε την επιτροπή ο μάρτυρας. Υποστήριξε επίσης ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης», αναφερόμενος στην «Τηλέτυπος».

Για τη συγκεκριμένη εταιρεία υπογράμμισε ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση και είπε ότι «συζητάμε τις προτάσεις αλλά δεν νομίζω ότι θα τις αποδεχτούμε». Ο Δ. Μαντζούνης σημείωσε ότι όλα τα δάνεια σε ΜΜΕ αποτελούν μόνο το 1,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζάς του σε επιχειρήσεις, ενώ συνολικά οι δανειοδοτήσεις της φτάνουν στα 29 δισ. ευρώ.

Χαρακτήρισε «αρκετά δύσκολη» τη σημερινή κατάσταση του ομίλου Πήγασος («ελπίζουμε ότι θα δοθεί λύση εφόσον θα κριθεί βιώσιμος»), ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων τα οποία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρεία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «Αντέννα», στα 6 εκατ. ευρώ για το «Star» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

Βάσει όσων είπε στις ερωτήσεις του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, έχοντας στοιχεία από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, η Alpha χορήγησε κοινό ομολογιακό δάνειο (μαζί με Εθνική και Πειραιώς) ύψους 96 εκατ. ευρώ το 2013 στον ΔΟΛ, παρά τις εισηγήσεις για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου των ΜΜΕ γενικότερα και του ΔΟΛ ειδικότερα ήδη από το 2009.

«Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τον ΔΟΛ» παραδέχτηκε ο Δ. Μαντζούνης, προσθέτοντας πως «με αυτές τις εκτιμήσεις δόθηκε και η βοήθεια στην Ελλάδα», μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση.

Σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της χορήγησης το 2006 στη θυγατρική εταιρεία συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη BRIOΝΤE LTD δανείου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ανεγείρει κτίρια σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Πόρτο Χέλι.

Σπ. Λάππας: Ανεγέρθηκαν ποτέ τα κτίρια για την ανέγερση των οποίων δόθηκε το δάνειο;

Δ. Μαντζούνης: Δεν απαντώ

Σπ. Λάππας: Η τράπεζά σας γιατί δεν παρακολούθησε την υλοποίηση και τον σκοπό του δανείου για το οποίο το δώσατε; Θα δίνατε δάνειο σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη να ανεγείρει κάτι το οποίο δεν ανεγείρεται;

Δ. Μαντζούνης: Το δάνειο αυτό δόθηκε όταν δόθηκε...

Οπως έγινε γνωστό, το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε την 1η Αυγούστου 2006, το χρέος συνεχιζόταν και δεν ενεγράφη προσημείωση στο ακίνητο παρά μόνο έπειτα από 9 χρόνια και αφού πρώτα είχε προλάβει να εγγράψει πρώτη η Πειραιώς προσημείωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβουν και τον ιδιοκτήτη της Opinion Poll
Αποκαλυπτική κατάθεση του προέδρου της Ελεγκτικής Αρχής Δημοσκοπήσεων, Θ. Χατζηπαντελή, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ● Ουδέποτε ελέγχθηκε η εταιρεία Opinion Poll, που δημοσίευσε αμφιλεγόμενη δημοσκόπηση...
ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβουν και τον ιδιοκτήτη της Opinion Poll
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι προβλέπει η πρόταση της Ν.Δ. για το τηλεοπτικό τοπίο
Με καθυστέρηση 27 χρόνων η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία της νομοθετικής πρότασης που θα καταθέσει για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Μεταξύ αυτών, η πλήρης κατάργηση του νόμου...
Τι προβλέπει η πρόταση της Ν.Δ. για το τηλεοπτικό τοπίο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψάχνοντας τρωτά σημεία του διαγωνισμού
Αρνητικά επιμένουν να προσεγγίζουν το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παρά το απροσδόκητο υψηλό τίμημα που συγκεντρώθηκε και την, κατά κοινή ομολογία,...
Ψάχνοντας τρωτά σημεία του διαγωνισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
Στην απάντηση που έδωσε ο Κων. Μητσοτάκης για να ξεκαθαρίσει το θέμα του δανείου της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων», δεν εξηγεί γιατί ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, δηλώνει μέτοχος της...
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κι όμως... υπερψηφίζει
Ναι από τη Ν.Δ. στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, καλώντας όμως τα κυβερνητικά κόμματα να αποδεχτούν και τη δική της πρόταση για εξεταστική που...
Κι όμως... υπερψηφίζει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«“Μπλε” εργολαβία με τους μιντιάρχες»
Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική ο Ν. Παππάς για να αντικρούσει το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε εναντίον του, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες.
«“Μπλε” εργολαβία με τους μιντιάρχες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας