• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Επειτα από δύο ατυχείς επιλογές στο πεδίο της τακτικής, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμορφώνει τις διαδικασίες κατάρτισης «τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού» προγράμματος, με το οποίο φιλοδοξεί να εκπλήξει θετικά τους ψηφοφόρους

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με δημόσια διαβούλευση η φυγή προς τα εμπρός

 • A-
 • A+

Κίνηση φυγής προς τα εμπρός με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα της Ν.Δ. αποφάσισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να βγει από τη φθορά της καθημερινότητας, με τις ατυχείς επιλογές στο πεδίο των τακτικών συγκρούσεων με την κυβέρνηση.

Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, την πρώτη με την αποχώρηση από τη Βουλή στη συζήτηση για τα περιοριστικά μέτρα στις επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτικών προσώπων.

Η δεύτερη με την πολιτική στήριξη που παρείχε στην πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε», η οποία προκάλεσε γκρίνια αντί κοινωνικής δυναμικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε πάνω του την ευθύνη και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, τρίτο λάθος τακτικής δεν είναι διατεθειμένος να φορτωθεί και αυτό έγινε σαφές σε όλους τους τόνους στην ηγετική ομάδα.

Στις δημόσιες δηλώσεις του, τόνισε ότι η συγκέντρωση «παρήγαγε πολιτικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας την κυβερνητική αυταρχικότητα». Εντούτοις, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, πριν από τη συγκέντρωση, ήταν σε πολύ υψηλότερους τόνους δημιουργώντας ανάλογες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Στην παρουσίαση της διαδικασίας διαβούλευσης για το πρόγραμμα της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη των προσδοκιών στη θέση του, λέγοντας ότι «όσο περισσότερο απαξιώνεται η σημερινή κυβέρνηση στη συνείδηση των πολιτών τόσο η κοινωνία θα αναζητεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση» και πρόσθεσε:

«Αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της λύσης. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό που θα εκπλήξει θετικά τους πολίτες και τους εταίρους μας. Μία νέα συμφωνία αλήθειας. Η πρότασή μας έχει κωδικοποιηθεί στη βασική της διάρθρωση στη βάση του 4% ανάπτυξη και 2% πρωτογενή πλεονάσματα. Ηδη βρίσκει συμμάχους τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας».

Αναφερόμενος στις βασικές πτυχές της δημόσιας διαβούλευσης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα γίνει σε τρία επίπεδα. Με τους κοινωνικούς φορείς, τα κομματικά στελέχη και τους πολίτες. «Δεν ξεκινάμε τη διαβούλευση από μία λευκή σελίδα. Ξεκινάμε από τις βασικές κατευθύνσεις του συνεδρίου και από την επεξεργασία των ομάδων εργασίας. Επιδιώκουμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Θέλουμε να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό, προκειμένου μέσα από το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί να υπερβούμε την κρίση».

«Μπήκε ο ‘‘σπόρος’’»

Τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε» ανέλαβε να διαχειριστεί ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους από τη μετωπική αντιπαράθεση που είχε ανοίξει με την κυβέρνηση, κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για πρακτικές Τσαουσέσκου και Στάλιν.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδήλωση ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε πως μπήκε ο «σπόρος» για να αντιταχθεί η κοινωνία στα κυβερνητικά μέτρα. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι πρωτοβουλίες Γεωργιάδη προκαλούν εντεινόμενο εκνευρισμό που φτάνει μέχρι το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάνει σαφείς τις στρατηγικές επιλογές του στα θέματα που έχει βάλει στην πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση. Μόνον στο θέμα του εκλογικού νόμου όμως έχει επιτύχει απόλυτη σύμπνοια.

Στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Απ. Τζιτζικώστας τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, λέγοντας μάλιστα ότι δεν κατανοεί τις αναστολές που υπάρχουν στην ηγεσία της Ν.Δ.

Οι προσωπικές στρατηγικές του Αδ. Γεωργιάδη και του Απ. Τζιτζικώστα και οι διακριτές αποστάσεις του Ευάγγ. Μεϊμαράκη αυξάνουν τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, για αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Ν.Δ. ενόψει του φθινοπώρου, ώστε με την παρουσίαση του νέου προγράμματος να σηματοδοτήσει και το νέο προφίλ του κόμματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά επί τέσσερα
Πόλεμο στην κυβέρνηση κήρυξε η Ν.Δ. και οι υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκαν στην πρώτη γραμμή, με επιθέσεις και βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού.
Πυρά επί τέσσερα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
Μέσα σε κλίμα έντασης, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. ολοκληρώνουν σήμερα τον προεκλογικό αγώνα τους, όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμές για πολιτικά...
Ανοιξαν λογαριασμούς που δύσκολα κλείνουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
Σε διάταξη μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση μπαίνει η Ν.Δ., ενόψει της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο για εξαπάτηση του...
Σύγκρουση σε διπλό ταμπλό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
Στις ελληνικές καλένδες παραπέπεται και η προεκλογική συνδιάσκεψη της Ν.Δ. μια και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της. Και φυσικά μετά, ο ένας...
Το Σάββατο μπορείς... Οχι, όχι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
O γραμματέας ...ένιψε τας χείρας του
Ν.Δ. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, δηλώνοντας αναρμόδιος για τα αιτήματα της επιστολής Γεωργιάδη και παραπέμποντας τη σύγκληση της Κ.Ο στον Μεϊμαράκη και το debate, κλιμάκωσε τη μεταξύ τους ένταση τόσο που ο...
O γραμματέας ...ένιψε τας χείρας του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξόρμηση με εθνική ατζέντα
Στην Μακεδονία βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε την Εδεσσα, ο Απ. Τζιτζικώστας τη Φλώρινα και την Κοζάνη, ο Αδ. Γεωργιάδης τη Δράμα και το Κιλκίς, ενώ ο...
Εξόρμηση με εθνική ατζέντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας