Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μεγάλο καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς

Ολα τα σενάρια για τη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού και τη δημιουργία νέου φορέα στον χώρο του Κέντρου

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το μεγάλο καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς

  • A-
  • A+

Το περσινό ήταν ένα σημαδιακό καλοκαίρι για τη χώρα. Δημοψήφισμα, πολύωρες διαπραγματεύσεις και τελικά η υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στην εκπνοή του χρόνου.

Εύλογο ήταν οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις να μην αφήσουν περιθώρια για άλλου είδους διεργασίες σε επίπεδο κομματικών επιτελείων.

Το φετινό καλοκαίρι πάντως προδιαγράφεται μακρύ και καθοριστικό για την τύχη της Κεντροαριστεράς, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει εκκινήσει διαδικασίες για την ανασυγκρότηση και ενοποίησή της. Αν η κατάληξη θα είναι ευτυχής και η επιθυμητή για τους συμμετέχοντες, ουδείς είναι σε θέση να το γνωρίζει και το ρίσκο μιας πρόβλεψης τούτη την ώρα θα ήταν μεγάλο.

Ηγετικό ρόλο στις σχετικές συζητήσεις διαδραματίζει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη Φώφη Γεννηματά, έχοντας βασικό συνομιλητή της το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στις διαβουλεύσεις μετέχουν επίσης η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και μερικοί ακόμη πολιτικοί σχηματισμοί είτε όμιλοι σκέψης (π.χ. το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου).

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών προς το παρόν (;) απέχουν, όμως ο πρώην πρωθυπουργός, έστω αυτόνομα, κινείται ιδιαίτερα δραστήρια, με περιοδείες σε όλη τη χώρα και συχνή παρουσία στα ΜΜΕ.

Στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους, προκαλώντας την αντίδρασή τους, είναι η μη απόρριψη σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον όρο να προκύψουν πολιτικές συμπτώσεις στα ζητήματα αιχμής.

Γεφυροποιητικό παράγοντα στη μέχρι στιγμής δύσκολη συνεννόηση ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη αποτελεί η Επιτροπή Διαλόγου που έχουν συστήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι.

Σκοπός είναι η διαμόρφωση μιας προγραμματικής ατζέντας για τις βασικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, σε περίπου δεκαπέντε ημέρες (3 ή 4 Ιουλίου) θα δοθεί στη δημοσιότητα το έργο της εν λόγω επιτροπής σε μορφή πορίσματος, το οποίο θα πρέπει να μελετήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως και ακολούθως να συμπεράνουν αν μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για την κοινή τους πορεία.

Πιθανή καταφατική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αφ’ ενός θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον χώρο. Αφ’ ετέρου, θα οδηγήσει στην επόμενη εσωτερική μάχη ισχύος που αφορά την ανάδειξη του επικεφαλής του σχήματος με εκλογή από τη βάση.

Ωστόσο, κανένα από τα δύο κομβικά για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος σημεία δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις και νέα παρατράγουδα. Κι αυτό διότι, πρώτον, Γεννηματά και Θεοδωράκης ιεραρχούν με διαφορετικά κριτήρια τη μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου που εκπροσωπούν.

Οι σκέψεις του Σταύρου

Συνομοσπονδία με διατήρηση των υφιστάμενων κομματικών δομών θέλει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νέο κόμμα από το μηδέν με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων προκρίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος παρ’ όλα ταύτα σταμάτησε να φλερτάρει με τη Ν.Δ. Πιστεύει δε ότι με παράκαμψη των «λοχαγών» των κομμάτων και χωρίς μηχανισμούς έχει τα εχέγγυα να βγει νικητής.

Δεύτερον, ακόμη κι αν βρεθεί η χρυσή τομή, ο ανταγωνισμός για την οριστική επικράτηση στο θέμα της αρχηγίας δεν αποκλείεται να επιφέρει πλήγματα ή ενδεχομένως να αφήσει εκτός νυμφώνος αμφότερους τους ενδιαφερομένους.

Ενα από τα «αουτσάιντερ», που αν το αποφάσιζε να βάλει υποψηφιότητα πληροί αρκετές προϋποθέσεις να «κλέψει» τη νίκη από το «τσεπάκι» των θεωρητικών «φαβορί» λογίζεται ο νεαρός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στέλεχος με σημαντική δύναμη στο κομματικό σύστημα.

Μπροστά σε αυτά τα σενάρια, η Φώφη Γεννηματά, όντας σε επαγρύπνηση, επιχειρεί να κρατήσει θερμή επαφή με το κομματικό ακροατήριο, πραγματοποιώντας επισκέψεις και ομιλίες σε όλη τη χώρα.

Ηδη ταξίδεψε τις προηγούμενες ημέρες στους Νομούς Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας και έπεται συνέχεια περίπου ώς τα τέλη Ιουλίου σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία κ.α.

Για τους μη γνωρίζοντες δίνει την εντύπωση προγραμματισμού προεκλογικής περιόδου. Ομως επειδή οι εθνικές εκλογές απομακρύνθηκαν, η θερινή κάθοδος στον λαό πρέπει να συνδέεται με το σχέδιο επίσπευσης της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού (είτε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είτε του νέου φορέα ανάλογα με τις εξελίξεις), το οποίο λέγεται ότι της εισηγείται ο πολύπειρος σε θέματα τακτικής Κώστας Λαλιώτης.

Ο Κώστας Σημίτης παρακολουθεί στενά τα δρώμενα του χώρου, πιέζει να υπάρξει ενότητα και βλέπει την ίδρυση ενός καινούργιου σοσιαλδημοκρατικού-μεταρρυθμιστικού φορέα ως μονόδρομο για να ξεπεραστεί η πολύπλευρη κρίση στη χώρα. Πάντως, δεν έχει φιλοδοξίες ούτε για μεταβατικός επικεφαλής ούτε για εγγυητής της διαδικασίας, όπως υπέδειξαν κάποιοι κύκλοι...

Οσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ποτέ δεν έκρυψε τη βαθιά του πεποίθηση για ένα κόμμα του «προοδευτικού Κέντρου» απαλλαγμένο από τη λαϊκιστική ρητορική του ΠΑΣΟΚ των περασμένων δεκαετιών, το οποίο δεν θα είχε πρόβλημα να δει να συνεργάζεται κυβερνητικά με «ιθύνουσα δύναμη» τη Ν.Δ. και φυσικά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ του «δημαγωγού» Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες
Η εκτίμηση που κάνουν στο κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει τις (προσωπικές) επιλογές του και κλιμακώνει τις βολές του εναντίον της Χαριλάου...
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες
ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του διάλογου στον προοδευτικό χώρο
Ναι στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση, λέει η ΔΗΜΑΡ, θέτοντας ως προτεραιότητα για τη σοσιαλδημοκρατία την ανανεωτική Αριστερά και την Οικολογία -ενόψει ευρωεκλογών-, την ήττα του...
Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του διάλογου στον προοδευτικό χώρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για μια «Νέα Αρχή» στην Κεντροαριστερά
Μια «Νέα Αρχή» στην Κεντροαριστερά φιλοδοξούν να κάνουν πολίτες που ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ., στους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, οι οποίοι θα συναντηθούν σε κοινή εκδήλωση την...
Για μια «Νέα Αρχή» στην Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πώς θα γίνει η εκλογή συνέδρων
Κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα στις 4 Μαρτίου, προκειμένου οι ψηφοφόροι που εξέλεξαν αρχηγό για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς -αλλά και νέα μέλη που θα εγγραφούν-, τώρα να εκλέξουν συνέδρους για το...
Πώς θα γίνει η εκλογή συνέδρων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λακκούβες στον δρόμο προς τον ενιαίο φορέα
Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαδικασιών για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο, δίνεται σήμερα το απόγευμα μέσω της παρθενικής συνεδρίασης της Συντονιστικής...
Λακκούβες στον δρόμο προς τον ενιαίο φορέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας