Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μη μας μετράτε στους 180

Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου κρατά στα χέρια του ο Φώτης Κουβέλης

EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μη μας μετράτε στους 180

  • A-
  • A+

Από τη στάση των δέκα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, σε συνάρτηση με την ψήφο των ΑΝ.ΕΛΛ. και των ανεξάρτητων, θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία ή αποτυχία της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου κρατά στα χέρια του ο Φώτης Κουβέλης. Αν επιλέξει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα φανεί στις ψηφοφορίες», λένε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς την Αγίου Κωνσταντίνου, ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση για καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία.

Στη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να συμβάλουν στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, «όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση», υπενθυμίζοντας παράλληλα την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, που πήρε θέση κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: «Μην προσδοκάτε σε ψήφους της ΔΗΜΑΡ για τη συγκέντρωση των 180».

Συνεδρίαση βουλευτών και Ε.Ε.

Μάλιστα σήμερα στις 5 το απόγευμα, σε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα της προεδρικής εκλογής, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα επιχειρήσει να εμφανιστεί απολύτως συμπαγές και ενωμένο, βάζοντας τέρμα σε διάφορους ψιθύρους περί διαρροών που ενδέχεται να υπάρξουν στις επικείμενες ψηφοφορίες. «Σύσσωμη η Κ.Ο. θα καταψηφίσει», διαβεβαιώνουν την «Εφ.Συν.» έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθεί και το ευαίσθητο ζήτημα της τακτικής του κόμματος εν όψει πρόωρων εκλογών, που ως φαίνεται δεν θα αργήσουν να διεξαχθούν, με ορισμένα στελέχη να αναφέρονται στις δύο συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, «οι οποίες δείχνουν τον δρόμο της προγραμματικής συμπόρευσης», συν το γεγονός ότι η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης πολύ δύσκολα θα της επέτρεπε την επανείσοδό της στη Βουλή. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν σενάρια και δημοσιεύματα, τα οποία η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ διέψευσε κατηγορηματικά όπως και κάθε σχετική πληροφορία, υπερασπιζόμενη την αυτοτελή παρουσία της στην προσεχή κάλπη και τη διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας της. «Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ, η οποία από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου.

Αγνοια δηλώνουν όμως και στην Κουμουνδούρου, απαντώντας στα σενάρια για κοινή κάθοδο ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόταση προς την πλευρά μας και δεν έχει συζητηθεί ποτέ τίποτα τέτοιο».

Ως προς τη στάση του καθενός βουλευτή στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, τρία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέπτυξαν τις προηγούμενες ημέρες αισθητά διαφοροποιημένη δράση με κείμενα και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, διευκρινίζουν παρ’ όλα ταύτα ότι η ψήφος τους θα είναι αρνητική.

Δήλωση της Νίκης Φούντα

Συγκεκριμένα, την απόφασή της να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, παρά το ότι σχολιάζει ευμενώς την πολιτική του διαδρομή, ιδίως τη δράση του για το περιβάλλον με την ιδιότητα του Ευρωπαίου επιτρόπου, γνωστοποιεί με δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Νίκη Φούντα, η οποία είχε τη Δευτέρα συνάντηση 2,5 ωρών με τον Φώτη Κουβέλη. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, που θεωρούνταν επίφοβη να σπάσει την κομματική γραμμή, ευθέως υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν εκβιαστικούς τακτικισμούς και «παιχνίδι με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ από τη στιγμή που απέτυχε η προσπάθεια συναίνεσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε μαζί με άλλους συναδέλφους της, η χώρα δεν έχει παρά να οδηγηθεί σε εκλογές «κι ας ελπίσουμε να έχει συναίσθηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το μέγεθος της ευθύνης που θα κληθεί να διαχειριστεί».

Για σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις κάνει λόγο με τη σειρά του ο έτερος μέχρι πρότινος αμφιταλαντευόμενος βουλευτής Θωμάς Ψύρρας, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ θα είναι ενιαία. Ο κ. Ψύρρας είχε πρόσφατα σημειώσει ότι θα έκρινε με βάση το πρόσωπο και τις θέσεις του υποψήφιου Προέδρου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος είχε συνυπογράψει το κείμενο των «8» για εθνική συνεννόηση, εξήγησε αμέσως μετά ότι τελικά θα πράξει ό,τι έχει αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή θα απορρίψει την κυβερνητική πρόταση.

Οι υπόλοιποι 7 βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου του Φώτη Κουβέλη) έχουν προ καιρού προεξοφλήσει την αρνητική τους ψήφο, πρωτοστατώντας μάλιστα στη σχετική απόφαση του συνεδρίου του Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους Γιάννη Πανούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Γιώργο Κυρίτση.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρώτη φουρνιά υποψηφίων με το Κίνημα Αλλαγής
Στη δημοσιοποίηση του 70% των υποψήφιων βουλευτών των εθνικών εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα στοχεύουν στο Κίνημα Αλλαγής ● Ολα τα ονόματα που πρόκειται να επικυρωθούν στην Κεντρική Επιτροπή την επόμενη...
Η πρώτη φουρνιά υποψηφίων με το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εβδομάδα αποφάσεων
Στην επόμενη ημέρα της προεδρικής εκλογής και την προωθούμενη προγραμματική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν το βλέμμα τους στη ΔΗΜΑΡ. Για τη σημερινή ψηφοφορία, ηγετικά στελέχη διαμηνύουν ότι και οι εννέα...
Εβδομάδα αποφάσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΔΗΜΑΡ: Αναταράξεις εν όψει συμπόρευσης
Οι πρώτες παρενέργειες στον δρόμο προς την προγραμματική και εκλογική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν χθες την εμφάνισή τους στη ΔΗΜΑΡ, με την περαιτέρω αποψίλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος από...
ΔΗΜΑΡ: Αναταράξεις εν όψει συμπόρευσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις
Με 5 και 3 μονάδες προηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της Ν.Δ. σε δημοσκοπήσεις για την Palmos Analysis και της Pulse RC, αντίστοιχα. Μεγάλη η διαφορά του ποσοστού του εκλογικού σώματος...
Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλπες βλέπει η ΔΗΜΑΡ
«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η προσφυγή στη λαϊκή βούληση είναι το καταφύγιο της δημοκρατίας». Με τη φράση αυτή απαντούν στη ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της...
Κάλπες βλέπει η ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προχωρημένο το φλερτ
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διαμόρφωση του πλαισίου για την κοινή τους εκλογική κάθοδο. Η επισημοποίηση της συνεργασίας επιταχύνεται εξαιτίας της...
Προχωρημένο το φλερτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας