Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν ότι η ηγεσία του Ποταμιού οδηγεί το εγχείρημα της συμπόρευσης σε ναυάγιο

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποκλίνουν σε απέναντι όχθες

  • A-
  • A+

Στα όρια της ρήξης βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι.

Η εκτίμηση που κάνουν στο κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει τις (προσωπικές) επιλογές του και κλιμακώνει τις βολές του εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη, ωθώντας έμμεσα το εγχείρημα της διεύρυνσης και της συμπόρευσης σε ναυάγιο.

«Το γεγονός αυτό προβληματίζει, όμως δεν ακυρώνει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Εμείς θα προχωρήσουμε με όχημα το πρόγραμμα και την πολιτική διακήρυξη που ενέκριναν τα μέλη μας και ο καθένας θα κριθεί από την κοινωνία», διαμηνύουν πηγές προσκείμενες στη Φώφη Γεννηματά, φανερώνοντας την κατάσταση ψυχρότητας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σαφές είναι επίσης ότι για την αυξημένη πιθανότητα αποτυχίας του πολιτικού τους αρραβώνα επιρρίπτουν πλήρως την ευθύνη προς την πλευρά του Ποταμιού.

Το συντονιστικό όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, αποτιμώντας τη συνδιάσκεψη, όσα διημείφθησαν εντός και εκτός ΣΕΦ, και χαράσσοντας την τακτική του φορέα από εδώ και στο εξής.

Ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ότι και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών, Γιάννης Τούντας, ο οποίος θεωρείται ο «συνδετικός κρίκος» με τη Σεβαστουπόλεως, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις των υπολοίπων στη Συμπαράταξη ότι το Ποτάμι απομακρύνεται οικειοθελώς από την προοπτική της σύμπλευσης.

Ασκησε ωστόσο κριτική στην κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρεξήγηση αν αντί τηλεφωνικής πρόσκλησης είχε σταλεί επιστολή.

Η Επιτροπή Διαλόγου

Το δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από την ίδια συνεδρίαση αφορά την Επιτροπή Διαλόγου. Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», αποφασίστηκε να κληθούν τα μέλη που συμμετέχουν για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τους επισημανθεί ότι οφείλουν να εκφράζουν και να μεταφέρουν τις απόψεις του σχήματος «και μόνο».

«Δεν έχουν εξουσιοδότηση για οτιδήποτε άλλο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τα πυρά απευθύνονταν κυρίως εναντίον του Γιάννη Δατσέρη (επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη και του Χρήστου Πρωτόπαπα), στον οποίο καταλογίστηκε στρατηγική και ενέργειες που υπερβαίνουν το πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κλείνουν το μάτι υπέρ ίδρυσης νέου φορέα.

Υπό τα παρόντα δεδομένα, ζήτημα αλλαγής του μοντέλου συνεργασίας των συνεργαζόμενων κομμάτων και μετεξέλιξής τους σε νέο κόμμα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εξίσου αδιευκρίνιστο παραμένει και το θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση, το οποίο είχε θέσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε αυτή τη φάση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ισχυροποιημένη και άνευ ορατού αντιπάλου. Θεωρητικά, απειλητικός για την αρχηγία της θα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κινείται μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Κρίνοντας ότι η συγκυρία ευνοεί την άνετη επανεκλογή της, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Λαλιώτης εισηγείται στη Φώφη Γεννηματά να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.

Θέμα Βενιζέλου

Εντονα επικριτική για την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προγραμματική συνδιάσκεψη του περασμένου Σαββάτου ήταν η ΔΗΜΑΡ, εκλαμβάνοντας την τοποθέτηση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως ιδιαίτερα επιθετική και αποκλίνουσα από τη γραμμή που έχουν συναποφασίσει τα επιτελεία της Αγίου Κωνσταντίνου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, η πτέρυγα του δεύτερου εταίρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηλίτευσε την ανάμειξη της Δράσης στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι η συμμετοχή της αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή.

Εντύπωση προκάλεσαν εξάλλου οι αιχμές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος μιλώντας στο ΣΕΦ μνημόνευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του παρακαταθήκη για τον τόπο, ενώ ο ομόλογός του της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ζήτησε ώς το 2017 η Συμπαράταξη να κάνει «το επόμενο βήμα».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τη χρονιά που φεύγει, μπήκαν τα θεμέλια της επανένωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου. Για το καινούργιο έτος ο στόχος είναι ο νέος φορέας, αφού πάρει σάρκα και οστά, να προετοιμαστεί...
Χαμόγελα για το 2017, προσδοκίες για το 2018
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις της Κεντροαριστεράς
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα κόμματα που την απαρτίζουν, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και οι Κινήσεις Πολιτών. Στην άλλη πλευρά, συναντά κανείς το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων,...
Οι δύο όψεις της Κεντροαριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντροαριστερά σε θερινή επαγρύπνηση
Στις επάλξεις –εν μέσω θέρους– παραμένουν τα κόμματα και τα στελέχη της Κεντροαριστεράς. Οι προσεχείς μήνες περιλαμβάνουν σημαντικά ορόσημα που θα φέρουν εξελίξεις και θα καθορίσουν τη μελλοντική φυσιογνωμία...
Κεντροαριστερά σε θερινή επαγρύπνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το σχέδιο για τον αυτόνομο πόλο
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει την πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις θέσεις, την κατεύθυνση και τις συμμαχίες, που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στο συνέδριο του Ιουνίου. Οι διάφορες...
Το σχέδιο για τον αυτόνομο πόλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κομφούζιο στην Κεντροαριστερά
Ο διχασμός φαντάζει αναπόφευκτος για το ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων, που θα δοκιμάσουν να συνάψουν τη δική τους συνεργασία. Πώς σχεδιάζουν τις...
Κομφούζιο στην Κεντροαριστερά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέος χρόνος, με νέο κόμμα;
Τον βασικό πυρήνα των συνδαιτυμόνων που επιθυμούν τη συγκρότηση φορέα του ευρύτερου προοδευτικού Κέντρου αποτελούν στελέχη εκσυγχρονιστικών καταβολών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, τη Δράση...
Νέος χρόνος, με νέο κόμμα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας